Εἰδήσεις Μαρτίου 2002

Επιτάφιος-Ανάσταση στα Μύρα της Λυκίας

Λάβαμε μία σημαντική ανακοίνωση-πρόσκληση από την Ιερά Μητρόπολη Μύρων (Λυκίας), την οποία αναδημοσιεύουμε, σχετικά με την τέλεση θείων Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος και της Αναστάσιμης θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας.

Συμπληρώθηκαν φέτος 80 έτη από την Μικρασιατική Καταστροφή και οπωσδήποτε είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έστω και με αυτόν τον τρόπο θα λιβανισθούν και θα αγιασθούν ξανά τα ιερά μας στην «γή της Ιωνίας».

Η Ιερά Μητρόπολις Μύρων καλεί άπαντας τούς φιλεόρτους Χριστιανούς, ιδιαιτέρως δέ τούς Ναυτικούς και τούς τιμώντας τον Άγιον Νικόλαον Επίσκοπον Μύρων Λυκίας τον Θαυματουργόν, όπως παραστώσιν κατά την Μεγάλην Παρασκευήν και το Μέγα Σάββατον 3 και 4 Μαΐου 2002, εις τάς Ακολουθίας των θείων Παθών, του Επιταφίου και της Αναστάσεως, αίτινες μετά 79 έτη θα τελεσθώσιν εις τον Ναόν του Αγίου, όπου και ο Τάφος Του, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μύρων κ.κ. Χρυσοστόμου Β'. Τούτο γίνεται κατόπιν σχετικής αδείας των αρχών της γείτονος. Διά περαιτέρω πληροφορίας είτε εις Σεβ. Χρυσόστομον εις Πόλιν (0090 212 231 73 86, τηλεομοιότυπον 0090 212 230 10 74 και κινητόν 0090 532 292 35 18, είτε εις "Εταιρείαν Φίλων Αγίου Νικολάου Μύρων της Λυκίας", τηλ. 210 802 95 76, οδός Αγίας Παρασκευής 19Α Πεύκη.

* * *


Η Ναύπακτος διεκδικεί ΤΕΙ, κυρίως Βιβλιοθηκονομίας. Γιά τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε Ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπάκτου και η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών. Συμμετείχε και ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ο οποίος ανέφερε τις ενέργειες και παρεμβάσεις που είχε κάνει στον Υπουργό Παιδείας κ. Ευθυμίου. Η Ημερίδα εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο: «1. Καλείται η Πολιτεία να ιδρύση στην Ναύπακτο παράρτημα ΤΕΙ Μεσολογγίου με Τμήματα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων... και 2. Συγκροτείται επιτροπή... ως ακολούθως: Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Πρόεδρος και Μέλη οι: Κώστας Κονίδας Δήμαρχος Ναυπάκτου, Φωτ. Μακκός, Θωμ. Παναγιωτόπουλος, Δ. Κωνσταντόπουλος Δημ. Σύμβουλοι Ναυπάκτου, και Χαρ. Χαραλαμπόπουλος πρόεδρος της Ε.ΝΑ.Μ., η οποία θα συντονίζει την προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου».

***

Γιά τον μοναχό Ιωσήφ Βρυέννιο μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας στην μηνιαία Ιερατική Σύναξη της Μητροπόλεως, αναλύοντας το περίφημο ρητό του «ουκ απαρνησόμεθά σοι φίλη Ορθοδοξία...». Θά γράψουμε σχετικά σε νεώτερη αναφορά μας, διότι ήταν πολύ ενδιαφέροντα, επίκαιρα και εποικοδομητικά τα όσα ελέχθησαν.

***

Πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο το τριήμερο 7-9 Μαρτίου, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, το «Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο» της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Στό Συνέδριο κλήθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβ. Μητροπολίτης μας.

***

Τόν ποιητή Ορέστη Λάσκο παρουσίασε ο κ. Γιάννης Βαρδακουλάς σε εκδήλωση που διοργάνωσε το 2ο Δημοτικό Σχολείο «Γιάννης Βλαχογιάννης». Ο ομιλητής είχε δεί τον ποιητή «για πρώτη φορά στο θέατρο, το χειμώνα του έπους της Αλβανίας, να ξεσηκώνει τους θεατές με κείνη την ανεπανάληπτη απαγγελία του... και αργότερα, στα χρόνια της Κατοχής στο υπαίθριο θέατρό του... ν’ αγωνίζεται για να δώσει κάποιο μήνυμα υπομονής και αισιοδοξίας...». Τό Σχολείο εκτός από την διοργάνωση της εκδήλωσης, ανέλαβε και την έκδοση της ομιλίας του κ. Βαρδακουλά.

***

Τά σχολεία της πόλεως, κυρίως τα Δημοτικά, έχουν παράδοση στην παρουσίαση αξιόλογων εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο του ’21, με μακροσκελή θεατρικά επεισόδια, απαγγελίες ποιημάτων, τραγούδια κλπ. Τήν παράδοση αυτή συνέχισαν με επιτυχία και φέτος.

***

Τρείς κόσμοι συναντούνται στην πλατεία της πόλεως, το πρωΐ της 25ης Μαρτίου, κατά την διάρκεια των εορταστικών-αναμνηστικών εκδηλώσεων: Οι πολίτες (μικροί και μεγάλοι) που έχουν λίγο πολύ συνείδηση του σκοπού των εκδηλώσεων, τα παιδιά που απλώς διασκεδάζουν θορυβωδώς την «βόλτα» τους, και οι «μεγάλοι» που πίνουν τον πρωϊνό τους καφέ. Δυστυχώς, η πρώτη κατηγορία των πολιτών μειονεκτεί χρόνο με τον χρόνο επικίνδυνα. Έτσι, λόγοι και συμβολισμοί χάνονται, «λόγια φτερωτά», στο βουητό που σηκώνουν οι δύο άσχετες με το γεγονός κατηγορίες πολιτών που αναφέραμε πιό πάνω. Υπάρχει όμως λύση, ώστε να διατηρηθή αν όχι η ιεροπρέπεια, τουλάχιστον η αξιοπρέπεια της εκδήλωσης.

***

Τρία λειτουργικά Συνέδρια πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα με την είσοδο της τρίτης χιλιετίας, με θέμα την θεία Λατρεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τά δύο πρώτα διοργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή «Λειτουργικής Αναγεννήσεως» της Ιεράς Συνόδου: το Β' Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων στον Βόλο, με θέμα: «Λατρεύσωμεν τώ Θεώ ευαρέστως' το αίτημα της λειτουργικής ανανεώσεως στην Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα», το Γ' Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο... στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης με θέμα «Τό μυστήριο της θείας Ευχαριστίας». Ακολούθησε και τρίτο Συνέδριο, κατά το τριήμερο 27/2 - 1/3, από την Εταιρεία Ορθοδόξων Σπουδών, με θέμα «Τό μεγαλείο της θείας Λατρείας' παράδοση ή ανανέωση» στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Καί στο τελευταίο αυτό Συνέδριο αντιμετωπίσθηκε το κρίσιμο θέμα της ισορροπίας μεταξύ παραδόσεως και ανανεώσεως στον ευαίσθητο χώρο της λατρείας.

***

Αθόρυβα αλλά και δυναμικά λειτουργεί η Θρησκευτική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι η ποιμαντική παρέμβαση της Εκκλησίας στον ευαίσθητο χώρο της ΕΛΑΣ, όπου εκτός από το λατρευτικό έργο γίνεται ανέγερση και συντήρηση παρεκκλησίων, κηρύγματα, ομιλίες. Ιδρύθηκαν δανειστικές βιβλιοθήκες, σχολή βυζαντινής μουσικής οργανώνονται προσκυνηματικές εκδρομές και καλλιεργείται η ιδέα της εξωτερικής ιεραποστολής.

***

Η έλλειψη μυστηριακής ζωής στην Αγγλικανική «Εκκλησία» οδήγησε τούς πολίτες να αντιμετωπίζουν τούς ναούς ως δημόσιες υπηρεσίες και τούς κληρικούς ως υπαλλήλους με αποτέλεσμα να εκλείψη ο παραδοσιακός σεβασμός στο πρόσωπό τους. Γι’ αυτό τελευταίως οι αγγλικανοί κληρικοί αναγκάστηκαν να παίρνουν μαθήματα καράτε για να προστατευτούν από τις βίαιες επιθέσεις των κακοποιών εναντίον τους, που γίνονται όλο και πιό συχνές.

***

Τούρκος βουλευτής αμφισβήτησε την ονομασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, λέγοντας ότι βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης πρέπει να λέγεται «Αρχιεπισκοπή Νέας Ρώμης». Επίσης, βάσει της ίδιας συνθήκης υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να επαναλειτουργήση η Σχολή της Χάλκης. Φανατισμός μετά ...«νομιμοφροσύνης».

***

Αρνητική ήταν η ετυμηγορία χωρίς δικαίωμα εφέσεως του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας στο αίτημα της 42χρονης Ν.Π., η οποία πάσχει από θανατηφόρο ασθένεια που την έχει αφήσει παράλυτη, να δώση τέλος στην ζωή της με την βοήθεια του άνδρα της. Τό ζεύγος σχολίασε την απόφαση λέγοντας ότι οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να πεθάνη αξιοπρεπώς. Η απάντηση ενός δικαστή ήταν ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του ανθρώπου «να ζήση με αξιοπρέπεια και όχι να θανατωθή με αξιοπρέπεια».

***

«Σπίτι φιλανθρωπίας» για μιά άπορη οικογένεια κτίσθηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας με την παρακίνηση του Ιερέως π. Ιωάννη Σ και προσφορές πιστών.

***

Η φωνή της ορθοδοξίας ακούγεται και στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας, όπου Ινδονήσιος, πρώην καθολικός ιερέας, έγινε ορθόδοξος και χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Χόγκ-Κόγκ. Τό έργο του είναι πολύ δύσκολο μέσα στο ινδουϊστικό περιβάλλον του νησιού, όπου οι κάτοικοι είναι πιστοί στις παραδόσεις τους. Στήν πρώτη λειτουργία συμμετείχαν μόνον 5 πιστοί. Σήμερα έχουν βαπτιστεί 35 ορθόδοξοι Χριστιανοί κι ο αγώνας συνεχίζεται.

***

Φροντιστήρια όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα λειτουργούν στή Βόρεια Ήπειρο για τα ελληνόπουλα περιοχών που η αλβανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ως μειονοτικές ζώνες και γι’ αυτό δεν επιτρέπει την διδασκαλία των ελληνικών. Τό περασμένο σχολικό έτος λειτούργησαν 82 τέτοια φροντιστήρια.

***

Τά έργα των Ρωμηών Πατέρων τελευταίως κινούν έντονα το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων, οι οποίοι έχουν επισημάνει την αξία τους. Έτσι στην Γαλλία και το Βέλγιο υπάρχει μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα των κειμένων αυτών, που αριθμεί σε εκατοντάδες τόμους' πράγμα που δείχνει την δίψα της Δύσης για το θεραπευτικό λόγο της ορθοδοξίας.

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2055