Ευθυμία Μαυρομιχάλη: «Η γυναίκα της Ρωμηοσύνης και το ήθος της»

Στήν καθιερωμένη συνάντηση γυναικών του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας Αγίας Παρασκευής που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, μίλησε η κ. Ευθυμία Μαυρομιχάλη με θέμα «Η γυναίκα της Ρωμηοσύνης και το ήθος της».

Ευθυμία Μαυρομιχάλη «Η γυναίκα της Ρωμηοσύνης και το ήθος της»Η ομιλήτρια υπενθύμισε εισαγωγικά την πρόβλεψη του Σεβασμιωτάτου για την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως αυτή είχε διατυπωθή από το 1992 ήδη, σύμφωνα με την οποία οι Ενορίες και Εκκλησίες του μέλλοντος θα είναι οργανωμένες στο πλαίσιο των οικογενειών, οι οποίες θα λειτουργούν θεραπευτικά, και παρουσίασε εν ολίγοις τα κύρια χαρακτηριστικά της Ρωμηοσύνης, συμπληρώνοντας ότι «είναι απαραίτητο και ζωτικό για μάς σήμερα να εντρυφούμε στην περίοδο αυτή και να προσλαμβάνουμε αρχές ζωής και μηνύματα από ρωμηούς που έζησαν σε συγκροτημένες ορθόδοξες κοινότητες και διαφύλαξαν την πολιτισμική και εθνική τους ταυτότητα μέσα σε κατεξοχήν αντίξοες συνθήκες, ακριβώς γιατί... "ήταν μικρές κοινότητες - οικογένειες που εμποτίστηκαν από τον ορθόδοξο ησυχασμό και την νηπτική ζωή"».

Η ομιλήτρια ενέταξε σ’ αυτήν την προοπτική το παράδειγμα των κοινοτήτων των Μικρασιατών προσφύγων, όπου «το θρησκευτικό υπόβαθρο διέσωζε στοιχεία του ορθοδόξου ησυχαστικού προτύπου ζωής» και όπου «οι γυναίκες της πρώτης γενιάς προσφύγων ήταν οι κύριοι φορείς του προτύπου αυτού». Συγκεκριμενοποίησε δέ τον λόγο της στην προσφυγική κοινότητα από τον Κουκλουτζά της Σμύρνης, από την οποία αντλούσε και η ίδια τις εμπειρίες της. Έτσι, μέσα σε μιά ατμόσφαιρα αγρυπνιών, παρακλήσεων, προσευχών, λιβανιού, αγιωτικών, προσκύνησης τιμίων λειψάνων και θαυματουργών εικόνων, γλυκόλαλων καμπάνων, εκκλησιασμού, αναδείχθηκε το πρότυπο της Ρωμηάς, στο πρόσωπο της γιαγιάς Κόνα-Κατίνας. Αυτή η μυρωμένη εκκλησιαστική ατμόσφαιρα, της έδιδε την δυνατότητα να υπερβαίνη και την άλλη, βαρειά και πικροδακρυροούσα ατμόσφαιρα της καθημερινότητας μέσα στην μεταπτωτική γενικότερα και κατοχική ειδικότερα κοινωνία. «Εκκλησιοποιώντας την ζωή της», ή «ζώντας την ζωή της Εκκλησίας», που είναι ζωή μετανοίας, μπόρεσε να δείξη σπλάχνα οικτιρμών και «μιά αγάπη για όλους, χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς διακρίσεις» μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Καί η κ. Μαυρομιχάλη κατέληξε λέγοντας πως η προσφορά τέτοιων γυναικών δεν έγκειται στην μίμηση καλών συμπεριφορών, αλλά στην παράδοση της μεγάλης κληρονομιάς που διασώζει την πορεία προς την τέλεια αγάπη.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο για την οργάνωση της εκδήλωσης και για το φιλάνθρωπο έργο που επιτελεί, καθώς και την ομιλήτρια για την εμπεριστατωμένη ανάπτυξη του θέματος. Παίρνοντας αφορμή από την ομιλία, μνημόνευσε ακόμη παραδείγματα γυναικών από όλα τα μέρη της Ελλάδος, ως ένδειξη του κοινού εκκλησιαστικού βιώματος και ήθους. Αυτές τις κοινές ρωμαίϊκες ρίζες, το κοινό πολιτιστικό D.N.α. οφείλουν να διαφυλάττουν και οι σύγχρονες Ρωμηές.

Η όλη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ήταν συγκινητική, κατανυκτική, και η εκδήλωση άφησε άριστες εντυπώσεις, ευαισθητοποιώντας και άλλες γυναίκες στην ζωή της Ενορίας.

  • Προβολές: 2013

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance