Συνοδικά: Από τις Συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου Μαρτίου

Συνήλθε την 17η, 18η, και 19η Μαρτίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 146ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας για την ανάμνηση της Αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων, ο οποίος τελέσθηκε με μεγαλοπρέπεια αλλά και κατάνυξη στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και πρέσβεων Ορθοδόξων Χωρών που είχαν προσκληθεί.

Το γεύμα που παρατίθεται την ίδια ημέρα στο Προεδρικό Μέγαρο είναι συνέχεια μιας παραδόσεως που εγκαινιάσθηκε μετά την λήξη της Εικονομαχικής έριδος.

Ο κ. Πρέσβυς της Ρωσικής Ομοσπονδίας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο γιατί αποδέχτηκε την πρόσκληση σε δείπνο και έτσι διατηρείται η παράδοση της συναντήσεως μεταξύ Πρεσβείας και Ιεράς Συνόδου. Εξεδήλωσε τον σεβασμό του στην Εκκλησία της Ελλάδος καθώς επίσης υπογράμμισε την αγάπη και την ενότητα που υπάρχει μεταξύ των δύο Εκκλησιών που εκφράζονται με αφορμή την Εορτή της Ορθοδοξίας. Υπογράμμισε τις κοινές Ορθόδοξες αξίες της αγάπης και της ειρήνης, οι οποίες είναι απαραίτητες, ιδίως στην εποχή μας, αφού μία περιοχή του κόσμου κινδυνεύει από τον πόλεμο.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για την διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος κ. Ζισκάρ ντ' Εσταίν επικεντρώνοντας ιδίως την συζήτηση στην ανάγκη να γίνεται λόγος σ' αυτό για τις χριστιανικές καταβολές της Ευρώπης και να ρυθμίζονται οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας από τα επί μέρους κράτη, όπως προβλέπεται από την δήλωση 11 που συμπεριλήφθηκε στην Συνθήκη του Άμστερνταμ.

Συγχρόνως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, με αφορμή την μνήμη του Αποστόλου Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας μας, η οποία φέτος συμπίπτει με την κατάθεση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003, να προβεί στην διακήρυξη από του Βήματος του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο περί της προσφοράς του Ελληνισμού και Χριστιανισμού στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής συνειδήσεως, στην αλματώδη πρόοδο στον πολιτισμό, στην κοινωνία, στην οικονομία, στην επιστήμη και στην τεχνολογία, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών λαών.

Ανεγνώσθη το έγγραφο το οποίο απέστειλε ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί της Βιοηθικής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου προς την Ιερά Σύνοδο, για τα πεπραγμένα του μηνός Φεβρουαρίου από την ως άνω Επιτροπή... Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συγχαρεί για μια ακόμη φορά την Επιτροπή, ειδικώς δε τον Πρόεδρο αυτής για το σημαντικό έργο που επιτελεί στο ευαίσθητο αυτό τομέα.

Αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί ειρηνική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου κατά το επικρατούν εκκλησιαστικό έθος στο Πατριαρχείο Ρουμανίας, από 4 έως 12 Ιουνίου ε.έ. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύσει ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ειρηνική επίσκεψη του Μακαριωτάτου στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Πολωνίας από 17 έως 21 Αυγούστου ε.έ.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να φιλοξενήσει κατά τους θερινούς μήνες στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, 50 φοιτητές της Μπελεμεντίου Θεολογικής Σχολής “Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός” του Πατριαρχείου Αντιοχείας στον Βόρειο Λίβανο, μετά από αίτημα του Κοσμήτορος, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Πύργου κ. Ιωάννου, προς βελτίωσιν της Ελληνικής γλώσσας. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα στη Θεολογική Σχολή.

Ο πρώην Πρύτανις και ομότιμος Καθηγητής κ. Ευάγγελος Θεοδώρου, Διευθυντής των Εκκλησιαστικών Περιοδικών, υπέβαλε την παραίτησή του, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Θεό και τις ευχαριστίες του στους κατά καιρούς Αρχιεπισκόπους, τους Αρχιερείς και συνεργάτες του για την βοήθεια στο έργο που επιτελούσε. Ο Μακαριώτατος με την ευκαιρία αυτή είπε ότι ο κ. Θεοδώρου είναι εκλεκτό μέλος της Εκκλησίας και λογιώτατος Καθηγητής, συγχρόνως δε διέπρεψε ως Διευθυντής των εκκλησιαστικών Περιοδικών, τα οποία ανύψωσε σημαντικά.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος και τα Μέλη Αυτής ετέλεσαν ειδική δέηση υπέρ της Ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και της αποτροπής του πολέμου στο χώρο του Ιράκ.

  • Προβολές: 2045