Γράφτηκε στις .

Ἀνοικτὴ Ἐπιστολή Κληρικών Ναυπάκτου και περιχώρων για την αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά του Αρχιμ. Σπυρίδωνος Λογοθέτη

Ως πρεσβύτεροι της Εκκλησίας του Χριστού, που διακονούμε τον λαό της πόλεως και της περιφερείας της Ναυπάκτου, κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου, αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς απέναντι στη νέα παρεκτροπή του Αρχιμανδρίτου Σπυρίδωνος Λογοθέτη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου.

Αυτές τις ημέρες, που απουσιάζει ο Μητροπολίτης μας σε συνοδική αποστολή στο εξωτερικό, διαβάσαμε στην εφημερίδα Εμπρός απάντηση του Ηγουμένου στην επιτιμητική επιστολή του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και εκπλαγήκαμε από το ήθος και το ύφος του λόγου του, καθώς και από το αντιεκκλησιαστικό φρόνημα που εκφράζει. Αναρωτηθήκαμε, αν είναι ιερεύς αυτός που την συνέταξε, ο οποίος ευλογεί τον λαό λέγοντας “ειρήνη πάσι”. Αναρωτηθήκαμε, αν είναι λειτουργός των μυστηρίων του Χριστού, ο οποίος επικαλείται την χάρη του ειρηνοποιού Πνεύματος. Αναρωτηθήκαμε, αν έχει κάποια σχέση με τον θεσμό του μοναχισμού, ο οποίος σέβεται την αρχιερωσύνη, γιατί ζεί τον θεσμό της Εκκλησίας ως συγκροτούμενο από το Άγιο Πνεύμα. Αναρωτηθήκαμε, τέλος, αν ο συντάκτης αυτού του υβριστικού κειμένου έχει γενικά κάποια σχέση με τον Χριστιανισμό, την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση.

Επειδή η μνήμη και η κρίση δεν μας εγκατέλειψαν θαυμάσαμε την τόλμη με την οποία αναποδογυρίζεται η πραγματικότητα και εμφανίζεται το άσπρο ως μαύρο και η αλήθεια ως ψεύδος. Φρίξαμε διαβάζοντας τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του π. Σπυρίδωνος εναντίον του Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου, του οποίου το μεγάλο “αμάρτημα” είναι ότι αγαπά τον ορθόδοξο μοναχισμό και τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και είναι υπερβολικά ευαίσθητος σε αυτά που δίδαξε ο Χριστός και οι άγιοι Πατέρες μας. Γι’ αυτό άλλωστε αγαπά την αλήθεια και θέλει την διαφάνεια, την οποία ορισμένοι απεχθάνονται. Εμείς που επικοινωνούμε τακτικά μαζί του γνωρίζουμε την ειλικρίνειά του και την αγάπη του στα ευθή και καθαρά λόγια. Ο π. Σπυρίδων, που έκοψε αδικαιολόγητα κάθε επικοινωνία μαζί του, προσπαθεί να δικαιολογήσει τον εαυτό του διακηρύσσοντας το αντίθετο. Πιστεύουμε ότι γνωρίζει πολύ καλά και εκείνος ότι ο Μητροπολίτης μας δεν ανέχεται τις διπλοπροσωπίες και τις δόλιες συμπεριφορές και ότι είναι άτεγκτος σ’ όποιον θέλει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά το πόσο υπερβολικά επιεικής είναι σε όποιον αναγνωρίζει τα λάθη του και επιθυμεί την διόρθωσή τους. Ταυτίζεται και συμπάσχει μαζί του. Συχνά μας λέει, χωρίς να εξαιρεί τον εαυτό του, ότι κανείς δεν είναι αλάθητος, γι’ αυτό χρειαζόμαστε όλοι την ανδρεία να αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Η τριακονταετής πρακτική του π. Σπυρίδωνος μας βεβαιώνει ότι διαφωνεί με αυτό το ειλικρινές πνεύμα κι’ αυτό το καθαρό ήθος. Δεν του ταιριάζει. Ορισμένοι – οι πιο θερμόαιμοι– από εμάς, τώρα που απουσιάζει ο Μητροπολίτης μας στη Ρουμανία, ήθελαν να εκφρασθούν προς τον π. Σπυρίδωνα με την γλώσσα που αυτός χρησιμοποιεί και που καταλαβαίνει πολύ καλά ο λαός. Όμως αυτό το αισθάνθηκαν ανάρμοστο για ανθρώπους της Εκκλησίας, έστω και αν αυτά που θα του έλεγαν, θα ήταν αληθινά και γεμάτα ουσία.

Οι υπογράφοντες την επιστολή αυτή, επειδή γνωρίζουμε την νοοτροπία του π. Σπυρίδωνος, θεωρούμε “ανωφελές και μάταιο” να απευθυνθούμε σ’ αυτόν. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε στον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο στον οποίο εκφράζουμε όλη μας την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό και τον παρακαλούμε:

Σεβασμιώτατε,

Σταματήστε να ελπίζετε στην μετάνοια του π. Σπυρίδωνος, την οποία εν τούτοις ευχόμαστε. Έχει χάσει το κριτήριο του τί είναι αλήθεια και τί είναι ψέμα. Ταυτίζει την αλήθεια με τις επιθυμίες του κι ας τον διαψεύδουν τα γεγονότα μαζί με εκαντοντάδες σελίδες εγγράφων.

Σταματήστε τις προτροπές, τις υποδείξεις και τις επιτιμήσεις και ενεργοποιήστε τους Ιερούς Κανόνες, οι οποίοι πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν και για τον π. Σπυρίδωνα.

Ο λαός, και εμείς μαζί του, κουραστήκαμε. Γνωρίζετε πολύ καλά, Σεβασμιώτατε, ότι η υπόθεση αυτή έχει κάνει πολύ δύσκολο το έργο μας. Η τακτική του π. Σπυρίδωνος έχει φοβερές συνέπειες στην αντίληψη που δημιουργεί ο απλός λαός για την Εκκλησία. Το πνευματικό πρόβλημα είναι μεγάλο. Ευσεβάστως σάς παρακαλούμε ελευθερώστε τον τόπο από το σκάνδαλο.–

Ναύπακτος, 9 Ιουνίου 2003

Οἱ Ὑπογράφοντες Κληρικοί: