Skip to main content

Γιὰ τὴν Παπαχαραλάμπειο Αἴθουσα

Τα έργα στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα κατά την τελευταία τριετία

Η Αίθουσα του Παπαχαραλαμπείου Ιδρύματος κτίσθηκε το 1960 από τον αείμνηστο μεγάλο Ευεργέτη της πόλεώς μας Δημήτριο Παπαχαραλάμπους, και εξυπηρετεί τις πολιτιστικές και πνευματικές ανάγκες της πόλεως. Μετά την ανέγερσή της δεν έγιναν ουσιαστικές επεμβάσεις για σαράντα περίπου χρόνια εκτός από μια εσωτερική ανακαίνιση που έγινε την περίοδο 1983-84.

Τον τελευταίο καιρό διαπιστώθηκαν από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και από τα μέλη του οι ελλείψεις της σημαντικής για την πόλη μας αίθουσας. Έτσι αποφασίσθηκε να γίνη κατά τμήματα η ανακαίνιση της Αιθούσης, αφού προηγουμένως σχηματισθή μια πλήρης εικόνα του τί πρέπει να γίνη στην Αίθουσα.

Οι τρεις μηχανικοί της πόλεώς μας, κ.κ. Γιάννης Κοργιαλάς, Σπύρος Μανωλόπουλος και Βασίλειος Βούκλιζας, ανέλαβαν δωρεάν την εκπόνηση των σχεδίων και την επίβλεψη των εργασιών. Στην συνέχεια έγινε ο προγραμματισμός των εργασιών.

Από την περίοδο 1999-2000, οπότε ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης της Παπαχαραλαμπείου Αιθούσης, έως σήμερα έχουν γίνει σύμφωνα και με τις αντίστοιχες μελέτες οι εξής εργασίες:

(Α) Εσωτερικά:

 1. Νέα ηλεκτρική εγκατάσταση (κεντρικός πίνακας, υαλοπίνακες, κονσόλες, καλωδιώσεις κλπ). Αύξηση ισχύος ηλεκτρικής παροχής Νο 6 από την ΔΕΗ για περισσότερα φορτία.
 2. Εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας σύμφωνα με την εγκεκριμένη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μελέτη και την παροχή απαιτούμενης ποσότητας νερού από την ΔΕΥΑΝ. Υδραυλική εγκατάσταση, τοποθέτηση στο εσωτερικό της αίθουσας 2 πυροσβεστικών φωλεών, φορητών πυροσβεστήρων, φωτιστικών οδεύσεων διαφυγής, σύστημα πυρανίχνευσής, σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης στην σκηνή και τα καμαρίνια, σύστημα συναγερμού. Επίσης, εκτός από την υπάρχουσα κεντρική έξοδο δημιουργήθηκαν τρεις (3) ακόμη έξοδοι κινδύνου. (Οι δύο οδηγούν με κλίμακες στον πεζόδρομο πίσω από την Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα).
 3. Νέα ηχοαπορροφητική οροφή από διάτρυτη γυψοσανίδα στους χώρους της αίθουσας και της σκηνής.
 4. Εγκατάσταση αυτόματου συστήματος ψύξης-θέρμανσης-εξαερισμού με την τοποθέτηση 6 μονάδων κλιματισμού στο εσωτερικό της γυψοσανίδας οροφής και εξωτερικά στην οροφή του κτιρίου.
 5. Φωτισμός οροφής στην αίθουσα και την σκηνή και περιμετρικός φωτισμός (απλίκες τοίχου).
 6. Επένδυση τοίχων με μοκέτα κατάλληλη για ηχοαπορρόφηση.
 7. Μεταφορά των τουαλλετών από την παλιά τους θέση και δημιουργία νέων αριστερά του προθαλάμου.
 8. Κατασκευή Γραφείου με πλήρη εξοπλισμό για την Γραμματέα του Ιδρύματος και για το Αρχείο διαφόρων Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων.
 9. Διάφορες μικροεργασίες και μικροκατασκευές όπως: Κατασκευή τριών θυρών στις εξόδους κινδύνου, τριών δίφυλλων ξύλινων θυρών, επεμβάσεις στον προθάλαμο (δάπεδο και χρωματισμός τοίχων), αντικατάσταση τριών παλαιών ηχείων με ηχοστήλες, προέκταση της σκηνής, κουρτίνα σκηνής, κλείσιμο των παραθύρων, εσωτερικοί χρωματισμοί.

(Β) Εξωτερικά:

 1. Μόνωση εξωτερικά της οροφής όλου του κτιρίου με υδροστεγανή μεμβράνη.
 2. Ανάπλαση της όψεως με την κατασκευή νέων προπυλαίων με στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος, σοβάντισμα της όψεως με κορνίζες και διακοσμητικά στοιχεία που δίνουν στο κτίριο τον χαρακτήρα του νεοκλασσικού. Κατασκευή νέας ξύλινης κεντρικής εξωτερικής θύρας και θύρας για την αίθουσα που στεγάζει την Φιλαρμονική. Βαφή της όψεως καθώς και της όψεως προς τον πεζόδρομο.
 3. Επένδυση του προαύλιου χώρου με πλακίδια από γρανίτη, κατασκευή νέας κλίμακας καθώς και ράμπας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

(Γ) Εργασίες που υπολείπονται:

Προβλέπεται η αντικατάσταση των καθισμάτων με νέα ανακλινόμενα, η αντικατάσταση του δαπέδου της αίθουσας και της σκηνής, η ζωγραφική διακόσμηση των τοίχων της αίθουσας, η βελτίωση της εικόνας του προθαλάμου, η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, η δημιουργία ειδικού χώρου για τηλεοπτικά συνεργεία (σχετικά με πιθανές εσωτερικές αλλαγές προβλέπεται η δημιουργία χώρου φουαγιέ).

Τα χρήματα που έχουν δαπανηθή, όλα από ίδια έσοδα του Ιδρύματος, ανέρχονται στο ποσόν των (90.000.000 δρχ.), από τα οποία τα (50.000.000 δρχ.) δαπανήθηκαν φέτος.

Έτσι το Ίδρυμα με δικούς του πόρους και με την κινητοποίηση εθελοντικώς του δυναμικού της πόλεως κατόρθωσε να ανακαινίση την Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, στην οποία πραγματοποιούνται οι περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις, και να την καταστήση κόσμημα της πόλεώς μας.

 • Προβολές: 2142