Σταυρωτές και σταυρωμένοι

Κυκλοφορεί ένα περιοδικό που κατ’ ευφημισμόν φέρει την ονομασία “Βασιλεία των ουρανών”, και εκδίδεται από έναν από τους συλλόγους, του οποίου μέλη είναι οι μοναχοί και πρόεδρος ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως.

Το περιοδικό αυτό, στο τελευταίο τεύχος του (Ιαν.-Μάρτ. 2003, τ. 56) έχει ένα δημοσίευμα, το οποίο κατά το ήμισυ είναι αληθινό, ενώ κατά το έτερο ήμισυ εγγίζει τα όρια της ασέβειας.

Η ασέβεια έγκειται στο ότι “σύρει” και “εκβιάζει” τον Εσταυρωμένο να “δικαιώνη” δια μέσου ορισμένων, αμφιλεγόμενων κατά τα άλλα, δικαστικών ενεργειών το μοναστήρι, το οποίο έχει φθάσει στα όρια του σχίσματος, μετά από αλλεπάλληλες αποφάσεις της Ιεραρχίας, της Συνόδου και του Μητροπολίτου. Το πρόβλημα είναι ποιό είναι το κέντρο αναφοράς της Μονής, τα “Δικαστήρια” ή η Εκκλησία;

Και η αλήθεια έγκειται στο ότι το Μοναστήρι είναι όντως “σταυρωμένο” –μέ την έννοια βεβαίως του αδικημένου που λέγεται στο δημοσίευμα, διότι κατά τα άλλα στην ορθόδοξη παράδοσή μας ο Σταυρός είναι τιμή και δόξα– και είναι “σταυρωμένο” από τον εμπνευστή των σωματείων και πρόεδρο των περισσότερων από αυτά, ο οποίος μαζί με τα μέλη τους έχουν περισφίξει ασφυκτικά την Ιερά Μονή, αποκόπτοντάς την από την Εκκλησία και καλλιεργώντας έναν μοναχισμό εκκοσμικευμένο, όπως έχει υποστηρίξει ο Σεβ. Μητροπολίτης μας σε δύο βιβλία του, ήτοι “Συνοπτική Ενημέρωση για την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως” και “Ορθόδοξος Μοναχισμός”.

Η επάνοδος της Ι. Μονής στην κανονικότητα και την νομιμότητα θεωρείται από την Ιερά Μονή ως “σταύρωση”!!

Στο δημοσίευμα αυτό απήντησε η Ιερά Μητρόπολη με Δελτίου Τύπου και ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Διονύσιος Πελέκης με επιστολή στην τοπική Εφημερίδα “Εμπρός”. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύουμε εν συνεχεία.

  • Προβολές: 1790

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance