Εἰδήσεις Νοεμβρίου 2001

Συνάντηση με Ιατρούς-Νομικούς

Η καθιερωμένη συνάντηση του Σεβασμιωτάτου με τον νομικό και ιατρικό κόσμο της Ναυπακτίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεώς μας.

Τό φετινό θέμα της συζητήσεως ήταν «Σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας». Μέ το θέμα αυτό έχει ασχοληθή επισταμένως ο Σεβασμιώτατος, γι’ αυτό και η ανάπτυξή του απετέλεσε έκπληξη για τούς ακροατές, που έχουν συνηθίσει, όπως όλοι μας, στην παραπλανητική διαδεδομένη συνθηματολογία ότι η Εκκλησία είναι κατά κάποιον τρόπο ανασφαλές «παράσιτο» παρά τή Πολιτεία, και η μέν Πολιτεία προσπαθή να απαλλαγή από την Εκκλησία, η δέ Εκκλησία θέλει να παραμείνη ως έχει το συμφέρον, δήθεν, γι’ αυτήν καθεστώς. Ο Σεβασμιώτατος ανεσκεύασε με επιχειρήματα αυτήν την ψευδή εικόνα των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, διασαφήνισε τούς όρους και εξέτασε ένα-ένα τα σημεία επαφής ή χωρισμού των δύο αυτών παραγόντων.

Η εισήγηση, μαζί με την εξίσου ενδιαφέρουσα συζήτηση, που επακολούθησε κράτησαν δυόμιση ώρες, ενώ ακολούθησε τιμητική δεξίωση.

Αρχιμ. Κ.Ε.Γ.

Πολιτιστική Συνάντηση για τα Ναυπακτιακά Μνημεία

Όπως είχαμε αναφέρει με συντομία στο προηγούμενο τεύχος, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ναύπακτο, 20-21 Οκτωβρίου ε.έ. η Γ' Πολιτιστική Συνάντηση με κεντρικό θέμα: «Τά Ναυπακτιακά Μνημεία του παρελθόντος και η ένταξή τους στις λειτουργίες του παρόντος». Τήν οργάνωση είχε η δραστήρια και πραγματικά πολιτιστική Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών (Ε.ΝΑ.Μ.), σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπάκτου και την συμμετοχή των υπολοίπων Δήμων της Ναυπακτίας. Τήν διοργάνωση συνέδραμαν το Παπαχαραλάμπειο Ίδρυμα, με την παραχώρηση της Αιθούσης, και το Ίδρυμα Νόβα.

Τά Συνέδρια της Ε.ΝΑ.Μ έχουν πλέον καθιερωθή, με συμμετοχή διακεκριμένων Καθηγητών Πανεπιστημίου και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων σε τομείς της Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Φιλολογίας κλπ.

Καταγράφουμε ενδεικτικά μερικούς Εισηγητές και τα θέματα τα οποία παρουσίασαν:

Γ. Σταθόπουλος, Δήμαρχος Πυλήνης και αρχαιολόγος: «Τά μνημεία του Δήμου Πυλήνης», Ι. Μόσχος, αρχαιολόγος: «Ανασκαφές στον λόφο της Αγίας Τριάδος Κ. Βασιλικής και στην Ακρόπολη της Μακύνειας», Β. Κατσαρός, Φιλόλογος Καθηγητής Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης: «Τό παλαιομονάστηρο της Κλόκοβας, και η Γονικκλησιά της Γραμμένης Οξυάς», Φ. Κεφαλλωνίτου, Προϊσταμένη της Η' Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων: «Απολογισμός ανασκαφών στην πόλη της Ναυπάκτου 1995-2001», Ελ. Γιαννακοπούλου, ιστορικός: «Μύλοι και υδροκίνηση στην ορεινή Ναυπακτία: ιστορικό παρελθόν και προοπτικές», Αργ. Πετρονώτης: «Πέτρινα Γεφύρια της Ναυπακτίας». Τίς εισηγήσεις συνόψισε ο Πρόεδρος της Ε.ΝΑ.Μ. κ. Χ.Χαραλαμπόπουλος.

Τό επίπεδο των –ενίοτε έντονων– συζητήσεων ήταν υψηλό και φανέρωνε την γνώση και το ενδιαφέρον των Συνέδρων τόσο για τα αρχαιλογικά και ιστορικά στοιχεία της Επαρχίας μας, όσο και για το παρόν και μέλλον της.

Η συνάντηση, εκτός από το επιστημονικό, πολιτιστικό και ενημερωτικό της μέρος, άφησε άριστες εντυπώσεις και για την διοργάνωσή της (φιλοξενία, έντυπα, κλπ). Συγχαρητήρια!

Αρχ. Κ.Ε.Γ.

«Η γυναίκα στην οικοδόμηση της ενοριακής ζωής»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 4 Νοεμβρίου 2001 συνάντηση των γυναικών του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας Αγίου Δημητρίου στην οποία ήταν προσκεκλημένη και μίλησε η Πρεσβυτέρα κ. Βαρβάρα Μεταλληνού. Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, οι Εφημέριοι του Ι. Ναού, αρκετοί Ιερείς από άλλες Ενορίες, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού, εκπρόσωποι των Δ.Σ. των άλλων Συνδέσμων και πλήθος γυναικών.

Αφού προλόγησε εν ολίγοις ο επόπτης του Συνδέσμου π. Θωμάς Βαμβίνης, ακολούθως πήρε τον λόγο η πρόεδρος Πρεσβυτέρα κ. Παρθένα Βαμβίνη, η οποία παρουσίασε την ομιλήτρια, αφού προέταξε έναν πολύ συνοπτικό απολογισμό του έργου που επιτελείται από τις κυρίες του Συνδέσμου, με τις ευλογίες του Σεβαστού Ποιμενάρχη μας.

Στήν συνέχεια η κ. Μεταλληνού ανέπτυξε το θέμα «η γυναίκα στην οικοδόμηση της ενοριακής ζωής». Η ομιλήτρια αρχικά τόνισε την σπουδαιότητα της Ενορίας ως κυττάρου της εκκλησιαστικής ζωής, που με επίκεντρο το ιερό θυσιαστήριο συσπειρώνει τούς Ενορίτες και καλύπτει τις πνευματικές αλλά και υλικές τους ανάγκες. Αναφέρθηκε κατόπιν στην ενεργό συμμετοχή της γυναίκας στην ενοριακή ζωή από την ίδρυση της Εκκλησίας του Χριστού ως την εποχή μας. Η γυναίκα δεν φέρει την μυστηριακή ιερωσύνη, μπορεί όμως να φέρη την γενική-πνευματική ιερωσύνη και ουσιαστικά συνδιακονεί με τον Ιερέα, αφού συμμετέχει στην προετοιμασία της θ. λατρείας.

Η γυναίκα από την φύση της μπορεί να ανακαλύψη τον ανθρώπινο πόνο και να συμπαρασταθή, να παρηγορήση, να αντιμετωπίση την πραγματική δυστυχία, χρησιμοποιώντας τα πλούσια αποθέματα αγάπης, που πηγάζουν από την προσωπική της αγάπη στον Θεό. Μέσα από τις ομάδες - Συνδέσμους Αγάπης, οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν σπουδαία διακονία σε πολλούς τομείς, και έχοντας ως αιώνιο πρότυπο την Παναγία, διακριτικά, με ανιδιοτέλεια μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να δώσουν αγάπη, που τόσο λείπει από την εποχή μας.

Στήν συνέχεια πήρε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα της ομιλήτριας ως Πρεσβυτέρας, μητέρας και καθηγήτριας, την ευχαρίστησε και έκλεισε την όλη εκδήλωση εκπέμποντας το μήνυμα ότι ο άνθρωπος σώζεται μέσα στην Εκκλησία ως πρόσωπο, άσχετα με το φύλο του.

Ακολούθησε μιά μικρή δεξίωση.

Χ.Κ.Κ.

***

Στό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο ανέθεσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να μελετήση το θέμα της συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος στην διοργάνωση της Ολυμπιάδας το 2004. Κάτι που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι όλες οι νεοπαγανιστικές και νεοειδωλολατρικές ομάδες και οι αναχρονιστικοί «Ελληνολάτρες». Από τεχνικής, θα λέγαμε, πλευράς θα αντιμετωπισθούν δυσκολίες που θα προκύψουν από τις ομάδες εθελοντών που θα αναλάβη κάθε Μητρόπολη και τον τρόπο που αυτές θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση της Ολυμπιάδας.

***

Στίς 20 Οκτωβρίου ε.έ. η Ενορία του Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου πραγματοποίησε ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στα Μοναστήρια του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μακρυνού στα Μέγαρα, του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Αίγιο.

Οι εκδρομείς πήραν μιά γεύση από την ζωή στα ορθόδοξα ελληνικά Μοναστήρια και γνώρισαν από κοντά μιά άλλη όψη της Εκκλησίας του Χριστού. Τά λίγα λόγια των γεροντισσών έδωσαν το στίγμα της μοναχικής ζωής. «Προσευχή, ταπείνωση, υπακοή και θεία λατρεία». Αυτό είναι το πρωταρχικό τους έργο. Αλλά και όλες οι άλλες ασχολίες τους έχουν άμεση σχέση με την λατρεία του Θεού. Χ.Κ.Κ.

***

Τήν Κυριακή 4 Νοεμβρίου εόρτασαν οι Πολύτεκνοι Ναυπακτίας-Δωρίδος τούς προστάτες αγίους τους, με αρχιερατική θεία Λειτουργία στην Αγία Παρασκευή, με αρτοκλασία, δεξίωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας, βράβευση των επιτυχόντων. Προσφώνησε η Πρόεδρος Πολυτέκνων κ. Παναγιώτα Κοτρώνη, και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος και ο Δήμαρχος Ναυπάκτου.

***

Τό 1ο Τ.Ε.Ε. Ναυπάκτου ίδρυσε μιά θαυμάσια, εντυπωσιακή Σχολική Βιβλιοθήκη, με την ενίσχυση του ΥΠ.Ε.Π.Θ., την καθοδήγηση του Διευθυντού κ. Κ. Παναγιωτόπουλου την υπευθυνότητα του κ. Σωκράτη Κουτσογιάννη και, ελπίζουμε, με την δίψα των μαθητών για μελέτη και έρευνα.

***

600 «παλιές» φωτογραφίες από τα παιδιά

Η είδηση είναι λίγο παλαιά, καλοκαιρινή, όμως δεν χάνει την αξία της, όπως δεν χάνουν την αξία τους οι παλαιές φωτογραφίες, αλλά μάλλον, μέρα με την ημέρα την κερδίζουν.

Μία αξιέπαινη, λοιπόν, και πρωτότυπη πρωτοβουλία για την δημιουργική απασχόληση των νέων που κατακλύζουν τα χωριά, ήταν και η έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας από τα παιδιά της Αμπελακιώτισσας.

Τήν έκθεση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελακιωτισσιωτών (Κοζιτσάνων) με τον Πρόεδρό του δάσκαλο Ν. Δούρο, και σε συνεργασία με τον δάσκαλο φωτογραφίας κ. Παντελή Μπαλή.

Φωτογράφοι όλα τα παιδιά και οι νέοι του χωριού, θάλαμος εμφάνισης το γραφείο του Δημ. Σχολείου και τόπος έκθεσης μία αίθουσα. Θέμα: πρόσωπα και τοπία του χωριού.

Από τις πολλές εντυπώσεις που δημοσιεύει η εφημερίδα «Η Φωνή της Αμπελακιώτισσας», αναδημοσιεύουμε δύο:

«"Θερμά συγχαρητήρια για την έμπνευση, την ευαισθησία, την τέχνη και την αγάπη για την παράδοση. Πρόκειται για μιά διαχρονική αποτύπωση που θα μείνη στην ιστορία και θα είναι θησαυρός. Κυρίως συγχαίρω τα παιδιά και αυτούς που τούς καθοδηγούν σωστά. Μπράβο" (Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου Ιερόθεος).

"Πάνω σε άψυχο χαρτί βρίσκονται ανταμωμένα νεότητα και γηρατειά, φρέσκα και περασμένα. Εικόνες που θα μείνουνε βαθιά μες στις καρδιές να δείχνουν το πώς σμίγουνε το τώρα με το χθές. Εξαίσιες υπέροχες που σε γεμίζουν ρίγος και θεωρώ πως ένας έπαινος είναι πολύ λίγο. Θερμά συγχαρητήρια" (Πάτερ Πολύκαρπος)».

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε επίσημα την Ορθόδοξο Εκκλησία της Αρμενίας, συμμετέχοντας στην 1700η επέτειο από την ίδρυσή της. Η επίσκεψη του Πατριάρχη περιελάμβανε και προσκύνημα στο μοναστήρι Khor Virap, το μέρος της 15ετούς φυλάκισης και του μαρτυρίου του αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού.

***

«Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, εκκλησιάσθη από του Ιερού Βήματος του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού, κατά την τελεσθείσαν εν αυτώ Θείαν Λειτουργίαν της Κυριακής, 18ης Νοεμβρίου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σεβάστειας, κ. Δημητρίου, καθ’ ήν ετελέσθη η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ιερολ. Διακόνου κ. Νικολάου Σαχάρωφ (πρόκειται για τον ανηψιό του αειμνήστου Γέροντος Σωφρονίου), εκ των αδελφών της εν Έσσεξ Αγγλίας Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Τιμίου Προδρόμου... Ο Πατριάρχης, ηυλόγησε και συνεβούλευσε αυτόν, συνεχάρη δέ τούς παρισταμένους φίλους και συμπολίτας αυτού» (http://www.epnet.gr).

***

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα. Τιμήθηκε δέ από την Εκκλησιαστική, Εκπαιδευτική και Πολιτική ηγεσία για το σημαντικό ποιμαντικό έργο που επιτελεί στην δοκιμαζόμενη Αρχιεπισκοπή του. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναλάβη τα έξοδα ανέγερσης Σχολικού Κτηρίου στην Αλβανία, για τις ανάγκες της εκεί Εκκλησίας.

***

Μεγάλη βαρύτητα δίνει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος στο έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρο. Συντονίζει προσωπικά το έργο αυτό με επίκεντρο πάντα την Αλεξάνδρεια και την Κένυα, όπου λειτουργεί η Πατριαρχική Σχολή και εκεί εκπαιδεύονται οι νέοι Αφρικανοί στην Ορθόδοξη πίστη και παράδοση και θα υπηρετήσουν ως μελλοντικοί εργάτες του Ευαγγελίου στην αχανή Μαύρη Ήπειρο.

***

Κλείνουν φέτος δέκα ολόκληρα χρόνια από την εκδημία του Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη. Γέννημα της αγιοτόκου Καππαδοκίας, ο Θεός τον χαρίτωσε από μικρό παιδί ακόμη να επιτελή σημεία στο όνομά Του. Η βαθειά του ταπείνωση είλκυσε από πολύ νωρίς την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος που τον επεσκίασε έως και την μακαρία τελευτή του. Θέλοντας ένας άλλος μεγάλος σύγχρονος Γέροντας ο π. Πορφύριος, πληροφορούμενος την κοίμηση του μακαριστού Γέροντος, είπε: «Ο π. Ιάκωβος είχε μέγα διορατικό και προορατικό χάρισμα αλλά το έκρυβε επιμελώς για να μήν δοξάζεται. Όσο όμως εκείνος απέφευγε την δόξα των ανθρώπων, τόσο περισσότερο ο Θεός τον αναδείκνυε». Είμαστε σίγουροι ότι ο μακαριστός Γέροντας Ιάκωβος πρεσβεύει για μάς, μάς καθοδηγεί, μάς εμπνέει μά πάνω απ’ όλα μάς αγαπά. Χαίροις πάτερ παγκόσμιε.

***

«Όπου πηγαίναμε η υποδοχή από τούς πιστούς ήταν εγκάρδια... Πάντα ο Επίσκοπος τελούσε πρώτα θεία Λειτουργία, όπου όλοι συμμετείχαν με ησυχία και ευλάβεια. Έψαλλαν σχεδόν όλοι μαζί με τις καταπληκτικές φωνές τους. Κοινωνούσαν πλήθος από παιδιά, και πολλοί πιστοί με υποδειγματική ευλάβεια και τάξη» (Πορεία στην Τανζανία, περ. «Πάντα τα Έθνη»).

***

Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος αντιδρά έντονα στην πρόθεση της Κυβέρνησης να λειτουργήση Καζίνο στην Φλώρινα στην προσπάθειά του να προστατέψη τούς κατοίκους της περιοχής από το τζόγο και την αισχροκέρδεια. Στόν αγώνα του αυτό βρίσκει συμπαράσταση από τούς κατοίκους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να ακυρώσουν τα κυβερνητικά σχέδια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2032