Μια επιστολή για την “Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία”

Η επιστολή που δημοσιεύουμε εν συνεχεία γράφηκε και εστάλη στον Σεβασμιώτατο από κάποιον Αμερικανό μέλος της Εκκλησίας και αναφέρεται στην μέθοδο της Ορθοδόξου Ψυχοθεραπείας, την οποία μελέτησε από τα βιβλία του Σεβασμιωτάτου που κυκλοφορούν στην αγγλική.

Αγαπητέ Μητροπολίτα Ιερόθεε

Σας γράφω αυτό το γράμμα με πολλή ευγνωμοσύνη για Σας και το βιβλίο Σας “Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία”. Κατ’ αρχάς ενημερώθηκα για τα γραπτά Σας μέσω μιας φίλης που ονομάζεται κ. Brown. Μου είπε πώς αυτή θεραπεύτηκε από σχιζοφρένεια με την βοήθεια ενός Ορθοδόξου Ιερέως, ο οποίος χρησιμοποίησε τις μεθόδους της Ορθοδόξου Ψυχοθεραπείας.

Αυτή μου έδωσε το βιβλίο Σας με τίτλο “Ψυχική ασθένεια και Υγεία”, την άνοιξη του 2002, επειδή της είπα ότι θέλω να κάνω την διατριβή μου με θέμα το πώς τα Άχραντα Μυστήρια επιδρούν στην ψυχή. Διάβασα το βιβλίο αυτό “Ψυχική ασθένεια και Υγεία” και ανακάλυψα ότι αυτό ήταν μια απάντηση στην προσευχή μου να βρώ την ψυχολογία βασισμένη στην διδασκαλία του Χριστού. Είχα σπουδάσει ψυχολογία για τρία χρόνια σαν φοιτητής μαθαίνοντας κοσμικές ανθρωπιστικές θεωρίες, πριν συναντήσω τα βιβλία Σας. Αυτές με άφησαν πολύ ανικανοποίητο εξ αιτίας της ελλείψεως αληθείας και πραγματικότητος.

Μετά την μελέτη του βιβλίου Σας “Ψυχική Ασθένεια και Υγεία” διεπίστωσα ότι αυτό ήταν ένα αντικαθρέπτισμα άλλου Σας βιβλίου με τίτλο “Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία”. Έτσι παρακινήθηκα να βρώ αυτό το βιβλίο. Έψαξα, λοιπόν, στο Διαδίκτυο και ανεκάλυψα ότι αυτός που διαθέτει την Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία ήταν στην Aliquippa-Pensylvania, που ήταν μόλις 35 λεπτά μακριά από το Francistan Πανεπιστήμιο στην Steubenville Ohio, στού οποίου τις τάξεις φοιτώ. Κι αυτό ήταν μια άλλη απάντηση προσευχής.

Τηλεφώνησα, λοιπόν, στον π. Νικόλαο Πάλη (ο οποίος έχει την κεντρική διάθεση των βιβλίων Σας στην Αμερική) και τον ρώτησα εάν μπορούσα να πάω να συνομιλήσω μαζί του σχετικά με τις σκέψεις του για την “Ψυχική Ασθένεια και Υγεία” και την “Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία”. Εν τω μεταξύ είχα αποφασίσει να κάνω την διατριβή μου πάνω στην Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία και πώς οι μέθοδοί της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην διάγνωση και την θεραπεία σοβαρών καταθλιπτικών παθήσεων. Μου είπε ότι μπορούσα να πάω· έτσι πήγα και αυτός μου έδειξε μεγάλη φιλοξενία και απλοχεριά. Αγόρασα διάφορα από τα βιβλία Σας και άλλα κείμενα, που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν στην έρευνα για την διατριβή μου. Από τότε, έχω ήδη τελειώσει την διατριβή μου και πήρα την διεύθυνσή Σας από τον π. Ν. Πάλη. Τοιουτοτρόπως θα επιθυμούσα να ζητήσω την κριτική Σας πάνω στην διατριβή μου, την οποία επισυνάπτω σε αυτό μου το γράμμα.

Σήμερα είμαι πτυχιούχος του Master of Arts στο πρόγραμμα για καθοδήγηση.

Θέλω να Σας πω ότι καθημερινά σκέφτομαι σχετικά με τον περιορισμό των δυνατοτήτων της ανθρωπιστικής ψυχολογίας που διδάσκομαι στη Σχολή. Δαπανώ χρόνο συγκρίνοντας και διακρίνοντας στις σημειώσεις μου πώς η Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία είναι όμοια και διαφορετική από τις διδασκαλίες των καθηγητών μου και τα βιβλία που διαβάζω για την τάξη. Έχω ήδη γίνει τόσο ανδρείος, ώστε να μπορώ να φέρνω ό,τι έχω μάθει σχετικά με την Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία στις συζητήσεις μέσα στην τάξη.

Η Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία έχει αγγίξει την ζωή μου κατά έναν καταπληκτικό τρόπο. Η θεωρία που έχω φθάσει να γνωρίζω μέσω της Ορθόδοξης Ψυχοθεραπείας είναι επίσης μέρος της ζωής μου δια της πράξεως. Έχω προσπαθήσει να εξασκώ τον ησυχαστικό τρόπο ζωής. Θα ήθελα να Σας πω ότι ήδη έχω λάβει το καινούριο βιβλίο Σας “Δεσποτικές Εορτές” και βρίσκω τις σκέψεις Σας πολύ απλές και βαθειές.

Τελειώνοντας αυτό το γράμμα θα ήθελα να Σας ερωτήσω εάν θα θέλατε να μιλήσετε στο Franciscan University of Steubenville σχετικά με το βιβλίο Σας “Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία”. Ερώτησα τον π. Νικόλαο Πάλη τί θα νόμιζε με αυτή μου την ιδέα. Μου είπε ότι καλύτερο θα ήταν να ερωτήσω Σας τον ίδιο. Ο π. Νικόλαος μίλησε με τον Μητροπολίτη Μάξιμο της Αρχιεπισκοπής του Pittsburg σχετικά με την δυνατότητα ελεύσεώς Σας. Η απάντησή του ήταν ότι θα βοηθούσε να πληρώση τα μισά των εξόδων, εάν το Πανεπιστήμιο Franciscan θα πλήρωνε τα άλλα μισά.

Σας ερωτώ, γιατί νομίζω ότι το Franciscan University θα ωφεληθή πάρα πολύ από τις εμπειρίες Σας και την κατανόηση της Ορθοδόξου Ψυχοθεραπείας.

Είθε ο Κύριος να συνεχίση να ευλογή την διακονία Σας. Είστε, ειλικρινά, ένας Ευαγγελιστής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και μια μαρτυρία ελπίδας και αλήθειας για μένα.

Ειρήνη και Χαρά

α.ά.

  • Προβολές: 2036