Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Παιδικές Κατασκηνώσεις

Παιδικές Κατασκηνώσεις  “Ορθόδοξη μαρτυρία”“Ορθόδοξη μαρτυρία” ήταν ο τίτλος της πρώτης φετινής (8-11 Ιουλίου) κατασκηνωτικής περιόδου για κορίτσια Δημοτικού Σχολείου της Κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στο Αντίρριο. Οι μικρές κατασκηνώτριες μέσα από το ευχάριστο κλίμα ψυχαγωγίας και κεφιού, παιχνιδιού, αθλοπαιδιών, διαγωνισμών, καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, καθημερινών καθηκόντων, αλλά και κλίμα ευλάβειας, εκκλησιασμού, μυστηριακής ζωής και πνευματικότητας, διδάχθηκαν βιωματικά πώς να δίδουν ορθόδοξη μαρτυρία στην ζωή τους μέσα απ’ τα λόγια, τις πράξεις, την εμφάνισή τους, την ομολογία τους, τον όλο βίο τους, γενικά.

Με τις ευλογίες και νουθεσίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου, στον αγιασμό της πρώτης ημέρας, οι πέντε ομάδες των μικρών κατασκηνωτριών έθεσαν προστάτες και οδηγούς στις ομάδες τους, ισαρίθμους αγίους του Ιουλίου, οι οποίοι έδωσαν ορθόδοξη μαρτυρία σ’ όλον τον βίο τους και κυρίως με τον θάνατό τους: την αγία Ευφημία, τον άγιο Προκόπιο, τον άγιο Κήρυκο με την μητέρα του αγία Ιουλίτα, τον άγιο Παντελεήμονα και την αγία Παρασκευή. Είθε οι πρεσβείες τους να προστατεύουν τις μικρές κατασκηνώτριες.

Κ.Ζ.

Ενίσχυση Ιερών Ναών

Μετά από πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ο Υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Βερελής ενέκρινε βοήθεια για δέκα Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας, που είχαν άμεση ανάγκη, με το ποσό του ενός εκατομμυρίου για τον καθένα.

Οι Ιεροί Ναοί που έλαβαν το βοήθημα είναι: Αγίας Παρασκευής Δάφνης, Αγίου Γεωργίου Ναυπάκτου, Αγίας Παρασκευής Αναβρυτής, Αγίας Παρασκευής Τρικόρφου, Αγίου Βλασίου Άνω Αγίου Βλασίου, Αγίων Αποστόλων Ελαιοστασίου, Καθολικό Ι. Μονής Αμπελακιωτίσσης, Καθολικό Ι. Μονής Αγίου Ιωάννου Βομβοκούς, Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πεντακόρφου και Ζωοδόχου Πηγής Πλατανίτη.

Η Ιερά Μητρόπολη αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήση και από την θέση αυτή τον κ. Υπουργό για τον έμπρακτο ενδιαφέρον του.

Λατρεία, γεύμα και μουσική

Λατρεία, γεύμα και μουσικήΤην Κυριακή 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Βομβοκούς μια πολύ ωραία συνάντηση με ποικίλο περιεχόμενο. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος προσκάλεσε στο Μοναστήρι τα μέλη της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου, για τα οποία λειτούργησε και στα οποία κατόπιν παρέθεσε τράπεζα, κάτω από τα πλατάνια, δίπλα στην “κρύα βρύση”, στον “εξώστη”, θα μπορούσαμε να πούμε, του Συλλόγου των Φίλων της Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την θ. Λειτουργία στο κήρυγμά του στηρίχθηκε στο χωρίο του Δευτερονομίου “Εγγύς σου το ρήμα εστίν, εν τω στόματί σου και εν τη καρδία σου”, που υπήρχε στο αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, το οποίο ανέλυσε θεολογικά, αλλά και στο επίπεδο των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Με βάση την ερμηνεία που δίνει στο χωρίο αυτό ο απόστολος Παύλος μίλησε για την σύλληψη της πίστεως στην καρδιά και την ομολογία της με το στόμα, γεγονός που συντελεί στην σωτηρία. Επεκτάθηκε όμως στην ανάγκη που υπάρχει να συνδέεται πάντοτε ο λόγος μας με την καρδιά. Αυτή την σύνδεση, για παράδειγμα, κάνει όποιος ψάλλει ή τραγουδά με έμπνευση.

Κατά το γεύμα, μετά από προσφώνηση του προέδρου της Χορωδίας κ. Νικολάου Τσάτσου, ο οποίος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο εκ μέρους όλων των μελών της, ως συμβολικό δώρο, έναν επιτραπέζιο σταυρό, ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε όλους τους συνδαιτημόνες για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή του και μίλησε για την γνησιότητα της ζωής και της παραδόσεως που πρέπει να μας χαρακτηρίζη, κάνοντας αναφορές σε λόγια του Οδυσσέα Ελύτη. Επίσης, συνεχάρη την Χορωδία για τις επιτυχίες της, καθώς και για την ενασχόλησή της με την ευρωπαϊκή, αλλά και την ελληνική μουσική παράδοση.

Η Χορωδία στο τέλος, με τον μαέστρο στο ακορντεόν, τραγούδησε τραγούδια του ρεπερτορίου της.

π.Θ.Α.Β.

*

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μπορεί να ονομάζεται ελληνορθόδοξο, αλλά στην οικογένειά του δεν είναι μόνον Έλληνες, είναι και Αφρικανοί και Άραβες ορθόδοξοι. Αυτή την στιγμή οι Αφρικανοί Ιερείς αριθμούν τους 450, ενώ υπάρχει και ένας Μητροπολίτης κι’ ένας επαρχιακός Επίσκοπος. Και οι Άραβες εκπροσωπούνται στην Σύνοδο του Πατριαρχείου με τον Άραβα Μητροπολίτη, ενώ υπάρχουν και Άραβες κληρικοί, οι οποίοι μεταδίδουν την ορθόδοξη πίστη στους συμπολίτες τους.

*

Από την Ιερά Σύνοδο τιμήθηκαν 223 Ιερείς για τα πενήντα χρόνια προσφοράς τους και διακονίας στους Ναούς και τις Ενορίες της ελλαδικής Εκκλησίας. Η τελετή έγινε στις 29/6, ημέρα της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Στους τέσσερεις τιμηθέντας ιερείς της Μητροπόλεώς μας θα αναφερθούμε στο επόμενο τεύχος.

*

Για τον Απόστολο Παύλο ειδικά ετοιμάζεται από την Εκκλησία “αφιερωματικός τόμος”, όπου θα υπάρχουν κείμενα και μελέτες Μητροπολιτών, μεταξύ των οποίων και του Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου. Σκοπός ειναι να τιμηθή ο ιδρυτής της ελληνικής Εκκλησίας και να γίνουν γνωστά η ζωή και το έργο του Αποστόλου των εθνών.

*

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Θεόδωρος ήρθε στην Ελλάδα για να ενημερώση φίλους της Ιεραποστολής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μητρόπολη Καμερούν. Στην Μητρόπολη αυτή ανήκει η χώρα του Τσάντ, η Κεντρική Δημοκρατία της Αφρικής, το Γκαμπόν, η Γουινέα και τα νησιά του Αγίου Θωμά. Σε όλες της ενορίες της Μητρόπολης Καμερούν τελούνται καθημερινά οι ακολουθίες του Όρθρου και του Εσπερινού που τις παρακολουθούν εκατοντάδες άνθρωποι. Οι πιστοί από όλες τις φυλές μαθαίνουν στα ελληνικά την Δοξολογία και τον Τρισάγιο ύμνο.

*

Αθόρυβα αλλά ουσιαστικά επιτελεί το έργο της η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου. Δεκάδες είναι οι απόφοιτοι πτυχιούχοι της Σχολής οι οποίοι προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες ως ψάλτες στα εκκλησιαστικά αναλόγια. Η λειτουργία της Σχολής οφείλεται στο μεράκι των δασκάλων της και το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται η καλή παράδοση του Αγρινίου στην ψαλτική τέχνη.

*

Η ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο άρχισε την λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 1998. Η φοίτηση είναι τριετής, αλλά εντατική. Είναι Ακαδημαϊκώς συμβεβλημένη με το Πανεπιστήμιο του Sherbrooke και οι απόφοιτοι παίρνουν πτυχίο από το Πανεπιστήμιο, από την Θεολογική Ακαδημία, αλλά και από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη. Εφέτος αποφοίτησαν οι πρώτοι πέντε φοιτητές.

*

Από 28 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου συνήλθε στη Ιερά Νήσο της Πάτμου η ετήσια Γενική Συνέλευση της “Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας” (ΕΔΣΟ). Ως γνωστόν η ΕΔΣΟ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των Ελλήνων Ορθοδόξων Βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου και έχει ως έδρα της την Αθήνα. Η πρώτη ιδρυτική συνέλευση έγινε τον Σεπτέμβριο του 1994. Σήμερα η ΕΔΣΟ απαρτίζεται από αντιπροσωπείες 20 Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

*

Ο Πρόεδρος της εταιρείας Η/Υ “Apple” παρουσίασε πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμαθήσεως της ελληνικής γλώσσας, γιατί μόνον αυτή μπορεί να προσφέρη περισσότερες γνώσεις απ’ όσες ως τώρα μπορούσε ο άνθρωπος να ανακαλύψη. Και η Microsoft προτείνει σε όσους αγαπούν την αρχαία ελληνική, ειδικό πρόγραμμα, για να την μάθουν σε πέντε εβδομάδες. Και αυτό διότι η αρχαία ελληνική είναι η πιο μαθηματική γλώσσα και σε μια τέτοια γλώσσα θα βασίζεται η κατασκευή των Windows. Η Daily Telegraph δημοσιεύει σε συνέχειες σειρά μαθημάτων αρχαίας ελληνικής. Η εταιρεία Hewlett-Packard ανέθεσε σε μεγάλο Πανεπιστήμιο να αποθησαυρίση την αρχαία ελληνική. Ηδη αποθησαυρίστηκαν 78 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι, και συνεχίζονται, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής.

*

Την ορθόδοξη ιεραποστολή στο Χόνγκ-Κόνγκ αποφάσισε να υπηρετήση ο 35χρονος Παρασκευάς Π., από την Χαλκίδα. Ο κ. Παρασκευάς ο οποίος σπούδασε πληροφορική και εργαζόταν στο λογιστήριο ιδιωτικής εταιρείας, χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος με το όνομα Φώτιος από τον Σέβ. Μητροπολίτη Χόνγκ-Κόνγκ κ. Νικήτα που ήρθε γι’ αυτόν τον σκοπό στην Ελλάδα. Ο π. Φώτιος θα υπηρετήση ως Εφημέριος στον Ι. καθεδρικό Ναό Αγίου Λουκά Χόνγκ-Κόνγκ.

*

Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η..Ε ενέκρινε το ψήφισμα των θρησκευτικών ηγετών όλων των θρησκειών, το οποίο αφορά στην προστασία των ιερών θρησκευτικών τόπων και προσκυνημάτων. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κ. Κόφι Ανάν και την ελπίδα του για την εφαρμογή του ψηφίσματος όπου καταστή αναγκαίο.

*

Ο ελληνισμός της Β. Ηπείρου κινδυνεύει να αφανιστή όχι μόνο από την μεγάλη φυγή, εξ αιτίας της κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας των Αλβανών και της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής καταστάσεως που αντιμετωπίζουν, αλλά και με την επίσημη “αλβανική διπλωματία” της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία επέβαλε την μη αναγραφή της εθνικότητας και του θρησκεύματος κατά την επίσημη απογραφή του πληθυσμού.

*

Ανάγκη θωρακίσεως απέναντι στον χρόνο και τους σεισμούς έχει το μεγάλο μνημείο της ορθοδοξίας, ο ναός της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως. Παρόλο που ο δομοστατικός της σχεδιασμός και τα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθή την έκαναν να αντέξη σε σαράντα περίπου μεγάλους σεισμούς, η σεισμικότητα της περιοχής επιβάλλει την λήψη μέτρων για την διάσωση του μνημείου. Το σπουδαίο είναι ότι οι προσπάθειες για την συντήρησή του γίνονται από Τούρκους και Έλληνες ειδικούς επιστήμονες, που συνεργάζονται.

*

Ο “Λύχνος”, ο τηλεοπτικός σταθμός της ιεράς Μητροπόλεως Πατρών συμπληρώνει φέτος εννέα χρόνια συνεχούς διακονίας. Εκπέμπει όλο το εικοσιτετράωρο και δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αφού συντηρείται κυρίως από εισφορές των Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο “Λύχνος” έχει τοπική εμβέλεια. Το πρόγραμμά του όμως έχει πανορθόδοξο χαρακτήρα, αφού προβάλλει ποικιλοτρόπος τον πλούτο της ορθόδοξης παράδοσής μας.

*

Διακεκριμένος Έλληνας παιδοψυχίατρος σε ομιλία του ανέφερε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι απειλούνται από κατάθλιψη. Κάποιες υπερβολικές αντιδράσεις του παιδιού θα πρέπη να ανησυχούν τους γονείς. Σοβαρή αιτία που οδηγεί στην ασθένεια αυτή είναι η στάση και συμπεριφορά των γονέων προς τα παιδιά αλλά και μεταξύ τους.

*

Η εγκληματικότητα και η ηλικία των δραστών έχουν γίνει αντιστρόφως ανάλογες έννοιες. Ενώ η πρώτη αυξάνει ανησυχητικά, η δεύτερη συνεχώς μικραίνει, τόσο ώστε να μιλάμε για έξαρση της εγκληματικότητας των ανηλίκων. Σταθερή άνοδο κατά 20% παρουσιάζει ο αριθμός των δραστών κάτω των 20 ετών την τελευταία τριετία. Στην παρανομία βγαίνουν ακόμη και 7χρονα παιδιά.

*

Τρείς χιλιάδες Ουκρανοί Χριστιανοί ορθόδοξοι, πιστοί στο Πατριαρχείο της Μόσχας διαδήλωσαν στο Κίεβο για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Πάπα στην Ουκρανία. “Ορθοδοξία η θάνατος”, έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτήριο του κοινοβουλίου. Οι πιστοί ανησυχούν για την εξάπλωση των καθολικών ιεραποστολών στην χώρα.

Το τριήμερο 6-8 Αυγούστου θα πραγματοποιηθή στον χώρο του κήπου του Ξενία Ναυπάκτου έκθεση βιβλίου Αιτωλοακαρνάνων Συγγραφέων - Λογοτεχνών. Την έκθεση συνδιοργανώνει η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου σε συνεργασία με το Σύλλογο “Ναύπακτος, πολιτιστικές διαδρομές” και υπό την αιγίδα του Δήμου. Αυτή η βιβλιόφιλη προσπάθεια της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης θα συνδυασθή με έκθεση φωτογραφίας, συναυλία των μαθητών των ΤΕΕ Ναυπάκτου και παράσταση Θεάτρου Σκιών.

  • Προβολές: 1966