Ποιμαντορικὴ Ἐγκύκλιος γιὰ τὴν χρήση κινητῶν τηλεφώνων κατὰ τὶς ἱερὲς ἀκολουθίες

Ποιμαντορικὴ Ἐγκύκλιος

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Εσχάτως παρατηρείται το φαινόμενο κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών να ακούγονται οι κτύποι των κινητών τηλεφώνων και πολλές φορές αυτό γίνεται σε σημαντικές στιγμές της θείας Λειτουργίας, με αποτέλεσμα να διασπάται η προσοχή των παρευρισκομένων στον Ιερό Ναό και να ταράσσεται η ηρεμία που πρέπει να επικρατή κατά τις ιερές Ακολουθίες, ιδιαιτέρως κατά την θεία Ευχαριστία.

Βεβαίως, κανείς δεν αρνείται την προσφορά της κινητής τηλεφωνίας σε διάφορα κρίσιμα περιστατικά και η οποία δίνει την δυνατότητα της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Όμως ελλοχεύουν και διάφοροι κίνδυνοι, από την διαρκή και χωρίς λόγο χρήση τους. Ήδη, όπως έχουμε ακούσει, η χρήση των κινητών τηλεφώνων μέσα σε δημόσιους χώρους, ιδιαιτέρως σε διαλέξεις, θέατρα, συναυλίες προβληματίζει έντονα και γίνεται λόγος για απαγόρευσή τους ή τοποθέτηση μηχανισμού απενεργοποίησεώς τους, γιατί καταστρέφεται η ηρεμία και ησυχία στούς χώρους αυτούς. Ιδιαιτέρως, όμως, πρέπει να προστατεύσουμε τούς Ιερούς Ναούς και τις ώρες της λατρείας από τέτοιες ενοχλήσεις.

Είναι γνωστόν ότι η θεία Λειτουργία απαιτεί συγκέντρωση του ανθρώπου για να επιτύχη την κοινωνία του με τον Θεό. Ο Ιερεύς συνεχώς παραγγέλλει «άνω σχώμεν τάς καρδίας», «πρόσχωμεν», «σοφία», «πάσαν την βιωτικήν αποθώμεθα μέριμναν» κλπ. Τήν ώρα που ο πιστός βρίσκεται στον Ιερό Ναό θα πρέπη να αφιερωθή στον Θεό και να είναι ελεύθερος από βιωτικές μέριμνες και κοσμικές περιπλανήσεις. Καί εάν ο άνθρωπος δεν μπορεί να το πράξη για τον εαυτό του, τότε τουλάχιστον πρέπει να σεβασθή τον διπλανό του, ο οποίος εκείνη την ώρα θέλει να προσευχηθή στον Θεό εκ καρδίας και να τον παρακαλέση για τα προβλήματα που τον ταλανίζουν.

Μπορεί κάποιος να ισχυρισθή ότι για λόγους ανθρωπιστικούς, εάν είναι γιατρός, αστυνομικός, μητέρα που άφησε το παιδί της στο σπίτι και ήλθε στον Ιερό Ναό, είναι ανάγκη να έχη μαζί του ανοικτό το κινητό τηλέφωνο την ώρα εκείνη. Έστω και σε μιά τέτοια περίπτωση είναι δυνατόν ο κάτοχος του τηλεφώνου να ρυθμίζη το πρόγραμμα στον βομβητή (σιωπηλή ειδοποίηση), ώστε μόνον εκείνος να αντιλαμβάνεται ότι κάποιος τον καλεί και να εξέρχεται από τον Ιερό Ναό, χωρίς να ενοχλή τούς άλλους που παρευρίσκονται σε αυτόν.

Παρακαλώ, λοιπόν, θερμότατα όλους τούς ευλογημένους Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας να απενεργοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα, όταν βρίσκονται στον Ιερό Ναό, ή, αν είναι μεγάλη και απόλυτη ανάγκη να είναι ανοικτά, τουλάχιστον άς τα ρυθμίζουν, ώστε να παράγουν δόνηση και να μή αντιλαμβάνεται κανείς άλλος την κλήση αυτού που τον καλεί εκείνη την ώρα.

Πρέπει να αντιληφθούμε, αγαπητοί μου Χριστιανοί, ότι όλοι μας έχουμε ανάγκη για μερικές ώρες ηρεμίας και ησυχίας, ακόμη και αυτών των αισθήσεων, ιδιαιτέρως όταν ευρισκόμαστε στον χώρο του Ιερού Ναού και θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τον Θεό. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι όλοι θα βοηθήσουμε, ώστε να επικρατή ησυχία μέσα στούς Ιερούς Ναούς μας.

Παρακαλώ και πάλι να κλείνετε το κινητό τηλέφωνό σας, όταν βρίσκεσθε στον Ιερό Ναό κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, γιατί και σείς εμποδίζεσθε να προσευχηθήτε απερίσπαστα, αλλά και ενοχλείτε τούς άλλους που παρευρίσκονται στον Ιερό Ναό.

Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ναυπακτου και Αγιου Βλασιου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

  • Προβολές: 2722