Εἰδήσεις Ἀπριλίου 2003

Μεγαλοβδομαδιάτικα και Πασχαλινά

Μεγαλοβδομαδιάτικα και ΠασχαλινάΤο κύριο χαρακτηριστικό της φετινής Μεγάλης Εβδομάδος και της φετινής Πασχαλιάς στην πόλη της Ναυπάκτου ήταν η μεγάλη προσέλευση των Χριστιανών στις Ακολουθίες.

Εκεί, βεβαίως, που παρατηρείται πλήθος λαού είναι η περιφορά των Επιταφίων των Ενοριών Αγίου Δημητρίου και Αγίας Παρασκευής μέχρι το λιμάνι της πόλεως, όπου αναπέμπεται δέηση και ο Σεβασμιώτατος απευθύνει μήνυμα προς τους χιλιάδες Ναυπακτίους και μη που κατακλύζουν εκείνη την στιγμή τον χώρο της πλατείας του λιμανιού και τις προκυμαίες.

Φέτος ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον Αναστάντα Χριστό, που είναι Θεός αληθινός και ζών εις τους αιώνας, σε αντίθεση με την ολοένα αυξανόμενη πλάνη των ψευδομεσιών και ψευδοθρησκειών.

Οι Χριστιανοί κατέκλυσαν τους Ιερούς Ναούς και μετά το πέρας της λιτανείας για να πάρουν ευλογία από τον Επιτάφιο, και για να ακούσουν την θαυμάσια προφητεία του Ιεζεκιήλ.

Ιδιαίτερη λαμπρότητα παρουσίασε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός την Μεγάλη Εβδομάδα και κυρίως την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, λαμπροφορεμένος, με μεγάλη προσέλευση παιδιών, για να βοηθήσουν στο Ιερό, και κοριτσιών για να ντυθούν μυροφόρες, και βεβαίως με την παρουσία του Μητροπολίτου που έψαλε με τέχνη τα τροπάρια, τα δοξαστικά, τους τρίσημους μακαρισμούς, τα αργά ευλογητάρια κ.ά.

Στον Ενορία της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου τα Εγκώμια τα έψαλε χορωδία παιδιών, την οποία με πολύ κόπο δίδαξε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Σπυρίδων Μπελαβγιένης, με προτροπή και σε συνεργασία με τους Εφημερίους του Ιερού Ναού. Ήταν πολύ συγκινητική η εικόνα που παρουσίαζε ο Ιερός Ναός, με τον Επιτάφιο και τον Σταυρό στο κέντρο, τους Ιερείς, τα πολυάριθμα παπαδάκια και τον πολυπληθή λαό να τον περιστοιχίζουν, και τα επίσης πολυάριθμα παιδιά της χορωδίας να ψάλουν τους ύμνους των εγκωμίων!

Μεγαλοβδομαδιάτικα και ΠασχαλινάΣε άλλες Ενορίες κοπέλες ντύθηκαν μυροφόρες και πλαισίωναν τον Επιτάφιο, όπως στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου (από όπου και η φωτογραφία) του Αγίου Νικολάου κ.ά.

Στην Αράχωβα, μια ορεινή Ενορία από τις λίγες που διατηρεί έναν ικανό αριθμό κατοίκων τον χειμώνα, στόλισαν πολύ ωραία τον Επιτάφιό τους (δυστυχώς δεν προλάβαμε να έχουμε κάποια φωτογραφία) και η προσέλευση των πιστών ήταν μεγάλη, όπως πολλοί ήταν και αυτοί που λειτουργήθηκαν το βράδυ της Αναστάσεως. Την Κυριακή της Λαμπρής μετά την Αγάπη το χωριό πανηγύρισε με παραδοσιακή μουσική και χορό.

Πασχαλιά

Κάθε φορά που ανηφόριζα τον δρόμο προς ορεινή Ναυπακτία, μετά το Χάνι του Λόη, έβλεπα κάτω αριστερά το όμορφο χωριό, σαν αετοφωλιά, που τα πέτρινα σπιτάκια του ήταν κτισμένα στην κορυφή ενός βουνού, το οποίο σκέπαζε η Εκκλησία του και το χαράκωναν οι ζωηφόρες πεζούλες του. Ενίοτε το χωριουδάκι, η “αετοφωλιά”, φωτιζόταν μόνο αυτό από κάποια περαστική ακτίνα του ήλιου, αφήνοντας σκοτεινό το άγονο περιβάλλον του· είναι όντως χάρισμα Θεού η ανατολή της ζωής εν μέσω της αβύσσου.

Στο χωριουδάκι αυτό έφθασα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, προκειμένου να γιορτάσω μαζί με τους κατοίκους του την μεγάλη εορτή της Αναστάσεως. Στην πλατεία την στενή του χωριού με περίμεναν οι δύο αυτάδελφοι που φροντίζουν τα του Ναού. Φημίζονται για τα πολύ ωραία πρόσφορα που ετοιμάζουν.

–Πώς τα περνάτε;

–Καλογερικά!

Ναός, λαός, νάμα και πρόσφορο, ψάλτης και παπάς, η “αετοφωλιά” και ο ουρανός· τα απαραίτητα για την Αναστάσιμη θεία Λειτουργία· αν ευδοκήση ο Πατέρας!

Μετά το Χριστός Ανέστη, ψάλαμε τον κανόνα της Αναστάσεως, εν μέσω κροτίδων, καμπανοκρουσιών και αλαλαγμών. Όντως εφαρμόζεται ανά την ελληνική επικράτεια το αμίμητο εκείνο: “Χριστός Ανέστη και πε...ντακόσιοι δαίμονες”, το οποίο εξεστόμισε ο αγαθός λευΐτης όταν η βούλα του κεριού –τί πειρασμός!– δεν τον άφησε να δη την συνέχεια της ευχής στην φυλλάδα του. Πάντως, αν δεν ήταν πεντακόσιοι, ήταν περί τους πενήντα οι αλαλάζοντες πέριξ του ναού. “Ο παίδας εκ καμίνου ρυσάμενος”, και η πείνα και η νήστα ελύγισε τους θορυβοφόρους και θορυβοποιούς, έλυσε την πολιορκία.

Η θεία Λειτουργία συνεχίστηκε μέσα στην γαλήνη της νύχτας. Έμειναν αρκετοί Χριστιανοί· κάθε στασίδι και πιστός. Όλοι σχεδόν κοινώνησαν, και η κυρα-Λαμπρινή που γιόρταζε με την μαντήλα στην κεφαλή, και ο άνδρας της, ο κυρ-Θανάσης, που ετήρησε μέχρι τέλους τα καθήκοντα του ιερόπαιδος που ποιός ξέρει εδώ και πόσες δεκαετίες του έχουν ανατεθεί.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Μετά την απόλυση πήγαμε στο σπίτι των κοσμοκαλόγερων εκείνων και μιλήσαμε για την Ανάσταση, την Εκκλησία, τους Γεροντάδες της εποχής μας, δοκιμάσαμε και από το αναστάσιμο άριστο, έτσι για το έθιμο.

Είθε να είναι η Πασχαλιά τομή αθανασίας στον βίο μας, απ’ όπου θα εισέρχεται το φως της Αναστάσεως να μας φωτίζη τα σκοτάδια και να μας ελκύη προς τον Πατέρα!

Α.Κ.

 * * *

Εορτάστηκε φέτος με μεγάλη λαμπρότητα και κατάνυξη η Ανάσταση του Κυρίου εις Άγιον Βλάσιον. Από την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ μέχρι την Ανάσταση με συρροή πλήθους πιστών. Την Μεγάλη Παρασκευή εσπέρας στον Επιτάφιο παρέστη και ο Δήμαρχος Παρακαμπυλίων κ. Γεώργιος Γκέκας. Εκείνο όμως που μας συγκίνησε ήταν η μεγάλη προσέλευση πιστών και δη νέων ανθρώπων στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, την Μεγάλη Πέμπτη, το Μεγάλο Σάββατο και στην Ανάσταση, ένα μήνυμα ελπιδοφόρο ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν στις ρίζες τους και τήνπαράδοση.

π.Κ.Μ.

 ***

Πολλοί βεβαίως είναι οι Ιερείς που τελούν διπλές και τριπλές τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος, προκειμένου να εξυπηρετήσουν περισσότερες από μία Ενορίες. Ο π. Νικόλαος έκανε την ακολουθία του Επιταφίου στην Καστανιά από τις 7 έως 9 το βράδυ και έπειτα στο Νεοχώρι μέχρι τις 11:30 τη νύχτα. Ήταν μεγάλη η προσέλευση του λαού και επιβράβευσε τον κόπο του. Στο Νεοχώρι τα εγκώμια έψαλαν οι νέοι του χωριού που σχημάτισαν χορωδίες. Ο π. Νικόλαος έχει προμηθεύσει όλο το εκκλησίασμα με φωτοτυπίες των εγκωμίων, ώστε όλοι να παρακολουθούν την ίδια σειρά και να σιγοψέλνη όλο το εκκλησίασμα. Ήταν πολύ συγκινητική η ακολουθία με την πάνδημη συμμετοχή του χωριού. Στα δύο αυτά χωριά τέλεσε και την Ανάσταση. Η Αναστάσιμη θεία Λειτουργία έγινε στο Νεοχώρι, όπου παραμένει κάθε χρόνο όλο σχεδόν το χωριό μέχρι το τέλος της Λειτουργίας και μόνο μια μικρή μειοψηφία εγκαταλείπει τον Ναό μετά το Χριστός Ανέστη!

 ***

Ο μουσικός πλούτος της Μεγάλης Εβδομάδος και της Λαμπρής μας υπενθυμίζει και την επιτακτική ανάγκη της διατήρησης και καλλιέργειας του μεγάλου πολιτιστικού και πνευματικού θησαυρού που κληρονομήσαμε και λέγεται βυζαντινή μουσική και βυζαντινή υμνολογία. Γι’ αυτό και η Ιερά Μητρόπολη λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια Σχολή Βυζαντινής Μουσικής με πολύ καλό δάσκαλο, και προτρέπει τους Χριστιανούς να στέλνουν τα παιδιά τους να μαθαίνουν την παραδοσιακή μας μουσική, αλλά και τους μεγαλυτέρους που έχουν αυτήν την δυνατότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουν οι Χριστιανοί ότι οι Ενορίες τους είναι οικογένειες όπου εκφράζονται όλα τα χαρίσματα, αρκεί αυτά τα χαρίσματα να προσφέρονται με ιλαρότητα και εμπιστοσύνη στην Εκκλησία για να τα χαίρονται και να ωφελούνται όλοι. Είναι ανάγκη όσοι έχουν το χάρισμα της καλλιφωνίας να το προσφέρουν στην Εκκλησία μας δια της ψαλτικής τέχνης, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτά τα μοναδικά μνημεία της μουσικής, της λογοτεχνίας και της θεολογίας που κατέχει στο θησαυροφυλάκιό της η Εκκλησία μας. Είναι ανάγκη να πλαισιωθή με περισσότερους μαθητές η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας. Αυτό πρέπει να γίνη συνείδηση στους γονείς, αλλά και σε όσους ενήλικες θέλουν να προσφέρουν στο Αναλόγιο.

 ***

Αιμοδοσία για Ιράκ

Μέσα στο κλίμα της Πασχαλιάς οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη και τον Σύλλογο Αιμοδοτών “Άγιοι Ανάργυροι” αιμοδοσία για τα θύματα του πολέμου στο Ιράκ. Καθ’ ότι οι εχθροπραξίες μεν τελείωσαν, όμως άφησαν πίσω τους χιλιάδες τραυματίες που έχουν ανάγκη από πολλά, και πρώτα-πρώτα από αίμα.

Ο Σύλλογος Αιμοδοτών παρουσιάζει μεγάλη δραστηριότητα και ανάλογα αποτελέσματα και η προσφορά του είναι πολύτιμη.

 ***

Έχει γίνει έθιμο πλέον τα τελευταία χρόνια και ο Σύλλογος Κρεοπωλών Ναυπάκτου, με Πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, παραδίδει στην Ιερά Μητρόπολη αρκετά κιλά κρέας, τα οποία η Μητρόπολη τα διανέμει, παραμονές εορτών, δια μέσου των Συνδέσμων Αγάπης, σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Θερμά συγχαρητήρια στον Σύλλογο και τον Πρόεδρό του.

“Μέσα στην Εκκλησία προχωρούμε προς την αθανασία

Η Εκκλησία είναι νέα ζωή εν Χριστώ. Στην Εκκλησία δεν υπάρχει θάνατος, δεν υπάρχει κόλαση. Λέει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης: "Εάν τις τον λόγον μου τηρήση, ου μη γεύσηται θανάτου εις τον αιώνα". Ο Χριστός καταργεί τον θάνατο. Όποιος μπαίνει στην Εκκλησία σώζεται, γίνεται αιώνιος. Μία είναι η ζωή, είναι ατελείωτη συνέχεια, δεν έχει τέλος, δεν υπάρχει θάνατος. Όποιος ακολουθεί τις εντολές του Χριστού δεν πεθαίνει ποτέ... Με τον Χριστό ο θάνατος γίνεται η γέφυρα... Για μας που είμαστε χριστιανοί και κάνουμε το θέλημά Του, εκεί όπως το λέει, δεν υπάρχει καμιά φοβία. Ούτε θάνατος, ούτε διάβολος, ούτε κόλαση...

Ν’ αγαπάμε πολύ την Εκκλησία

Για να διατηρήσουμε την ενότητά μας, θα πρέπει να κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία, στους επισκόπους της. Υπακούοντας στην Εκκλησία, υπακούουμε στον ίδιο τον Χριστό. Ο Χριστός θέλει να γίνουμε μία ποίμνη μ’ έναν ποιμένα.

Να πονάμε την Εκκλησία. Να την αγαπάμε πολύ. Να μη δεχόμαστε να κατακρίνουν τους αντιπροσώπους της. Στο Άγιον Όρος το πνεύμα που έμαθα ήταν ορθόδοξο, βαθύ, άγιο, σιωπηλό, χωρίς έριδες, χωρίς καυγάδες και χωρίς κατακρίσεις. Να μην πιστεύουμε τους ιεροκατηγόρους... Όλοι είμαστε Εκκλησία. Όσοι κατηγορούν την Εκκλησία για τα λάθη των εκπροσώπων της, με σκοπό δήθεν να βοηθήσουν για τη διόρθωση, κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτοί δεν αγαπούν την Εκκλησία, ούτε βέβαια τον Χριστό. Τότε αγαπάμε την Εκκλησία, όταν με την προσευχή μας αγκαλιάζουμε κάθε μέλος της και κάνουμε ό,τι κάνει ο Χριστός. Θυσιαζόμαστε, αγρυπνούμε, κάνουμε το πάν, όπως Εκείνος, ο οποίος "λοιδορούμενος ουκ αντελοιδόροι, πάσχων ουκ ηπείλει"” (Γέρων Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης).

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν μετά από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Κρατικής Επιτροπής. Ο Παναγιώτατος είχε σημαντικές επαφές με κρατικούς και άλλους παράγοντες, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Παίδων προσφυγικών οικογενειών, και μίλησε στο Πανεπιστήμιο του Μπακού. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε στην παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχου και έδωσε την από μακρού αναμενόμενη άδεια επανοικοδόμησης του Ορθοδόξου Ιερού Ναού του πολιούχου του Μπακού Αποστόλου Βαρθολομαίου, στον τόπο όπου κατά την παράδοση μαρτύρησε ο Απόστολος.

***

Συνήλθε υπό την προεδρεία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου την 12-4-2003. Η Σύνοδος εξέλεξε παμψηφεί δύο νέους Μητροπολίτες: τον Αρχιμανδρίτη Ευάγγελο Κουρούνη εις Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, και τον Αρχιμ. Επιφάνιο Περιάλα εις Μητροπολίτη της άρτι συσταθείσης Ι. Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας.

***

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τις Συνεδριάσεις της του μηνός Απριλίου, μεταξύ άλλων:

  • – Ενέκρινε την διοργάνωση από την Εκκλησία της Ελλάδος της ΙΕ' Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως των Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκειών στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2003.
  • – Ενέκρινε τα πορίσματα του Διορθοδόξου Συνεδρίου που έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης, τα οποία αποτελούν τις θέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση, η οποία καταρτίζει το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης.
  • – Έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι κατατάξεως ορισμένων προταθέντων εθνομαρτύρων στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας.
  • – Συζήτησε τις ενέργειες της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας μας “Αλληλεγγύη”, η οποία, με την προσφορά πολυαρίθμων εθελοντών, πρώτη διοργάνωσε συγκέντρωση, αποστολή και διανομή βοήθειας προς τον λαό του Ιράκ. Η Εκκλησία της Ελλάδος δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών.
  • – Ανέγνωσε τα πορίσματα των Επιτροπών για την μελέτη της Εισηγήσεως του Μητροπολίτου Θηβών κ. Ιερωνύμου για τις Ιερατικές Κλίσεις και απεφάσισε ως πρώτη ενέργεια να αναθέση στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο την σύνθεση των προτάσεων προς περαιτέρω επεξεργασία.
  • – Απεφάσισε, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως, να πραγματοποιηθή Συνέδριο Νεολαίας τον Απρίλιο του 2004 με κεντρικό θέμα: “Αναζητώντας την συμφιλίωση σε ένα ταραγμένο κόσμο”.

***

Στην νεανική εστία “Κιβωτός” του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες παιδιά προσφύγων από διάφορες χώρες. Τους προσφέρεται φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διδασκαλία της ελληνικής και ξένων γλωσσών και διαφόρων μαθημάτων, άθληση, ψυχαγωγία και άλλες ευκαιρίες διαπαιδαγώγησης.

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1598

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance