Εἰδήσεις Νοεμβρίου 2002

Νέα μοναχή στο Ησυχαστήριο του π. Αρσενίου

Τό Σάββατο 16 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ρασοφορία νέας μοναχής στο Ησυχαστήριο της Παναγίας Γοργοεπηκόου που έχει Πνευματικό τον π. Αρσένιο.

Η κατά κόσμον Ολυμπία, έλαβε το όνομα Ιεροθέη, κατόπιν προτάσεως του π. Αρσενίου και αποφάσεως της αδελφότητος.

Νέα μοναχή στο Ησυχαστήριο του π. ΑρσενίουΟ Σεβασμιώτατος στον λόγο του προς την μοναχή μίλησε για την κλήση προς τον μοναχισμό –ιδιαίτερα μάλιστα στην συγκεκριμένη περίπτωση όπου η μοναχή κατέφυγε μόνη της στο Μοναστήρι χωρίς να το έχει επισκεφθή ποτέ άλλοτε– για την βίωση μέσα στην αδελφότητα της θείας Ευχαριστίας, της κοινότητος, της θεραπείας και της προσμονής των εσχάτων. Αναφέρθηκε ακόμη στον άγιο Ιερόθεο, ο οποίος διακρίνεται για την αγάπη του προς την Παναγία και ότι πρέπει να γίνη σ’ αυτό πρότυπό της, και για τον λόγο ότι και όλο το Ησυχαστήριο είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Τής ευχήθηκε δέ μαζί με την απλότητα που την διακρίνει, να αναπτυχθή και η σταθερότητα και η ωριμότητα, ώστε η κλήση να μή γίνη απόκλιση, αλλά πάντα να εμπνέεται από την αγάπη για την μοναχική ζωή και την αγάπη προς τον Χριστό και την Παναγία.

Στήν φωτογραφία διακρίνεται ο Σεβασμιώτατος με τον Γέροντα π. Αρσένιο και τις αδελφές του Ησυχαστηρίου αμέσως μετά την ρασοευχή της μοναχής Ιεροθέης.

Ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου

Νέα όψη απέκτησε το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μετά την εξωτερική ανακαίνιση που έγινε και περιελάμβανε ελαιοχρωματισμό, αλλαγή κουφωμάτων και πορτοπαραθύρων, εξωτερικών φωτιστικών. Επίσης, έγινε ο ελαιοχρωματισμός σε όλους τούς εσωτερικούς χώρους, πλήν της μεγάλης αιθούσης, η οποία είχε ανακαινισθή πρίν δύο χρόνια.

Ο εξωτερικός ελαιοχρωματισμός της Αιθούσης είναι προσφορά κάποιου Χριστιανού, ο οποίος θέλησε να κρατήση την ανωνυμία του, και έγινε με την επίβλεψη της Μηχανικού κ. Παρασκευής Θεοφάνη-Λαγαρού.

Τό Πνευματικό Κέντρο, το οποίο ανεγέρθηκε επί Αρχιερατείας του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Δαμασκηνού, απέκτησε και πάλι την αισθητική που του ταιριάζει, αποτελεί στολίδι για την πόλη, και βεβαίως διατηρεί πάντα την μεγάλη πνευματική και πολιτιστική αξία του.

Ελληνισμός-Χριστιανισμός

Άρχισε τις εργασίες του το “Λαϊκό Πανεπιστήμιο”, ένας θεσμός που τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου ε.έ. στην αίθουσα “Ι. Δρακοπούλου” του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (οδ. Πανεπιστημίου). Φορέας της οργάνωσης είναι η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Τήν έναρξη χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της ως άνω Συνοδικής Επιτροπής Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Τήν εισηγητική ομιλία εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Στήν πρώτη ενότητα θα μελετηθή το επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα: “Ελληνισμός-Χριστιανισμός: Συμπόρευση ή Αντίθεση;”.

Η πρώτη ομιλία της πρώτης ενότητος έχει ανατεθή στον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, ο οποίος θα αναπτύξη το θέμα “Συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού στην Ανατολή και στην Δύση” στις 27 Νοεμβρίου στην ίδια αίθουσα του Πανεπιστημίου. Τήν στιγμή που συντασσόταν το παρόν τεύχος δεν είχε πραγματοποιηθή ακόμη η ομιλία. Αναλυτικότερη αναφορά και το κείμενο της ομιλίας θα δημοσιευθή στο επόμενο τεύχος. Τήν δεύτερη ομιλία της πρώτης ενότητος θα εκφωνήση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ε.έ.

 ***

Ο Αμερικανός πρέσβης κ. Πίρσον δήλωσε ότι για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας απαιτείται απαραιτήτως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που “τροφοδότησε” επί 127 συνεχόμενα έτη τις ανά τον κόσμο Χριστιανικές Εκκλησίες με 930 κληρικούς. Από αυτούς αναδείχθηκαν 12 Οικουμενικοί Πατριάρχες, 3 Πατριάρχες Αντιοχείας, 4 Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και 1 Αρχιεπίσκοπος Τιράνων. Σημειωτέον ότι η Σχολή έκλεισε το 1971.

***

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπαμπινιώτης, κατά την έναρξη των εργασιών του Λαϊκού Πανεπιστημίου, δήλωσε πώς στις μέρες μας παρατηρείται μιά αναβίωση του Δωδεκαθέου, επισημαίνοντας ότι πολλοί φοιτητές αρνούνται να ορκιστούν για το πτυχίο τους, δηλώνοντας λάτρεις της αρχαίας θρησκείας.

***

Δύο ιερά κειμήλια της Ορθοδοξίας φιλοξενήθηκαν εφέτος στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τή συμπλήρωση 1950 ετών από την ίδρυση της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης υπό του Αποστόλου Παύλου και την συμπλήρωση 90 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλεως: Η Ιερά και Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας και τμήμα του Τιμίου Σταυρού. Τά δύο ιερά κειμήλια προσκύνησαν χιλιάδες Θεσσαλονικέων.

***

Η οργάνωση “Ντίγκνιτας” με έδρα την Ζυρίχη λειτουργεί και προσφέρει στα μέλη της αυτό που θα λέγαμε στην Ελλάδα υποβοηθούμενη αυτοκτονία, εντελώς διαφορετικό από την ευθανασία, η οποία απαγορεύεται στην Ελβετία. Τά άτομα-μέλη που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανίατης νόσου επιλέγουν την αυτοκτονία από τον μαρτυρικό θάνατο. Η επιλογή είναι δική τους. Είναι δέ γνωστοί ως “τουρίστες θανάτου”. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ελβετία κινδυνεύει να γίνη “βιομηχανία θανάτου” ή η “χώρα της αυτοκτονίας”, επειδή ως τώρα έχουν πάει στή Ζυρίχη 125 άτομα για να πεθάνουν και η οργάνωση έχει πάνω από 1800 μέλη σε όλον τον κόσμο.

***

Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος λειτουργίας του προγράμματος κοινωνικής προσφοράς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την επωνυμία “Ενοριακή Συμβουλευτική Ιατρική”. Τό πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιανουάριο υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Αλληλεγγύης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και με την συμμετοχή των κοινωνικών λειτουργών της έχει συμβάλλει στην πληρέστερη ενημέρωση εκατοντάδων ενοριτών για γενικά θέματα.

***

Νά καταγραφή και να αξιοποιηθή η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε η Σύνοδος της Ιεραρχίας. Η Ιεραρχία έκανε σαφές επίσης ότι έφθασε η ώρα να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαιά της, που υπολογίζονται σε 30 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ενισχύσουν το πρόγραμμα της Εκκλησίας για το τρίτο παιδί στή Θράκη, την ίδρυση Βρεφονηπιακών Σταθμών, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας, αποστολές του εξωτερικού και φιλανθρωπικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ