Εἰδήσεις - Συνέλευση Ορθοδόξων Βουλευτών στην Λιθουανία

Συνέλευση Ορθοδόξων Βουλευτών στην Λιθουανία

Στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, ταξιδεύει ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, κατά το τριήμερο 26-29 Ιουνίου ε.έ., προσκεκλημένος από τους Βουλευτές των Κρατών με Ορθόδοξο λαό, προκειμένου να συμμετάσχη και να ομιλήση στην 10η Γενική Συνέλευση της Ετήσιας Συνόδου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), η οποία έχη το γενικό θέμα: “Πόλεμος-Φτώχεια· η Ορθόδοξη άποψη”.

Ο Σεβασμιώτατος, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήση την πρώτη ημέρα της Συνέλευσης, Πέμπτη 26 Ιουνίου, και θα ακολουθήση εισήγηση από τον Καθηγητή κ. Μάριο Μπέγζο. Επίσης, εισήγηση θα έχη και ο βουλευτής κ. Στυλιανός Παπαθεμελής, Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. Οι εργασίες της Συνέλευσης θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 28 Ιουνίου, και η συνάντηση θα λήξη με την τέλεση θείας Λειτουργίας την Κυριακή στην Ιερά Μονή Τριών Μαρτύρων, και θα ακολουθήση ξενάγηση στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους.

Η Δ.Σ.Ο. αποτελείται από Βουλευτές όλων των Κομμάτων των Χωρών με Ορθόδοξο λαό, και οι οποίοι μέσω των Κοινοβουλίων τους, συνεργάζονται ώστε να προωθούν την διδασκαλία και την άποψη της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις νομοθεσίες των Χωρών τους, κάτι το οποίο μπορεί να θεωρηθή πολύ θετικό για την παρουσία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου κυριαρχούν άλλες Ομολογίες ή ο άχρωμος ουμανισμός.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την Συνέλευση και για την ομιλία του Σεβασμιωτάτου θα έχουμε σε επόμενα τεύχη.

***

“Παρακολουθήσαμε και φέτος την καθιερωμένη πλέον στην πόλη μας μουσική εκδήλωση που πραγματοποίησε το 1ο ΤΕΕ. Το θέμα ήταν αφιερωμένο στον Ελληνικό Κινηματογράφο και τα τραγούδια του... Ταυτόχρονα μαζί με τα τραγούδια που έλεγε η χορωδία των μαθητών παίζονταν στην οθόνη αποσπάσματα από παλιές ελληνικές ταινίες μέσω άά-άάα που δημιούργησε το τμήμα πληροφορικής του σχολείου. Όλο το σκηνικό στήθηκε στον πεζόδρομο που υπάρχει ανάμεσα στα Σχολεία... Όλη αυτή η προσπάθεια ξεκινάει από την αρχή της χρονιάς. "Φέτος τί θα κάνουμε" είναι το ερώτημα που βάζουν τα παιδιά. Και οι τρεις εκδηλώσεις που έγιναν στηρίχθηκαν σε ιδέες των παιδιών. Και δεν είναι μόνον τα παιδιά που συμμετέχουν στην ορχήστρα και τη χορωδία. Όλα τα παιδιά συμμετέχουν με τον τρόπο τους. Η εκδήλωση είναι υπόθεση όλου του σχολείου...” (Μαρία Μανδέλλου, "Αντίλογος" τ. 5).

***

Με πολλές, ποικίλες και αξιέπαινες τελετές λήξεως τελείωσε η σχολική χρονιά και στα Δημοτικά Σχολεία της πόλεως.

Οι τελετές περιελάμβαναν αποχαιρετιστήρια για την ΣΤ' Δημοτικού, θεατρικά δρώμενα, ποιήματα, τραγούδια, χορούς, εκθέσεις ζωγραφικής, παιδαγωγικά παιχνίδια και αγωνίσματα, κεράσματα από τους γονείς. Η κάθε γιορτή είχε την δική της ιδιαιτερότητα και χάρη, και όλες μαζί φανερώνουν την καλή δουλειά που γίνεται στα Σχολεία.

Όσον αφορά, βεβαίως, την Δευτεροβάθμια, εκεί οι μαθητές είχαν άλλον αγώνα και αγωνία: τις εξετάσεις τους, στις οποίες η Ναύπακτος έχει να παρουσιάση πολύ καλά αποτελέσματα.

***

Φιλοξενήθηκαν στην Ναύπακτο οι Σύμβουλοι των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ευρώπης. Μάλιστα η Ιερά Μητρόπολη προσέφερε την Αίθουσα του Πνευματικού της Κέντρου (πού ανοικοδόμησε ο μακαριστός Μητροπολίτης Δαμασκηνός και ανακαίνισε ο Σεβ. κ. Ιερόθεος) για την διεξαγωγή των Συνεδριάσεων. Στους συνέδρους η Ιερά Μητρόπολη προσέφερε ειδικό φάκελλο με την ιστορία και φωτογραφικό υλικό της Πόλεως και Μητροπόλεώς μας.

***

Εκδρομὴ στην Παναγία ΠαναξιώτισσαΕκδρομές στην Παναγία Παναξιώτισσα (απ’ όπου και η φωτογραφία) και στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης πραγματοποίησαν Κατηχητικά της Μητροπόλεώς μας. Παρ’ όλη την δυσκολία των παιδιών λόγω των εξετάσεων και την δυσκολία των Κατηχητών τους, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος (επαγγελματικού και εκκλησιαστικού) των ημερών, οι εκδρομές πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία.

***

Το Τμήμα Νεότητος της Μητροπόλεώς μας είχε κάνει έκκληση για στήριξη της προσπάθειας εξοπλισμού του Πνευματικού μας Κέντρου. Μέχρις στιγμής με τις προσφορές αγοράσθηκε η συλλογή ψηφιακών δίσκων με τα μνημεία της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής και θα πραγματοποιηθή η αγορά στερεφωνικού. Επίσης, έχει προσφερθή ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Οι επόμενοι στόχοι μας είναι η προμήθεια μηχανήματος προβολής και η σταδιακή ανανέωση της νεανικής βιβλιοθήκης μας. Πάντως η έκκληση για προσφορές ισχύει.

***

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ορισθούν οι Άγιοι Ακύλλας και Πρίσκιλλα, των οποίων η μνήμη εορτάζεται την 13η Φεβρουαρίου, ως προστάτες της εγγάμου συζυγίας.

Πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη διεθνές ακαδημαϊκό συμπόσιο με θέμα: “Ορθόδοξη θεολογία και οικουμενικός διάλογος: προβλήματα και προοπτικές”. Το συμπόσιο διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Πραγματοποιήθηκε επίσης στην Θεσσαλονίκη τριήμερο επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Φαινόμενα Νεοειδωλολατρίας”. Το Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Ορθοδόξων Σπουδών, της οποίας προεδρεύει ο Πρωτοπρ. π. Θεόδωρος Ζήσης, εξέδωσε ενδιαφέροντα πορίσματα, ενώ προκάλεσε και τις έντονες αντιδράσεις των νεοειδωλολατρικών κύκλων.

Στην Γαλλία τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του νέου γηροκομείου της Μητροπόλεως Γαλλίας, το οποίο εντάσσεται στο συγκρότημα της Μητροπόλεως που περιλαμβάνει επίσης Οικοτροφείο, Σχολείο και Φοιτητική Εστία Θηλέων. Θα παραδοθή σε λειτουργία στο τέλος του 2004.

Στην Ταϊβάν για να μπή κάποιος σε ένα δημόσιο κτίριο πρέπει να του μετρήσουν επί τόπου με ηλεκτρονικό θερμόμετρο την θερμοκρασία του σώματός του. Αν έχει και μερικές γραμμές έστω πυρετό, τότε δεν μπορεί να εισέλθη στο κτίριο και πρέπει να πάη αμέσως να κάνη εξετάσεις. Αν η θερμοκρασία του είναι κανονική, τότε επικολλάται στον μετρηθέντα κάποιο ειδικό σήμα, το οποίο του επιτρέπει να κινήται στους χώρους του κτιρίου που επισκέπτεται. Και όλα αυτά δια τον φόβο της άτυπης πνευμονίας...

Στη Νικαράγουα, η Βουλή αποφάσισε την καθιέρωση της 29ης Σεπτεμβρίου ως “Εθνικής Ημέρας της Αγίας Γραφής”, η οποία θα εορτάζεται με διάφορες αξιόλογες εκδηλώσεις.

Η Ελληνική γλώσσα, όπως έχει καταγραφεί, είναι η πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο, αφού έχει 5.000.000 λέξεις και 70.000.000 λεξικούς τύπους, ενώ η Αγγλική έχει μόνο 490.000 λέξεις. Η γλώσσα μας, λένε οι ειδικοί, είναι αυτή που δεν έχει περιοριστικά όρια στα πιο τέλεια προγράμματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και γι’ αυτό θεωρείται απόλυτα αναγκαία και στις νέες επιστήμες της Πληροφορικής. Δυστυχώς όμως, διαπιστώνει κανείς σήμερα ότι οι νεοέλληνες μαθητές έχουν πολύ φτωχό λεξιλόγιο, αφού συνήθως χρησιμοποιούν μόνο 900 λέξεις! και αυτές μονοσήμαντα με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της λεξιπενίας.

Στην Δυτική Εκκλησία (όπου επικρατεί η αγαμία του κλήρου) έχουν γίνει δεκτοί τα τελευταία χρόνια 223 έγγαμοι κληρικοί, προερχόμενοι κυρίως από την Αγγλικανική Εκκλησία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διοργανώσει Ιεραποστολή στις χώρες: Ουγκάντα, Κένυα, Τανζανία, Καμερούν, Τσάντ, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστούν, Μπουρκίνα, Μπραζαβί, Ζιμπάμπουε, Αγκόλα, Μοζαμβίκη, Μαδαγασκάρη και Μαυρίκιο, Κορέα, Χόγκ-Κόνγκ, Ινδίες, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϋλάνδη, Ταϊβάν, Παναμά, Αϊτή, Κούβα, Μεξικό, Κολομβία, Μπελίζ, Μαρτινίκα, Πουέρτο Ρίκο, Τζαμάϊκα, Νικαράγουα, Ισημερινό.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Χόσνεϊ Μουμπάρακ καθιέρωσε την ημέρα των Χριστουγέννων ως ημέρα επίσημης αργίας του κράτους.

Η Αστυνομία του Καναδά εξετάζει σοβαρές καταγγελίες για τον θάνατο 12χρονου παιδιού που έμενε στο κοινόβιο “Άνεμοι” της “προφήτιδας” Λουΐς Πωλίν. Η ίδια αρχηγός ευρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή για ξυλοδαρμό παιδιών στο κοινόβιό της.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1909