Η εορτή του Αγίου Πολυκάρπου

Η εορτή του Αγίου ΠολυκάρπουΟ Σεβασμιώτατος με τον νέο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης Αρχιμ. Πολύκαρπο, αδελφούς της Μονής και Ιερείς, μετά την πανηγυρική θ. Λειτουργία του Αγίου Πολυκάρπου

Η καρδιά της ορεινής Ναυπακτίας

Γιορτάσθηκε πανηγυρικά η εορτή του Αγίου Πολυκάρπου στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, όπου είναι τεθησαυρισμένο το τίμιο λείψανο της δεξιάς χειρός του Αγίου. Η προσέλευση του λαού, μέσα στην καρδιά του χειμώνα ήταν πρωτοφανής και ελπιδοφόρα. Οι προσκυνητές προέρχονταν κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου, από το Αγρίνιο, την Λυσσιμαχία Μεσολογγίου και την Πάτρα.

Τήν ημέρα της εορτής τελέσθηκε πανηγυρική θεία Λειτουργία, από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη τον Ιερομόναχο π. Πολύκαρπο Παστρωμά και του ανέθεσε την Ηγουμενία της Ιεράς Μονής (βλ. σελ. 6-7). Στό αναλόγιο έψαλαν οι Ιεροψάλτες Δημήτριος Μαστροσπύρος, Θεόδωρος Αυγούλης, Παναγιώτης Κουτσούκης κ.ά.

Πολλές αλλαγές έγιναν στην Ιερά Μονή μέσα σε ένα έτος:

Εκτός από την μετατροπή της Ιεράς Μονής σε ανδρώα, η οδική πρόσβαση ομαλοποιήθηκε, αφού η ασφαλτόστρωση έφθασε μέχρι την πύλη του Μοναστηριού. Έγινε σημαντική ανακαίνιση: τοποθετήθηκε καλοριφέρ στον Ιερό Ναό (δαπάναις του συλλόγου «Φίλοι της Ι. Μονής Αμπελακιωτίσσης») και σε όλα τα κτίρια της Μονής. Επίσης άλλαξε και υψώθηκε η κεραμμοσκεπή στο κτίριο του ξενώνος, το οποίο ανακαινίσθηκε ριζικά, με νέα εσωτερική διαρρύθμιση, κατά την οποία καταργήθηκαν άλλοι αποθηκευτικοί χώροι και έγιναν κελλιά, με αλλαγή δαπέδων, οροφών, κουφωμάτων, πορτοπαραθύρων, σοβατισμάτων, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων. Δηλαδή, το κτίριο αυτό του ξενώνος, το οποίο συναντούμε αριστερά μόλις εισερχόμαστε στην Μονή, ανακαινίσθηκε ολοκληρωτικά.

Η διαχειριστική Επιτροπή (πρόεδρος ο Σεβ. Μητροπολίτης, αντιπρόεδρος Πρωτ. π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης, μέλη π. Ιωάννης Πολύζος, Ιωάννης Παπαδημητρίου ταμίας, Χαράλαμπος Κανέλλος) καθώς και η «ευρύτερη Επιτροπή» (μέλη: Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Βασίλειος Βάκρινος, Κωνσταντίνος Ράϊκος και Ξενοφών Δούρος) παραδίδουν στην αδελφότητα της Μονής μαζί με την διαχείριση και ένα θετικότατο έργο, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Αναγκάσθηκε δέ η Επιτροπή να συνάψη δάνειο για να τελειώσουν εμπρόθεσμα όλες αυτές οι εργασίες.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τα μέλη με προσωπική επιστολή που τούς απέστειλε, και την οποία δημοσιεύουμε εν συνεχεία.

Αξίζουν και από εμάς συγχαρητήρια στα μέλη της, τα οποία υπηρέτησαν την Μονή με ...μοναχικό ζήλο.

Αρχιμ. Κ.Ε.Γ.

Η ευχαριστήρια επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτου προς ένα έκαστον των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής έχει ως εξής:

«Αγαπητέ ... ......,

Όπως γνωρίζετε, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης απέκτησε νέον Ιερομόναχο, τον Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Παστρωμά, και ήδη του ανέθεσα την Ηγουμενία της Ιεράς Μονής, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 169/16-1-2002 έγγραφο της Ιεράς Συνόδου, και, βεβαίως, πρόκειται να συγκροτηθή και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής. Είναι επόμενο ότι ο Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Παστρωμάς θα εξασκή την διοίκηση και την διαχείριση της Ιεράς Μονής.

Συμμετείχατε, από την 25-11-1997 έως σήμερα, στην Διαχειριστική Επιτροπή υπό την Προεδρία μου και, βεβαίως, θα παραδώσετε τα σχετικά βιβλία στον νέο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής.

Αισθάνομαι την ανάγκη να σάς ευχαριστήσω θερμότατα για την προσφορά σας κατά το διάστημα αυτό στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης. Εργασθήκατε με ζήλο και αυταπάρνηση, με ανιδιοτέλεια και ειλικρίνεια, προασπίζοντας τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Ιεράς Μονής και αφήνετε ένα σημαντικό έργο. Ενδιαφερθήκατε για την καλή λειτουργία, αλλά και την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής, παρά τις δυσκολίες και τις άδικες επικρίσεις. Εύχομαι ο Θεός, διά πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου και τις ικεσίες του αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, να σάς το ανταποδώση και εν τώ νύν και εν τώ μέλλοντι αιώνι.

Είμαι βέβαιος ότι επειδή αγαπάτε την Ιερά Μονή, θα εξακολουθήσετε να συμπαρίστασθε στο έργο του νέου Ηγουμένου, σε ό,τι σάς χρειασθή. Άλλωστε γνωρίζετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Μονή και τις ανάγκες που απαιτούνται.

Καί πάλιν ευχόμενος ο Θεός να σάς ευλογή πλούσια διατελώ

Μετά ευχαριστιών και πολλής πατρικής αγάπης

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ»

  • Προβολές: 2204