Κωνσταντίνα Σταμοπούλου: Τὸ πρωτογενὲς ὑλικὸ τῆς 28ης Ὀκτωβρίου

Απόσπασμα από τον Πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε η κ. Κωνσταντίνα Σταμοπούλου, Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Ναυπάκτου.

Προέχει να σταθμίσουμε το πνεύμα φιλοπατρίας και θυσίας των αγωνιστών του ’40 και να αντλήσουμε από αυτούς το πρωτογενές και ανόθευτο ιστορικό και υπαρξιακό υλικό, για να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια και να πλάσουμε όραμα και νόημα ζωής. Προέχει να μην εξαντλούμε το χρέος μας σε τελετές και συνάξεις, που όταν λήξουν μας ανακουφίζουν μάλλον από την ορθοστασία, παρά μας προβληματίζουν.

Ποιό είναι, λοιπόν, αυτό το πρωτογενές υλικό που μας προσφέρει η 28η Οκτωβρίου και μπορεί να μας βοηθήση να πλάσουμε και σήμερα όραμα;

Πρώτα-πρώτα είναι το συστατικό της πίστης στο Θεό, που κρατούσε εκείνα τα παλικάρια αλώβητα μέσα στην υπερβατικότητά της. Επιτρέψετέ μου, Σεβασμιώτατε, να υπενθυμίσω αυτό που Εσείς αναφέρετε στα επιλεγόμενα του βιβλίου Σας “Υπαρξιακή Ψυχολογία και Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία”. Εκεί τονίζετε, αναλύοντας μεταξύ άλλων και τις απόψεις του Ψυχιάτρου Βίκτωρα Φράνκλ, ο οποίος επέζησε μέσα από την φρίκη του Άουσβιτς και του Νταχάου, ότι ο άνθρωπος αποκτά με την πίστη στο Θεό υπαρξιακή-εσωτερική πληρότητα. Γι’ αυτό ο άνθρωπος της πίστης δεν φοβάται τίποτα, ούτε κρεματόρια, ούτε θάνατο.

Είναι, δεύτερον, τα συστατικά της φιλοπατρίας και της φιλελευθερίας, που ακυρώνουν την πρωτιά της αξίας της ζωής. Καί, να το μυστήριο, σε βγάζουν κατευθείαν στην αγάπη κάθε άλλης πατρίδας.

Είναι, τρίτον, το γενναίο ρίσκο κάθε ανθρώπινης ανάτασης και αυθυπέρβασης. Όχι η νίκη ή η ήττα, μα η ρώμη και η τέχνη να διακινδυνεύης, η ένταση της αναμειξής σου στην ιστορική πρόκληση, η τέχνη να λές ΟΧΙ σε κάθε μορφή φασισμού, φανερού ή καλυμμένου.

Είναι, τέταρτον, η παληκαριά να λές ΟΧΙ σε εκβιαστικά διλήμματα, αν είναι να υπηρετήσης υψηλές αξίες, που νοηματοδοτούν τη ζωή σου, αξίες όπως η τιμή, η ανεξαρτησία, η ειρήνη.

Είναι, τέλος, το σθένος να λές ΟΧΙ και σε κάθε σπίλωση του Είναι σου, το σθένος να αρνείσαι την υποταγή και την δουλεία, είτε πρόκειται για τα ίδια τα πάθη σου, είτε για τον σύγχρονο μιλιταρισμό, είναι το σθένος να επιλέγης μια αυθεντική ύπαρξη...

Για τα παιδιά μας, μα και για όλους μας, η σημερινή ημέρα της 28ης Οκτωβρίου ευαγγελίζεται το όραμα και την ελπίδα πώς, όταν είμαστε γαλουχημένοι με υψηλές αξίες, τότε μένουμε εσαεί υψηπετείς και ακραιφνείς πατριώτες απέναντι στις προκλήσεις των πολέμων και του εκβαρβαρισμού. Τότε, σίγουρα, κρατάμε αναμμένη τη δάδα, που οι αγωνιστές του Αλβανικού Μετώπου και της Αντίστασης μας παρέδωσαν.

Τότε δεν ενδίδουμε στην απειλή, μά, απεναντίας, αποκρινόμαστε στην κλήση της Ιστορίας δημιουργικά, με την ψυχή και το σώμα. Τότε δεν γιορτάζουμε απλά μια επέτειο, αλλά επαναπροσδιορίζουμε την όλη πορεία του εθνικού και ατομικού βίου μας.

  • Προβολές: 2229