Παναγιώτας Κοτρώνη: Τὸ ὑπ’ ἀριθμὸν 1 ἐθνικό μας πρόβλημα.

ομιλία της κ. Παναγιώτας Κοτρώνη

(η κ. Κοτρώνη είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ναυπακτίας - Δωρίδος.)

Σεβασμιώτατε, Κυρίες και Κύριοι,

Η 28η Οκτωβρίου έχει ορισθεί και ως ημέρα που γιορτάζουν οι Πολύτεκνες Οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Την ημέρα αυτή τιμάται η μνήμη των αγίων Τερεντίου και Νεονίλλης και των επτά τέκνων τους. Όλη η οικογένεια την περίοδο των διωγμών υπέστη τον δι’ αποκεφαλισμού θάνατο ομολογώντας την πίστη τους στο Θεό...

Η γέννηση όχι μόνον πολλών παιδιών, αλλά κάθε παιδιού είναι ευλογία για τους γονείς, που γίνονται συνδημιουργοί του Θεού. Είναι δώρο Θεού για τους ανθρώπους και η ευθύνη την οποία αναλαμβάνουν είναι πολύ μεγάλη. Θα πρέπη οι γονείς να φροντίσουν όχι μόνο για την σωματική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για την ψυχική τους καλλιέργεια. Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα είναι πολλά. Και όσο περνούν τα χρόνια και παρ’ όλες τις ευκολίες για τις μητέρες, γεννιούνται όλο και λιγότερα παιδιά.

Όλοι γνωρίζουμε τί πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την υπογεννητικότητα στην πατρίδα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία γηράσκει. Θα σάς αναφέρω μερικά στοιχεία από μελέτη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας:

1) Οι οικογένειες που έχουν ΕΝΑ παιδί αυξήθηκαν από 41% το 1971 σε 46% το 1999 και πέρασαν το 50% το 2000.

2) Οι οικογένειες με ΔΥΟ παιδιά έμειναν σταθερές, ενώ

Το ποσοστό των οικογενειών με ΤΡΙΑ παιδιά έπεσε από το 14% το 1971 σε 11% το 2001 καί

τό ποσοστό με ΤΕΣΣΕΡΑ και περισσότερα παιδιά από το 7% το 1971 έπεσε στο 4% το 2001

Το Δημογραφικό είναι μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα στα θεμέλια του Έθνους, είναι το υπ’ αριθμόν ΕΝΑ εθνικό μας θέμα. Μπροστά σ’ αυτόν τον κατήφορο της υπογεννητικότητας μοναδική ελπίδα αποτελεί η Πολύτεκνη Οικογένεια. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων, που να την ανακουφίζουν. Η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία είναι εντελώς απαράδεκτη και μικρόψυχη, αφού εξομοιώνει τους Πολύτεκνους με τους άγαμους και άτεκνους. Δε ζητούμε εξαιρέσεις και προνομιακή μεταχείριση των Πολυτέκνων, αλλά φορολογική δικαιοσύνη. Ζητούμε ίση φορολογική μεταχείριση. Θέλουμε και εμείς να φορολογούμεθα ίσα και ανάλογα με τους άλλους Έλληνες.

Το Δημογραφικό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θέμα “κοινωνικής πρόνοιας-ελεημοσύνης”, αλλά ως μέγιστο εθνικό θέμα. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω μερικά από τα αιτήματα των Πολυτεκνικών Συλλόγων:

Αύξηση των Οικογενειακών Πολυτεκνικών Επιδομάτων του ΟΓΑ, έτσι ώστε σύντομα να συγκλίνουν προς το μέσο όρο των αντίστοιχων επιδομάτων των χωρών της Ε.Ε.

Άμεση καταβολή των “Αναδρομικών” του Πολυτεκνικού Επιδόματος και της Ισόβιας Σύνταξης (1977-2001).

Το Οικογενειακό Επίδομα να θεωρείται ως εισόδημα όλων των μελών της Οικογένειας, αφού καταναλώνεται από όλη την Οικογένεια και όχι να θεωρείται εισόδημα ενός. Να διαιρείται το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δια του αριθμού των μελών της Οικογένειας και να γίνεται η υπαγωγή χωριστά στα αντίστοιχα φορολογικά κλιμάκια.

Να απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες οικιών του φόρου εισοδήματος για το ποσό που αποκτούν από μισθώματα κατοικίας που ενοικιάζουν σε Πολύτεκνους.

Θα μπορούσα να αναφέρω και πολλά άλλα που θα έπρεπε να είχαν γίνει. Άλλωστε η Πολιτεία έχει στα συρτάρια της την απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής με επικεφαλής τον κ. Δρεττάκη, την οποία ποτέ δεν υλοποίησε.

Σήμερα εδώ, όπως κάθε χρόνο, καμαρώνουμε τα παιδιά μας που με αγώνα και κόπο δικό τους, αλλά και με τη βοήθεια των γονιών τους, πέρασαν στο Πανεπιστήμιο.

Ο Σύλλογος θα επιβραβεύση και φέτος συνολικά 39 παιδιά για την προσπάθειά τους. Η βοήθεια όμως που μπορεί να τους προσφέρη είναι ελάχιστη, γιατί τα έσοδα του Συλλόγου είναι πενιχρά και διατίθενται για την ενοικίαση του Γραφείου μας, καθώς και για την απασχόληση υπαλλήλου, η οποία είναι η ψυχή του Συλλόγου και εξυπηρετεί με αγάπη και σύνεση τα μέλη μας.

Είμαστε, λοιπόν, ευγνώμονες για το ότι παράγοντες του τόπου μας μας βοήθησαν γι’ αυτή τη μικρή οίκονομική επιβράβευση, που συνοδεύεται με τις ευχές όλων μας για επιτυχημένες σπουδές.

Κατ’ αρχήν ευχαριστούμε την νέα Δημοτική Αρχή, που συνέχισε το παράδειγμα των προηγουμένων και αποφάσισε και φέτος να μας δώση το ποσό των 2054 ευρώ. Ο Σεβασμιώτατος από το ταμείο ευποιΐας μας έδωσε 1000 ευρώ. Η Κλωστοϋφαντουργία Πολύχρονος Α.Β.Ε.Ε. έδωσε 700 ευρώ. Τέλος, οι φίλοι μας οι Ελληνοαμερικανοί έδωσαν 300 ευρώ.

Όλους σας σάς ευχαριστούμε που μας βοηθάτε, για να χαρίσουμε στα παιδιά μας το πρώτο τους φοιτητικό δώρο.

Να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι συνεχίζονται από το Δήμο Ναυπάκτου οι μειωμένες τιμές τελών ύδρευσης, καθώς και τα χρήματα που δίνονται στις μητέρες που αποκτούν το τρίτο ή περισσότερα παιδιά. Αλλά και ο Δήμος Αντιρρίου, μετά από αίτηση του Συλλόγου, μείωσε στα μέλη μας τα Δημοτικά Τέλη κατά 30%. Και πάλι σάς ευχαριστούμε!

Ζητούμε από τον Σεβασμιώτατο την ευλογία Του και τις προσευχές Του για τα παιδιά μας.-

 

  • Προβολές: 1968