Γ’ Πολιτιστική Συνάντηση Ε.ΝΑ.Μ. - Χαιρετισμός Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου

Η ευχή την οποία διατυπώσαμε πέρυσι πραγματοποιείται σήμερα με τούς κόπους της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών υπό την προεδρεία του δραστηρίου κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλου. Η παρουσία δέ τόσων εκλεκτών συνέδρων και εισηγητών μάς προξενεί μεγάλη χαρά. Καί είναι γνωστόν, ότι πέρα από τις επιστημονικές ανακοινώσεις που ελπίζω ότι θα συντελέσουν στην αρτιότερη γνώση για τα μνημεία της επαρχίας μας, συγχρόνως μάς δίδεται η ευκαιρία να συναντηθούμε με αγαπητά πρόσωπα και να γευθούμε τα αγαθά της υποστατικής αυτής κοινωνίας.

Τό θέμα της πολιτιστικής αυτής συνάντησης «τα Ναυπακτιακά μνημεία του παρελθόντος και η ένταξή τους στις λειτουργίες του παρόντος» είναι πολύ σημαντικό και αξιοπρόσεκτο.

Κατ’ αρχάς η λέξη μνημείον που παράγεται από το ρήμα αναμιμνήσκομαι δηλώνει εκείνο το αντικείμενο που ανακαλεί στην μνήμη μας ένα πρόσωπο ή ένα γεγονός. Συνήθως τα μνημεία είναι χώροι λατρείας, αφού δι’ αυτών αποδίδεται αγάπη και λατρεία στον Θεό και εκφράζεται η επικοινωνία με τούς ανθρώπους. Ιδιαιτέρως δέ στην δική μας περίπτωση δεν πρόκειται για μιά ατομική σχέση, αλλά για μιά προσωπική σχέση και επαφή. Καί αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μια απλή θρησκεία, αλλά Εκκλησία. Καί γνωρίζουμε πολύ καλά την διαφορά που υφίσταται μεταξύ θρησκείας και Εκκλησίας, κυρίως στο ότι η θρησκεία ικανοποιεί τα θρησκευτικά συναισθήματα του ανθρώπου, ενώ η Εκκλησία αποβλέπει στην ανακαίνιση του προσώπου και την προσωπική συνάντηση του ανθρώπου με τον Θεό και τον συνάνθρωπό του.

Έπειτα το μνημείο δείχνει την σχέση μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Οι παλαιότερες γενεές δημιούργησαν ένα μνημείο για να το χρησιμοποιήσουν και οι επερχόμενες γενεές, ή μάλλον μπορώ να το εκφράσω καλύτερα με το γεγονός ότι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε ένα μνημείο άντεξε στον χρόνο και δηλώνει την υπέρβαση του θανάτου.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το μνημείο συνδέεται στενά με την μνήμη ενός ανθρώπου και των βασικών του αναγκών, αλλά και την μνήμη ενός πολιτισμού, ο οποίος συνιστά τον τρόπο αντιμετωπίσεως και υπερβάσεως του θανάτου.

Στήν περιοχή μας, όπως είναι γνωστόν, έχουμε πολλά αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία, τα οποία αγιάσθηκαν με την προσευχή αγιασμένων ανθρώπων και ευωδιάζουν από το αγνό λάδι της κανδήλας, το ευωδιαστό θυμίαμα και το αγιοκέρι. Τό νοιώθει κανείς όταν εισέρχεται στούς Ιερούς Ναούς. Αναδύεται μιά ζωή του παρελθόντος, επικοινωνεί με έναν λειτουργημένο χώρο. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Βομβοκού, την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης, τον Ιερό Ναό Παναξιωτίσσης, την Βαράσοβα κ.λ.π., και περιμένω να ακούσω πώς θα αξιοποιηθούν όλα αυτά για την χρησιμοποίησή τους στο παρόν, ώστε να ικανοποιηθούν οι βασικές ανάγκες του συγχρόνου ανθρώπου.

Παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, ενώ, όπως γνωρίζει ο Πρόεδρος κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, άφησα άλλες εκδηλώσεις που γίνονται αύριο, όπως την ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου, την εορταστική εκδήλωση προς τιμή του Σεβασμ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου για τα είκοσι χρόνια επισκοπικής του διακονίας, και κυρίως την τιμητική εκπροσώπηση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σε ένα Διεθνές Συνέδριο που γίνεται αυτές τις ημέρες στην Σερβία. Αυτό δείχνει την σημασία που αποδίδω στην πολιτιστική αυτή συνάντηση που διοργανώνεται στην πόλη μας. Έχω χρηστές ελπίδες ότι δεν θα διαψευσθώ και παρακαλώ όλους τούς παρευρισκομένους να βοηθήσουν την επαρχία μας.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

  • Προβολές: 1527

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance