1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου - Χαιρετισμός Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου

Εκφράζω την χαρά μου για την διοργάνωση, στην Πόλη μας, του 1ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» και συγχαίρω τούς διοργανωτάς, την Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου και τούς χορηγούς, τον Δήμο Ναυπάκτου και την Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας.

Η χαρά μου οφείλεται στο ότι είναι ένα σημαντικό γεγονός για την Πόλη μας και την περιοχή μας με την τόσο μεγάλη μουσική παράδοση, με τις χορωδίες και τα Ωδεία και τις Σχολές Μουσικής. Καί γνωρίζουμε καλά ότι η μουσική παιδεία είναι απαραίτητο στοιχείο της παιδείας, ώστε πολλές φορές οι αρχαίοι Έλληνες κατηγορούσαν την απαιδευσία ως μιά ζωή που εστερείτο ευρύτητα γνώσεως και μουσικής. Ο Θουκυδίδης ομιλούσε περί «απαιδευσίας και βραχύτητος γνώμης» (στενότητα σκέψεως), ο δέ Αιλιανός αναφέρει ότι οι Μυτιληνοί τιμωρούσαν τούς αποστάτες από τούς συμμάχους με το να μένουν τα παιδιά τους αγράμματα και να μή διδάσκονται την μουσική, γιατί θεωρούσαν ότι «πασών ζημιών βαρυτάτην είναι ταύτην, εν αμουσία και αμαθία ζήν». Εμείς εδώ στην Πόλη μας έχουμε μουσική παιδεία, αφού φροντίζουν να μάς την προσφέρουν η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, τα Ωδεία και οι Μουσικές Σχολές που λειτουργούν στην Πόλη μας. Σήμερα δέ και αύριο ολόκληρη η Πόλη θα γεμίση από ήχους από όλη την Ελλάδα. Μακάριοι όσοι μπορούν να ακούσουν αυτούς τούς ήχους και τις μουσικές παραδόσεις.

Επίσης, η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί έχουμε την τιμή να ευρίσκεται στην Πόλη μας ο μεγάλος καλλιτέχνης Μίκης Θεοδωράκης. Συνήθως λέγω ότι όλοι οι συγγραφείς και πνευματικοί άνθρωποι έχουν φανερούς και αφανείς μαθητάς. Έτσι και ο Μίκης Θεοδωράκης έχει φανερούς και κρυφούς μαθητάς. Μεταξύ των κρυφών μαθητών συγκαταλέγομαι και εγώ. Κυρίως υπογραμμίζω δύο σημεία επαφής μαζί του. Τό πρώτο, όταν την εποχή της χούντας κάθε βράδυ παρακολουθούσα την Ντόϋτσε Βέλλε, κρυφά μέσα στο δωμάτιό μου, και με συγκινούσε το τραγούδι, ο νέος εθνικός ύμνος ελευθερίας, «της δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ». Ακόμη και τώρα, όταν το ακούω μεταφέρομαι σε εκείνες τις στιγμές. Καί το δεύτερο ήταν, όταν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης διάβασα μιά συνέντευξή του, όταν συνέθεσε την θεία Λειτουργία, και έλεγε ότι τα πρώτα μουσικά ακούσματα τα είχε από το Ψαλτήρι του Άη - Βασίλη Τριπολιτσάς και ότι αισθάνεται πως η Εκκλησία είναι το λίκνο της παραδόσεως και του πολιτισμού.

Γιά όλα αυτά χαίρομαι, για όλα αυτά συγχαίρω τούς διοργανωτάς, ως Μητροπολίτης της περιοχής αυτής, και εύχομαι καλή επιτυχία.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

  • Προβολές: 1586

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance