• Αρχική
 • Τεῦχος 88 - Μάϊος 2003
 • Εἰδήσεις - Πρόγραμμα Ιεράς Πανηγύρεως Αγίου Πολυκάρπου - Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς Μητροπόλεως 2003 - Συνεστίαση της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου

Εἰδήσεις - Πρόγραμμα Ιεράς Πανηγύρεως Αγίου Πολυκάρπου - Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς Μητροπόλεως 2003 - Συνεστίαση της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου

Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου:  “Ενιαύσια” 1999 και 2000

Εκδόθηκαν από την Ιερά Μητρόπολή μας δύο νέα βιβλία του Σεβασμιωτάτου, της σειράς “Ενιαύσια”. Πρόκειται για το Ενιαύσιο 1999 και το Ενιαύσιο 2000. Αντί άλλης παρουσίασης, θα παραθέσουμε εν συνεχεία τους προλόγους που έγραψε γι’ αυτά ο Σεβασμιώτατος.

Τα βιβλία κοστίζουν 9,7 €, ενώ για όποιον προμηθευθή όλη ή μέρος της σειράς γίνεται σημαντική έκπτωση. Για παραγγελίες μπορείτε ν’ απευθυνθήτε στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), η οποία έχει την κεντρική διάθεση όλων των βιβλίων του Σεβασμιωτάτου (τηλ.: 2261035135, fax: 2261039201, http://www.pelagia.org).


Ημερίδα

Κατά το διήμερο 17-18 Μαΐου ε.έ. ο Σεβ. Μητροπολίτης μας επισκέφθηκε την Έδεσσα προκειμένου να ομιλήση σε ημερίδα πού διοργάνωσε η Α' ΕΛΜΕ Πέλλας με κεντρικό θέμα “Κλωνοποίηση, Βιοτεχνολογία, Βιοηθική”. Τον Σεβασμιώτατο είχε προσκαλέσει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Δημήτριος Ταπαζίδης, ο οποίος ήταν και μαθητής του στα Κατηχητικά Σχολεία της Εδέσσης.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα “Βιοηθική και Βιοθεολογία”, θέμα πού είχε διδάξει και στην Θεολογική Σχολή “Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός” στον Λίβανο το 2001. Ο κ. Μηνάς Αρσενάκης, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Α.Π.Θ., ανέπτυξε το θέμα “Βιοτεχνολογία: προοπτικές και προκλήσεις”, και η κ. Θεοφανώ Παπαζήση, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Α.Π.Θ., το θέμα “το θεσμικό πλαίσιο για την βιοηθική στην Ελλάδα”.

Ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε και με τον πνευματικό του αδελφό Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος τον υποδέχθηκε και δεξιώθηκε εγκαρδίως. Την Κυριακή ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης.

Λήξη τῶν Νεανικῶν Κατηχητικῶν Συνάξεων

Λήξη τῶν Νεανικῶν Κατηχητικῶν ΣυνάξεωνΤο Σάββατο, 10 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεώς μας, πραγματοποιήθηκε μέσα σε χαρούμενη ατμόσφαιρα γιορτή για τη λήξη της Κατηχητικής Περιόδου της Νεολαίας κατά το παρόν εκκλησιαστικό έτος.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, Ιερείς της Μητροπόλεως, οι Κατηχητές και οι Κατηχήτριες, πολλοί γονείς και πλήθος παιδιών.

Ύστερα από μια μικρή εισήγηση του Αρχιμ. π. Καλλινίκου Γεωργάτου, τη γιορτή ξεκίνησε η Βυζαντινή Χορωδία της Μητροπόλεώς μας, η οποία έψαλε επίκαιρους αναστάσιμους ύμνους. Ακολούθησε ένα μικρό αφιέρωμα για τα 550 χρόνια από την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους με ποιήματα σχετικού περιεχομένου. Απαγγέλθηκαν ποιήματα από παιδιά όλων των ηλικιών και από όλες τις Ενορίες, πού διανθίζονταν με όμορφα παραδοσιακά τραγούδια από την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας με δάσκαλο και των δύο Χορωδιών τον κ. Κώστα Λανάρα.

Λήξη τῶν Νεανικῶν Κατηχητικῶν ΣυνάξεωνΣτη συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν τέσσερα μικρά θεατρικά έργα με χαρούμενο περιεχόμενο. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με χορούς από το Χορευτικό Τμήμα του Αντιρρίου. Το πρόγραμμα παρουσίασε η Φιλόλογος Νεκταρία Καραδήμα.

Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος συνεχάρη τα παιδιά και τους Κατηχητές τους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το όλο Κατηχητικό έργο πού γίνεται στην Μητρόπολη, και το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αν σκεφθούμε ότι σε μια μικρή πόλη 400 παιδιά περίπου προσέρχονταν κάθε εβδομάδα σε αυτές τις συνάξεις και δέχονταν τον θεραπευτικό λόγο της Εκκλησίας. Παρότρυνε μάλιστα γονείς και παιδιά να προσέλθουν και στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Ιούνιο, στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, όπου μπορούν να ζήσουν για 10 μέρες “συμπυκνωμένη” την ζωή της Εκκλησίας, για να βοηθηθούν έτσι στη διαμόρφωση του Ορθοδόξου Εκκλησιαστικού Φρονήματος.

Η συνεστίαση της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου

Η Ενορία του Αγίου Γεωργίου Ναυπάκτου, διοργάνωσε με επιτυχία συνεστίαση, την Παρασκευή 2 Μαΐου, τα έσοδα της οποίας διετέθησαν για την αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας.

Πάρα πολλοί ήσαν οι Ναυπάκτιοι πού ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Συνδέσμου Αγάπης του Ιερού Ναού, και γέμισαν την αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η συνεστίαση.

Κατ’ αρχάς μίλησε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού και υπεύθυνος του Συνδέσμου Αγάπης, Πρωτοπρ. π. Λάμπρος Κούτσικος και εν συνεχεία η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αλεξάνδρα Θανοπούλου.

Ο π. Λάμπρος, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στον σκοπό της συνεστίασης και στην προσφορά του Συνδέσμου Αγάπης πού συνεργάζεται άριστα με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ως να “μάς δίνη μια ζωντανή εικόνα της πρώτης Εκκλησίας”.

Αναφέρθηκε στα έργα αγάπης, τα σύμφωνα με την εντολή του Ιδρυτού της Εκκλησίας, και στα πρόσωπα εκείνα της Εκκλησίας τα οποία “τήν υπηρετούν και είναι εκείνα πού θα σταθούν στον πονεμένο και στον άρρωστο και δι’ εντολής του Επισκόπου, όπως οι επτά Διάκονοι, θα προσφέρουν μέγιστο έργο στην Εκκλησία του Χριστού. Βλέπετε όλα εις την Εκκλησία έχουν τη θέση τους και όλα έχουν μια αποστολή”.

Τέλος αναφέρθηκε στο όραμα της αποπερατώσεως του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας, το οποίο με την συνδρομή των Χριστιανών βαίνει καλώς, “διότι το έργο της Ενορίας μας το ευλογεί ο Θεός, το ευλογεί ο Επίσκοπός μας και δεν αποτυγχάνει”.

Η κ. Αλεξάνδρα Θανοπούλου αναφέρθηκε στο “πολύπλευρο φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο” του Συνδέσμου, πού είναι μεταξύ άλλων “η καθαριότητα, ο στολισμός και η διακόσμηση του Ιερού Ναού, η οικονομική ενίσχυση και η ηθική συμπαράσταση πασχοντων ατόμων και οικογενειών, η πραγματοποίηση προσκυνητικών και ψυχαγωγικών εκδρομών και άλλων εκδηλώσεων και η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις πού γίνονται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως”, οι οποίες, όπως είπε, θα αναβαθμιστούν με την αποπεράτωση και λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας. Η κ. Πρόεδρος τέλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς της Ενορίας, π. Ιωάννη και π. Λάμπρο, τους παρισταμένους Δημάρχους, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου, τους μουσικούς Γιάννη Τσίλιο και Γιάννη Γλαβίνο, το Χορευτικό του κ. Βαφειάδη, πού αποτελείται από παιδιά της Ενορίας και έκανε μια χορευτική εισαγωγή στην συνεστίαση, τα Καταστήματα της πόλεως και τις κυρίες της Ενορίας πού προσέφεραν τα δώρα, τις κυρίες πού ετοίμασαν τα εδέσματα και όλους τους παρισταμένους.

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ευχήθηκε του χρόνου η γιορτή αυτή να γίνη στο νέο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας. Εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Συνδέσμου και τον εκκλησιαστικό τρόπο εργασίας του, καθώς και των Συνδέσμων των άλλων Ενοριών, σε Ενορίες πού δεν είναι πλούσιες, αλλά διαθέτουν ενορίτες με πλούσια καρδιά, και εργάζονται εθελοντικά, διακριτικά, πολύπλευρα και σιωπηρά, όπως ακριβώς γίνεται και με το εν γένει φιλανθρωπικό έργο σ’ όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και το έργο αυτό οι Χριστιανοί το κάνουν με ιλαρό τρόπο, ως μάρτυρες της Αναστάσεως. Και ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε από καρδίας τα μέλη του Συνδέσμου, ώστε ν’ αυξάνεται ο ζήλος τους, να έχουν και να δίδουν αγάπη.

Επίσης, την συνεστίαση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου, κ. Ιωάννης Νταουσάνης, ο οποίος συνεχάρη τον Σύνδεσμο για την πολύ ωραία εκδήλωση αλλά και για την αποτελεσματικότητα του έργου του, καθώς επίσης εκδήλωσε την πρόθεσή του να βοηθήση την Ενορία για την αποπεράτωση του Πνευματικού της Κέντρου και τους τρεις Συνδέσμους στο έργο τους. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Ευπαλίου, κ. Τσιακούμης.

Η ευχή όλων είναι να γίνη του χρόνου η γιορτή στο νέο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας.-

Θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους Φοιτητές

Θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους ΦοιτητέςΤην Πέμπτη 15 Μαΐου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκε θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους για την Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος.

Στην θεία Λειτουργία συμμετείχαν πολλοί μαθητές και μαθήτριες, μαζί με τους Λυκειάρχες, τους Καθηγητές τους και αρκετούς γονείς. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την αξία της συγκέντρωσης της προσοχής και του διδασκάλου τόσο για την πνευματική ζωή όσο και για την απόκτηση της παιδείας, και απηύθυνε πατρικές και πρακτικές συμβουλές προς τους νέους, ώστε να προετοιμαστούν και ν’ αποδώσουν τα μέγιστα. Στο τέλος, μαζί με το αντίδωρο, τους μοίρασε από ένα σταυρουδάκι και μια εικόνα ως ευλογία, ενώ η Ενορία πρόσφερε δεξίωση σ’ όλα τα παιδιά και τους Καθηγητές τους.

Ευχόμαστε και μείς καλή επιτυχία στους νέους, σ’ όλη τους την ζωή.

Πρόγραμμα Ιεράς Πανηγύρεως Αγίου Πολυκάρπου

Ναύπακτος, 21, 22 και 23 Ιουνίου 2003

Σάββατο 21 Ιουνίου

 • 6:30 μ.μ. Υποδοχή του τιμίου Λειψάνου μπροστά από το Δημαρχείο της πόλεως.
 • 7:00 μ.μ. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
 • 9:00 μ.μ. Λιτάνευση του τιμίου Λειψάνου μέχρι το λιμάνι της πόλεως.
 • 10:00 μ.μ. Αγιασμός

Κυριακή 22 Ιουνίου

 • 7:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο
 • 5:30 μ.μ. Εσπερινός, Παράκληση και θείο κήρυγμα

Δευτέρα 23 Ιουνίου

 • 7:00 π.μ. Όρθρος και θεία Λειτουργία
 • 9:00 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία και αναχώρηση του τιμίου Λειψάνου

Πολιτιστικές εκδηλώσεις:

Παράλληλα με τις λατρευτικές Ακολουθίες, κατά το εορταστικό τριήμερο 29/6 - 1/7, θα πραγματοποιηθούν και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ήτοι:

 • Έκθεση Φωτογραφίας (μέ θέμα την Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιωτίσσης) στην Αίθουσα Ναυπακτία στο λιμάνι
 • Έκθεση Χριστιανικού Βιβλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου

Ἀνακοίνωση - Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς Μητροπόλεως 2003

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου οργανώνει για το φετινό καλοκαίρι τρεις κατασκηνωτικές περιόδους για παιδιά, στις Κατασκηνώσεις της στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου.

Οι περίοδοι αυτές είναι οι εξής:

 • · Πρώτη περίοδος, για Κορίτσια Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού, από Δευτέρα 30 Ιουνίου έως Δευτέρα 7 Ιουλίου.
 • · Δεύτερη περίοδος, για Κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου, από Δευτέρα 7 Ιουλίου έως Παρασκευή 18 Ιουλίου.
 • · Τρίτη περίοδος, για Αγόρια ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, από Παρασκευή 18 Ιουλίου έως Τετάρτη 30 Ιουλίου.

Καλούνται όλα τα παιδιά πού θέλουν να περάσουν αξέχαστες μέρες, με πολλή ψυχαγωγία, άθληση και πνευματική ωφέλεια, παρέα με συνομηλίκους τους, μέσα σε ωραίο και προσεγμένο περιβάλλον, να εγγραφούν στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι εγγραφές γίνονται στις Ενορίες και στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν την συμμετοχή τους έγκαιρα, γιατί θα τηρηθή σειρά προτεραιότητος.

Από την Ιερά Μητρόπολη

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για πρώτη φορά στην ιστορία επισκέφθηκε την Πέργαμο της Αποκάλυψης. Μαζί με τον Μητροπολίτη Περγάμου και Ακαδημαϊκό Ιωάννη Ζηζιούλα, πού πρώτη φορά επισκεπτόταν τη Μητρόπολή του, άνοιξαν μια εκκλησιά κλειστή εδώ και έξι αιώνες! Λειτούργησε ξανά σε μια πόλη πού 80 χρόνια τώρα ήταν άδεια από Ρωμέϊκο. Παρόντες και οι Μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Μοσχονησίων Απόστολος, πολλοί κληρικοί και εκατοντάδες πολίτες από τη Μυτιλήνη με επικεφαλής τον Νομάρχη Λέσβου. Ο Πατριάρχης ετέλεσε και τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ειρηνικώς κοιμηθέντων και μαρτυρικώς τελειωθέντων κατοίκων της Περγάμου.

Δυόμισι αιώνες προσφοράς στην Ομογένεια της Πόλης συμπληρώνει εφέτος το Νοσοκομείο του Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη. Ιδρύθηκε το 1753 και ήταν ένα από τα τρία νοσηλευτικά Ιδρύματα της Πόλης. Τα άλλα δύο ήταν το “Οσπιτάλιον των Γεμιτζήδων” στην κοινότητα του Γαλατά και το “Νοσοκομείον της Πανώλης” στο Πέρα. Το 1793 με πρωτοβουλία του Μεγάλου Διερμηνέα Γεωργίου Μουρούζη και με Πατριαρχική εγκύκλιο τα ανεξάρτητα Νοσοκομεία ενώθηκαν με την ονομασία “Εθνικά Φιλανθρωπικά Ιδρύματα”. Μεγάλοι Ευεργέτες, όπως ο Συγγρός, ο Μαυροκορδάτος, ο Σκουλούδης, ο Ζαρίφης κ.ά. δημιούργησαν διάφορες κλινικές. Σήμερα το Ίδρυμα διαθέτει 650 κλίνες, έχει σύγχρονο ιατρικό, μικροβιολογικό, εργαστηριακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό και νοσηλεύονται 2.500-3.000 άτομα κάθε χρόνο. Η Ομογένεια, με εμπνευστή και οδηγό τον Πατριάρχη, το στηρίζει, το διατηρεί και δημιουργεί νέες πτέρυγες και κλινικές.

Με στόχο να ενημερωθή το ευρύ κοινό για τις καταβολές και τις επιδιώξεις του νεοπαγανιστικού κινήματος, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος κυκλοφόρησε ένα συνοπτικό πόνημα, όπου με λόγο σαφή, συνοπτικό και αποδεικτικό αποκαλύπτεται ότι οι αρχαιολάτρες δεν είναι κάποιοι ευάριθμοι ρομαντικοί “αλλά -εκούσια ή ακούσια- όργανα των κύκλων της Νέας Εποχής πού έχουν σκοπό να υποδουλώσουν το λαό μας, πού στέκεται σοβαρό εμπόδιο στα σχέδια της Νέας Εποχής και της Νέας Τάξης Πραγμάτων”.

Ο Καθηγητής της Πληροφορικής του Πανεπιστημίου “Λομονόσωφ” Μόσχας κ. Γιούρι Γ. Πετρούνιν διαπιστώνει: “Σήμερα στο Διαδίκτυο “υπάρχουν” κράτη, πού δεν τα βρίσκει κανείς στο χάρτη. Γιατί να μην αναδημιουργήσουμε στο Διαδίκτυο και το Βυζάντιο; Αναμφίβολα το Βυζάντιο εξακολουθεί να ζη ως παράδοση, ιδανικό, αντικείμενο έρευνας. Η ιδέα αυτή, της αναγέννησης του Βυζαντίου στο Διαδίκτυο, θα συσφίγγη τους κοινωνικούς αρμούς της ανθρωπότητας με την ενοποιό δύναμη της πνευματικής ομοιότητας”. Η ρηξικέλευθη αυτή πρόταση του Ρώσου Καθηγητή έγινε με αφορμή το Ιωβηλαίο του Βυζαντίου (1453-2003).

Στο φετινό Μάϊο είχαμε τρία Ιωβηλαία α) την 550ή επέτειο της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία έγινε την 29η Μαΐου του 1453· β) την 1600ή επέτειο από την κοίμηση του αγίου Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας της Κύπρου, ο οποίος εκοιμήθη στις 12 Μαΐου 403 και γ) τα 1450 χρόνια από τη συγκρότηση της Ε` Οικουμενικής Συνόδου, πού συνήλθε από 5 Μαΐου έως 4 Ιουνίου του 553.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδος, 150 Κειμήλια της Παναγίας Σουμελά, ανυπολόγιστης αρχαιολογικής, θρησκευτικής και συναισθηατικής αξίας, πού θεωρούνταν χαμένα ή κατεστραμμένα από τους Τούρκους μετά την εγκατάλειψη της Μονής στο Όρος Μελά το 1924, βρέθηκαν πριν μια δεκαετία στην Αγία Σοφία, σε χώρο πού εχρησιμοποιείτο ως αποθήκη. Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού θα ζητήση επισήμως τις σχετικές πληροφορίες από την τουρκική κυβέρνηση, ώστε να οργανωθή μέσα στα πλαίσια της διακρατικής πολιτιστικής συνεργασίας α) η επιστημονική δημοσίευση και η κατάλληλη συντήρηση και προστασία των κειμηλίων, β) η επανασύνδεση των κινητών αυτών κειμηλίων με την ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, γ) η οργάνωση σχετικής έκθεσης στην Θεσσαλονίκη, μόλις αυτό καταστή εφικτό.

WICCA (Witches International Crafts and Conjuration Arts: Διεθνείς μαγικές και εξορκιστικές τέχνες), είναι Οργάνωση, πού γίνεται με τον καιρό όλο και πιο γνωστή στην Αμερικανική κοινωνία. Είναι μια μορφή νεοπαγανισμού η Οργάνωση αυτή και οι οπαδοί της λένε ότι “...είναι μια πανέμορφη και ιερή θρησκεία....βασισμένη στο σεβασμό στη φύση και σε κάθε είδους ζωή.....”. Όσοι είναι μυημένοι σ’ αυτήν σέβονται και λατρεύουν πολλούς θεούς. Τους επιλέγουν καθένας χωρίς περιορισμούς, από το αρχαιοελληνικό πάνθεο, από τους αρχαίους αιγυπτιακούς θεούς ή από οπουδήποτε αλλού από το “θεϊκό όλο”. Είναι γνωστό ότι η WICCA χρηματοδότησε την παραγωγή δίσκων μουσικής συγκροτημάτων, που σχετίζονται με τη λατρεία του εωσφόρου. Με τέτοιες “προοπτικές” και απόψεις “μαγεύει” κυρίως τους νέους, που πάντα αναζητούν την ελευθερία της εκλογής και την αλλαγή.

Το Βατικανό αναζητεί έναν άγιο προκειμένου να τον χρίση προστάτη των χρηστών του Διαδικτύου. Όπως όλα δείχνουν τα περισσότερα προσόντα για μια τέτοια θέση έχει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Για να αναδειχθή ο Προστάτης του Διαδικτύου οι Καθολικοί ψηφίζουν σε ειδική σελίδα!

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χόρν (Πλάκα) ημερίδα με θέμα: “Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική”, που οργάνωσε το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην Ελλάδα, για λόγους πού συνδέονται, κυρίως, με την ισχυρή βυζαντινή παράδοση, έχει συσσωρευθεί πλούσια ερευνητική εμπειρία στο γνωστικό πεδίο της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η ημερίδα έκλεισε με την προβολή της ταινίας “Το λιθάρι του Θεού”, σε σκηνοθεσία της Λυδίας Καρρά.

Ο Καπουτσίνος ιερωμένος Μάρκο Ντ’ Αβιάνο, που πρωτοστάτησε στο κίνημα αντίστασης στην πολιορκία της Βιέννης από τα Οθωμανικά στρατεύματα το 1683, περιλαμβάνεται στους νέους αγίους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β` χοροστάτησε σε ειδική τελετή αγιοποίησης. Ο Ντ’ Αβιάνο θεωρείται “νονός” του καφέ καπουτσίνο!

Η σχέση του υγρού στοιχείου με την Αθωνική Πολιτεία αναδεικνύεται “ανάγλυφα” μέσα από την έκδοση του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) “Άγιον Όρος και Θάλασσα”, πού παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη. Μαζί δόθηκε στο κοινό και ένας χάρτης του “Περιβολιού της Παναγιάς”, πού διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Υπάρχει στο χάρτη ένα ανάγλυφο πού φωτίζεται σε συγκεκριμένο χρόνο από το φως του ήλιου! Η ΚΕΔΑΚ από το 1997 εκδίδει κι έναν τόμο. Είναι μια σειρά βιβλίων πού εκδόθηκαν με σεβασμό, υπευθυνότητα και αγάπη. Το 2004 θα εκδοθή ο τόμος “Άγιον Όρος και Αρχαιότητα”.

Στη δημιουργία φορέα με την επωνυμία “Ίδρυμα Φίλων Παναγίου Τάφου”, με Πρόεδρο τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, που θα λειτουργή ως μοχλός υποστήριξης της Αγιοταφικής Κοινότητας και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προχωρεί η Ελλάδα, καθώς διαπιστώνει τον κίνδυνο απαξίωσης των Ιερών Καθιδρυμάτων στους Αγίους Τόπους εξ αιτίας των θρησκευτικοπολιτικών σκοπιμοτήτων στην εύφλεκτη αυτή περιοχή.

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Προβολές: 1760

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance