Βιβλιοπαρουσίαση: Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου: “Το σώμα του ανθρώπου, η άσκηση και η άθλησή του”

Βιβλιοπαρουσίαση

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου “Το σώμα του ανθρώπου, η άσκηση και η άθλησή του”, από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας.

“Το σώμα του ανθρώπου, η άσκηση και η άθλησή του”Η συγγραφή του βιβλίου αυτού ανατέθηκε στον Σεβ. Μητροπολίτη μας κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, πρόκειται δε να μεταφρασθή και σε άλλες γλώσσες και να κυκλοφορήση στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ως μια ορθόδοξη πρόταση διαλόγου και επικοινωνίας της Εκκλησίας μας με όλους όσους ασχολούνται με την άθληση του σώματος.

Αντί άλλου σχολιασμού, δημοσιεύουμε τον πρόλογο του βιβλίου.

Πρόλογος

Παρά την πρόοδο των διαφόρων επιστημών και την εξέλιξη των πραγμάτων, όμως στο κέντρο των ενδιαφερόντων παραμένει ο άνθρωπος. Άλλωστε, ο άνθρωπος αποτελεί το αποκορύφωμα της δημιουργίας, την ενοποιό αρχή της κτίσεως. Μάλιστα δε με την ενανθρώπηση του Χριστού, αφού το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος προσέλαβε την ανθρώπινη φύση, ο άνθρωπος εν τω Θεανθρώπω Χριστώ αποτελεί συνεκτικό δεσμό της δημιουργίας.

Ένα από τα ανθρωπολογικά ζητήματα είναι και η διδασκαλία περί του ανθρωπίνου σώματος. Πρόκειται για ένα θέμα που απησχόλησε έντονα την αρχαία ελληνική σκέψη, αλλά και τους Αποστόλους και Πατέρας της Εκκλησίας. Το σώμα είναι το όργανο με το οποίο η ψυχή του ανθρώπου επικοινωνεί με την κτίση, αλλά και δια του σώματος, των αισθήσεων, οι λόγοι των όντων αποκτούν μια κοινωνία με την ψυχή.

Τα όσα θα ακολουθήσουν είναι μία μικρή συνοπτική παρουσίαση της διδασκαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, για το ανθρώπινο σώμα καθώς επίσης και για την άσκηση και την άθληση που συνδέονται με το σώμα του ανθρώπου. Και αυτό είναι αναγκαίο, γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα μας προκαλούν να δούμε την διδασκαλία της Εκκλησίας γύρω από το ανθρώπινο σώμα. Και αυτό είναι απαραίτητο γιατί πολλοί άνθρωποι οδηγούνται σε υπερβολές, αφού άλλοι φθάνουν στην σωματολατρεία, δηλαδή λατρεύουν το σώμα, και άλλοι φθάνουν στον μανιχαϊσμό, δηλαδή περιφρονούν το σώμα. Όμως το σώμα στην Ορθόδοξη Παράδοση έχει μεγάλη αξία και η άσκηση εντάσσεται σε μια ορισμένη προοπτική.

Τα περιοριστικά πλαίσια στα οποία θα κινηθούμε δεν προσφέρουν την δυνατότητα να γίνη επιστημονική πλήρης ανάλυση του σοβαρού αυτού θέματος. Αλλά και ο σκοπός αυτής της μελέτης που αποβλέπει στην συνοπτική παρουσίαση του θέματος δεν μας προσφέρει την δυνατότητα να γίνη αναφορά σε όλους τους Πατέρας της Εκκλησίας ούτε να αναπτύξουμε διεξοδικά την αξία του ανθρωπίνου σώματος, και την σχέση του με την άσκηση και την άθληση. Ωστόσο είναι μια αφορμή για περαιτέρω σκέψεις πάνω στο σοβαρό αυτό ζήτημα.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

  • Προβολές: 1964