Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Αναζήτηση στο Διαδίκτυο

Μια συναρπαστική δυνατότητα που δίδει το διαδίκτυο είναι η αναζήτηση κάθε είδους πληροφοριών, μέσω του “μηχανισμού αναζήτησης”.

Συνταρακτική όμως είναι η υπαρξιακή αναζήτηση την οποία μπορεί κανείς να ανιχνεύση σε μηνύματα που καταφθάνουν στις ιστοσελίδες Pelagia και Romanity –καί πιθανόν και σε άλλες εκκλησιαστικές σελίδες– ναυαγών μηνύματα, θαρρείς, μέσα σε φιάλες.

Ένας μουσουλμάνος ένιωσε το άγγιγμα της κλήσεως του Χριστού και θέλει να βαπτισθή Χριστιανός και ένας ορθόδοξος Ιερέας, προερχόμενος από τον Λουθηρανισμό, “πεθαίνει” μέσα στην εκκοσμίκευση της Εκκλησίας.

* * *

“Δεν γνωρίζω πώς να αρχίσω. Γράφω αυτό το γράμμα για να εξηγήσω τί και πώς νιώθω σήμερα. Εδώ και τέσσερα χρόνια και χωρίς κάποια αιτία, νιώθω πώς θέλω να γνωρίζω τα πάντα για τον Χριστό και επιθυμώ να γίνω Χριστιανός, αλλά δεν μπορώ, διότι είμαι μουσουλμάνος, ζώ σε μουσουλμανική χώρα και σε μουσουλμανική οικογένεια, όμως δεν μπορώ να ξεχάσω αυτή την υπόθεση και κάθε ημέρα η πίστη μου φουντώνει. Διαβάζω την βίβλο και πηγαίνω στην Εκκλησία μυστικά και προσεύχομαι και προσπαθώ να ξεχάσω αυτόν τον κίνδυνο, αλλά ο Χριστός παραμένει στην καρδιά μου και την ζωή μου ως η μεγαλύτερη αγάπη στον κόσμο. Χρειαζόμουν κάποιον να με βοηθήση· μίλησα σε έναν φίλο μου Χριστιανό σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά με άφησε και δεν με βοήθησε, με άφησε μόνο. Όμως δεν με πείραξε αυτό και παραμένω στην πίστη μου. Μια μέρα η μητέρα μου βρήκε την βίβλο και έναν σταυρό στα ρούχα μου και θύμωσε πάρα πολύ, αλλά ο Θεός με βοήθησε και ο Χριστός με βοήθησε και το ξέχασε. Τώρα δεν λέγω ψέμματα, λέγω την αλήθεια και δεν γνωρίζω τί μπορώ να κάνω. Τώρα πηγαίνω κάθε μέρα σε έναν Ελληνορθόδοξο Ναό και τον αγαπώ αυτόν τον Ναό τόσο πολύ· νιώθω ότι είμαι ασφαλής μέσα στον Ναό αυτόν. Όμως δεν μπορώ να ζήσω χωρίς να μιλήσω με κάποιον Ιερέα. Έχω ανάγκη να μάθω τί μπορώ να κάνω.

Mark K. (Mark δεν είναι το πραγματικό μου όνομα)”.

* * *

““Πεθαίνω” μέσα στην εκκοσμίκευση της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και ζητώ απεγνωσμένα έναν πνευματικό οδηγό.

Έχοντας μόλις διαβάσει δύο από τα βιβλία του Σεβασμιωτάτου, διερωτώμαι εάν έχει την δυνατότητα για συμβουλές ή καθοδήγηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Χρειάζομαι τόσο πολύ κάποιον να με οδηγήση διαμέσου της σύγχυσης που με περιβάλλει. Είμαι νεοφώτιστος, προερχόμενος από τον Λουθηρανισμό, και προσήλθα στην Ορθοδοξία γνωρίζοντας μόνον όσα διάβασα στους Πατέρας. Τώρα δεν γνωρίζω τί να κάνω ή ποιόν δρόμο να πάρω για να βρώ την Ορθοδοξία, την οποία τόσο αγαπώ.

Ειλικρινά εν Χριστώ,

ο δούλος του Θεού Fr. J.B.”.

 Ξύκειον - Καπορδέλειον

Σε καλή τροχιά βρίσκεται το θέμα της ανέγερσης Κέντρου Προστασίας Ηλικιωμένων Ατόμων, με προοπτική Πολυδυνάμου Κέντρου, το οποίο πρόκειται να ανεγερθή στο οικόπεδο του Καπορδελείου Ιδρύματος στην Παλαιοπαναγιά.

Μετά από την αδυναμία του Δημοσίου να αναλάβη την ανέγερση του Κέντρου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, πρότεινε στον ομογενή κ. Ιωάννη Ξύκη, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία του να κάνη κάποια δωρεά στην Ναύπακτο, να βοηθήση στην ανέγερση του Κέντρου αυτού. Ο κ. Ξύκης δέχθηκε με μεγάλη χαρά και ήδη έχει καταθέσει μέρος των χρημάτων στην Τράπεζα για να αρχίση το έργο. Και μάλιστα δεν αρκέστηκε σε αυτό το ποσό, αλλά διατίθεται να καλύψη το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής δαπάνης. Συγχρόνως ο Ναυπάκτιος μηχανικός κ. Γεώργιος Κολοβός προσέφερε δωρεάν τα θαυμάσια σχέδια του κτηρίου.

Όλες οι ενέργειες από την πλευρά του Δ.Σ. του Ιδρύματος έχουν γίνει και αναμένεται μόνον η απόφαση του Εφετείου, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες.

Με απόφαση του Δ.Σ. έγινε και η αλλαγή του ονόματος του Κέντρου Προστασίας Ηλικιωμένων σε Ξύκειον - Καπορδέλειον.

 

Καλοκαιράκι - πανηγυράκι

Καλοκαιράκι - πανηγυράκιΗ φύση πέφτει σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα. Το ίδιο φαίνεται να παθαίνουν και οι ανθρώπινες κοινότητες στα ορεινά της Ναυπακτίας. Και μόλις μπή το καλοκαιράκι και έλθουν τα πρώτα καλοκαιρινά πανηγύρια –τής Αναλήψεως, της Αγίας Τριάδος, των Αποστόλων, κ.ά.– ξυπνούν και οι μικρές κοινότητες.

Στις εορτάζουσες Ενορίες της Αφροξυλιάς, του Παλαιοπύργου, της Στύλιας λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος, ενώ παρευρέθηκε και ευλόγησε το πανηγύρι στο Νεόκαστρο και το Καταφύγιο. Στα πανηγύρια αυτά η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής. Εντύπωση προκαλούν πολλές φορές, όπως έχουμε ξαναγράψει, και οι προσφωνήσεις των τοπικών παραγόντων και εκπροσώπων μικρών συλλόγων, οι οποίες έχουν μια ζωντάνια και αληθινότητα, ενίοτε και θεολογία.

Σχολικά - Πολιτιστικά

Μεγάλη δραστηριότητα επιδεικνύει ο εκπαιδευτικός κόσμος της πόλης μας σε όλες τις βαθμίδες, με σειρά εκδηλώσεων μορφωτικών, πολιτιστικών, εορταστικών. Το γεγονός αυτό παρεκίνησε τον Σεβασμιώτατο να δηλώση μετά την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου: “Κύριε Δήμαρχε, πρέπει να χαίρεσθε, διότι τα σχολεία της πόλης μας δημιουργούν πολιτισμό”.

*

Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα “Μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά και η αντιμετώπισή τους”. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Σχολικός Σύμβουλος 7ης Περιφέρειας Αιτωλοακαρνανίας και ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Ναυπακτίας, με την χορηγία του Δήμου Ναυπάκτου, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα. Οι ομιλητές αξιόλογοι –Γεώργιος Δράκος, καθηγητής Π. Αθηνών, Δημήτριος Στασινός, καθηγητής ψυχολογίας Π. Ιωαννίνων, Θεόδωρος Θανόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και ο Κ. Παπανδρέου, Σχολικός Σύμβουλος της περιοχής μας–, τα μέσα παρουσίασης σύγχρονα και τα συμπεράσματα πλούσια και βοηθητικά στο έργο των Εκπαιδευτικών, που είναι έργο διάπλασης των παιδιών.

*

Εξαιρετικές ήσαν οι προσπάθειες:

–Της θεατρικής ομάδος του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου, η οποία παρουσίασε το έργο του Σαίξπηρ “όνειρο θερινής νυκτός” σε μετάφραση Β. Ρώτα. Τα παιδιά ανέλαβαν ένα δύσκολο έργο, το οποίο έφεραν εις πέρας με την βοήθεια των Καθηγητών τους, οι οποίοι εκτός από την διδασκαλία των ρόλων, ανέλαβαν εξ ολοκλήρου και τα θαυμάσια σκηνικά.

–Των μαθητών των ΤΕΕ της πόλης μας, οι οποίοι εξέπληξαν με την παρουσίαση της εκδήλωσης “Μουσική διαδρομή στην ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη”, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Μάλιστα η παράσταση κρίθηκε αναμεταδοτέα από τα ραδιοκύματα της ΕΡΑ.

–Των μαθητών του ΣΤ2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου, που παρουσίασαν το θεατρικό έργο “Ελίζα”, της Ξένιας Καλογεροπούλου. Η παράσταση απέσπασε πολύ καλές κριτικές για την προετοιμασία, τα σκηνικά και την απόδοση.

–Επίσης, να μνημονεύσουμε την θεατρική παράσταση της περιβαλλοντολογικής ομάδας του 5ου Δημ. Σχολείου, κατά την οποία τα παιδιά όλων των τάξεων του σχολείου ερμήνευσαν θαυμάσια θεατρικά μονόπρακτα και θεατρικούς διαλόγους με θέματα οικολογικά.

*

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και με την ευκαιρία της λήξης του διδακτικού έτους στο σύνολο των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας, αλλού σεμνότερες, αλλού πανηγυρικότερες. Τις εορταστικές εκδηλώσεις διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση των Σχολείων. Η αξία των εορτών αυτών έγκειται και στην άψογη συνεργασία των Συλλόγων με τους Διευθυντές και το διδακτικό προσωπικό των Σχολείων. Στις αποχαιρετιστήριες αυτές εκδηλώσεις παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της εργασίας των καλλιτεχνικών τμημάτων που λειτουργούσαν όλη την χρονιά με μέριμνα των Συλλόγων. Τις γιορτές συνόδευαν και δεξιώσεις που ετοίμασαν οι γονείς των μαθητών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης παρακολούθησε πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές, όσες του επέτρεψαν τα ηυξημένα καθήκοντά του, χαιρέτησε και χειροκρότησε με συγκίνηση τον κόπο και το έργο των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ανακοίνωση

Το ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως στον τομέα της νεότητος δεν σταματά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά μάλλον εντείνεται, με τις Κατασκηνωτικές Περιόδους, την Φοιτητική Ημερίδα κλπ.

Η Ιερά Μητρόπολη επιτελεί το έργο αυτό στηριζόμενη κατά ένα ελάχιστο μέρος στις δυνατότητές της, κατά ένα μικρό μέρος στα τροφεία των Κατασκηνωτών και κατά ένα μεγαλύτερο στις δωρεές των Χριστιανών, καί, βεβαίως, στην εθελοντική εργασία των στελεχών.

Παρακαλούμε, λοιπόν, όσοι Χριστιανοί έχουν την δυνατότητα και την πρόθεση να βοηθήσουν το έργο αυτό της Ιεράς Μητροπόλεως, να μην ξεχάσουν και φέτος να καταθέσουν την οικονομική τους ενίσχυση, για να μην υπάρξουν προσκόμματα στην λειτουργία των Κατασκηνώσεων.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

***

Την πρώτη χειροτονία ορθοδόξου Ιερέα 80 χρόνια μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας, τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο Προκόπιο της Καππαδοκίας. Ο νεοχειροτονηθείς –εις Πρεσβύτερον– είναι ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Μπουένος Άϊρες, αρχιδιάκονος π. Ταράσιος.

*

Τελείωσε με επιτυχία το έργο της Ειδικής Επιτροπής Συλλογής Υπογραφών, στην οποία προήδρευε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος.Τελείωσε με επιτυχία το έργο της Ειδικής Επιτροπής Συλλογής Υπογραφών, στην οποία προήδρευε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος. Η όλη προσπάθεια στηρίχθηκε θεωρητικά, οργανώθηκε συνετά και επιλέχθηκαν οι κατάλληλες ενέργειες για την ομαλή και ειρηνική έκβασή της. Όλα τα κείμενα κατετέθησαν στην Ιερά Σύνοδο, η οποία αποφάσισε να αναβάλη την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

*

Στην Αγγλία όλες οι γνωστές Ομολογίες έχασαν μέρος των πιστών τους, σε ποσοστό μέχρι και 22% από το 1989. Από τις διάφορες Ομολογίες, οι Βαπτιστές ήταν εκείνοι που σημείωσαν αύξηση της τάξης του 2%, και οι νέες θρησκευτικές ομάδες, ονομαζόμενες αλλιώς “κατ’ οίκον εκκλησίες”, σημείωσαν αύξηση 38%. Αντίθετα το ποίμνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπερδιπλασιάσθηκε (105% αύξηση).

*

Σκληρά μέτρα κατά των αιρέσεων υιοθέτησε το γαλλικό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα υιοθέτησε οριστικά πρόταση νόμου που ενισχύει την δικαστική νομοθεσία κατά των αιρέσεων.

*

Οι αιρέσεις στην Γαλλία έχουν αναπτυχθή υπερβολικά, ιδιαίτερα μετά την περιθωριοποίηση της επίσημης “Καθολικής Εκκλησίας” από το λαϊκό Κράτος. Πολλές παλαιότερες και καινοφανείς θρησκευτικές κινήσεις βρήκαν ελεύθερο το πεδίο για να εκμεταλλευτούν τις θρησκευτικές αναζητήσεις των Γάλλων.

*

Η αύξηση του αριθμού των διαζυγίων είναι σκληρή πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία. Το 1975 είχαμε 48 διαζύγια για κάθε 1.000 γάμους, το 1991 έφθασαν τα 97 και το 1994 τα 135. Τα νεαρά ζευγάρια χωρίζουν πλέον με πολύ μεγάλη ευκολία.  Μέχρι το 1983 ήταν θεσμοποιημένη η απόπειρα συμφιλιώσεως των υπό διάζευξη ανδρογύνων. Η απόπειρα αυτή γινόταν από τους Ιερείς και είχε επιτυχία 10%.

*

Διεθνές συνέδριο βυζαντινολόγων πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά στα τέλη Μαΐου, αφιερωμένο στην μνήμη του Σέρ Στίβεν Ράνσιμαν. Ο μεγάλος αυτός βυζαντινολόγος συνεισέφερε τα μέγιστα στην μεταστροφή της αρνητικής γνώμης των Ευρωπαίων για την προσφορά του Βυζαντίου.

*

Έκθεση έργων βυζαντινής τέχνης με θέμα “Μυστήριον Μέγα και Παράδοξον” πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την έκθεση οργανώνει η Εκκλησία της Ελλάδος με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1547

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance