Γεγονότα καὶ Σχόλια: Επιλεκτική ευαισθησία - Εθισμός στην εξαθλίωση

Επιλεκτική ευαισθησία

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τα σκουπίδια, είτε αυτά οφείλονται στην απεργία των οδοκαθαριστών της Αθήνας είτε στην «απεργία» της κοινωνικής ευθύνης ορισμένων τηλεοπτικών καναλιών, τα οποία δέχονται στή ροή του προγράμματός τους όλα τα απόβλητα των υποπροϊόντων της σύγχρονης ζωής.

Δέν θα εκφράσω την αυτονόητη αντίδρασή μου για τα θεάματα, τύπου Bar και Big Brother, τα οποία δεν είναι τα μόνα που προβάλλουν αρνητικά πρότυπα στην ελληνική κοινωνία. Θέλω μόνο να αναφερθώ στην υποκρισία των «ανεξάρτητων αρχών» του Κράτους μας (Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο), τα οποία όπως φαίνεται, ως ανεξάρτητες αρχές, έχουν επιλεκτική ευαισθησία. Κανονικά θα έπρεπε να αντιδρούν τάχιστα με τα αντανακλαστικά του μέσου Έλληνα πολίτη, με βάση το κοινό αίσθημα δικαίου και την λαϊκή πολιτιστική και ηθική ευαισθησία, την οποία θα θεμελίωναν στα άρθρα του Συντάγματος. Αποφασίζουν, όμως, ανεξάρτητα από «συναισθηματισμούς», στηριγμένοι στα συμπεράσματα τυπικών συλλογισμών, οι οποίοι, ως ουδέτεροι, μπορούν να θεωρούν ως αφετηρία τους οποιεσδήποτε κοινά αποδεκτές, αλλά ασαφείς, αρχές «περί ελευθερίας εκφράσεως» ή «περί επιχειρηματικής δραστηριότητος» κ.ά., αρχές στις οποίες εύκολα εμπλέκεται οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Τά παιδιά του Bar και του Big Brother παραχώρησαν μέρος της προσωπικής τους ελευθερίας στα κανάλια που τούς φιλοξενούν. Αυτή η δουλική πράξη, για να έχη την κάλυψη της δημοκρατικής μας νομοθεσίας, κατοχυρώθηκε με την υπογραφή προσωπικού συμφωνητικού.

Καί το ερώτημα: Είναι μεγάλη απαίτηση το να ζητήσουμε να αντιμετωπίζονται αυτού του είδους τα προσωπικά συμφωνητικά με την απολυτότητα και την αδιαλλαξία που αντιμετωπίσθηκε το αίτημα για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες; Καί εκείνη η πράξη θα αποτελούσε ένα προσωπικό συμφωνητικό του Έλληνα πολίτη με το Κράτος του, για την αποκάλυψη ενός προσωπικού κατά την Επιτροπή Δαφέρμου δεδομένου.

Εθισμός στην εξαθλίωση

Πρίν αρχίσουν να προβάλλονται τα «τηλεσκουπίδια», ένας ηθοποιός που πρωταγωνιστεί σε τηλεοπτικές σειρές, είπε, ότι μετά την επιτυχία του πρώτου Big Brother, τα παιδιά που θα συμμετέχουν από εδώ και πέρα στο «παιχνίδι» θα είναι πιό απελευθερωμένα, πιό τολμηρά. Καί το απέδειξαν.

Αυτή η εξέλιξη στην εξαθλίωση, όμως, δείχνει κάτι το πολύ σημαντικό. Δείχνει την προγραμματισμένη σταδιακή εξασθένηση των αισθητικών και ηθικών κριτηρίων των τηλεθεατών, οι οποίοι καθώς εθίζονται σε τέτοια θεάματα, τα αποδέχονται κατόπιν ως προτάσεις ζωής.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί που έχουν στα χέρια τους Μ.Μ.Ε. Ο τηλεοπτικός εθισμός στην εξαθλίωση του ανθρωπίνου προσώπου, στην διάλυση των κοινωνικών θεσμών, στην εισαγωγή νέων τρόπων κοινοβιακής ζωής, είναι ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια αυτών που θέλουν να επιβάλλουν στις κοινωνίες τις δικές τους υπαρξιακές και ηθικές αναπηρίες.

Ο εθισμός, βέβαια, δεν επιβάλλεται. Χρειάζεται την παθητική συμμετοχή μας. Γι’ αυτό «νήψωμεν...».

π.Θ.Α.Β.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 2310