Εἰδήσεις Νοεμβρίου 2003

Γιορτή Πολυτέκνων

Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουν οι Πολύτεκνες Οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Την ημέρα αυτή τιμάται η μνήμη των αγίων Τερεντίου και Νεονίλλης και των επτά τέκνων τους.

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ναυπάκτου τίμησε τους προστάτες του Αγίους με εορταστική εκδήλωση στην οποία παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ναυπάκτου, αρκετοί πολύτεκνοι, ως και φίλοι των Πολυτέκνων.

Μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων κ. Παναγιώτα Κοτρώνη (βλ. σελ. 14) και εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος εξήρε την πίστη των πολυτέκνων, την πνευματική τους ανδρεία και την μεγάλη προσφορά τους στην Εκκλησία και την κοινωνία, σε μια περίοδο που επικρατεί η φιλαυτία και ο ατομισμός.

Τέλος, στα παιδιά των πολυτέκνων που εισήχθησαν στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. εδόθη, όπως κάθε χρόνο, συμβολική οικονομική ενίσχυση.

π. Γ.Π.

Σύναξη Κατηχητών Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

17-11-2003

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη Σύναξη Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου για το εκκλησιαστικό έτος 2003-2004, στις 17 Νοεμβρίου ε.έ., στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου.

Κύριο Θέμα της Συνάξεως ήταν: “Σύγχρονος τρόπος ψυχαγωγίας και κατήχηση”.

Σκοπός, η αναζωπύρωση του ζήλου των υπευθύνων Νεότητος και των Κατηχητών, η προβολή τρόπων προσέγγισης των παιδιών - νέων και ο προβληματισμός πάνω στα μέσα και τους τρόπους που πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν προς τον σκοπό της προσέλκυσης των νέων.

Εισηγήσεις έκαναν ο Ιερομόναχος π. Σιλουανός Πεπονάκης, Εφημέριος και Κατηχητής της Ενορίας Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, ο κ. Νικόλαος Καλαϊτζής, ζωγράφος και Κατηχητής της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου και η κ. Θεοδώρου Ταμπάκη νηπιαγωγός και Κατηχήτρια της Ενορίας Αγίου Νικολάου Αντιρρίου. Ο πρώτος εισηγητής παρουσίασε την θεολογική προσέγγιση του θέματος, και οι επόμενοι παρουσίασαν από την πείρα τους τα μέσα που χρησιμοποιούν, τα αποτελέσματα που έχουν και τις προτάσεις τους.

Διατυπώθηκαν και καταγράφηκαν πολλές συγκεκριμένες προτάσεις από τους εισηγητές αλλά και από άλλους κατηχητές κατά την διάρκεια της συζητήσεως, οι οποίες και έγιναν δεκτές από το σύνολο.

Η εκλογή των μέσων και της μεθόδου για την προσέλκυση των νέων - παιδιών εναπόκειται μεν στην ποιμαντική διάκριση και έφεση των Εφημερίων και Κατηχητών, οι οποίοι καλόν είναι να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους ορισμένα εκκλησιαστικά, θεολογικά κριτήρια, ώστε να μην αφήνουν το κακό να παρεισφρύση στην Κατήχηση με το ένδυμα του αγαθού.

Ένα δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, ήταν η θεματολογία της κατηχητικής χρονιάς και οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν και είναι αναγκαίο να κωδικοποιηθούν.

Γενικά, ήταν μια εποικοδομητική και ελπιδοφόρος συνάντηση. Τους συμμετέχοντας δεξιώθηκε ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής.-

***

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος ΔημητρίουΜε ιδιαίτερη λαπρότητα εορτάστηκε φέτος στη Ναύπακτο η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, πολιούχου της πόλεως. Ο Μητροπολιτικός Ναός κατακλύσθηκε κυριολεκτικά από πλήθος κόσμου και κατά τον Εσπερινό και κατά την Θ. Λειτουργία. Πολύς λαός ακολούθησε επίσης και την λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Δημητρίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, μετά την θ. Λειτουργία. Η ευλάβεια του ναυπακτιακού λαού προς τον Άγιο Δημήτριο φάνηκε από την αδιάκοπη προσέλευση πιστών στον ναό του, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, προκειμένου να προσκυνήσουν την εικόνα του και το μικρό τεμάχιο του ιερού λειψάνου του, που “κληρονόμησε” ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ναυπάκτου Χριστοφόρο.

***

Την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως η μηνιαία ιερατική Σύναξη του Κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Στη Σύναξη αυτή ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στο νόημα των ημερών, στην είσοδό μας στη νηστεία των Χριστουγέννων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εορτή των Εισοδείων της Θεοτόκου, και κατόπιν έδωσε τον λόγο στον Πρωτ. π. Ιωάννη Σπυρόπουλο και στον Πρωτ. π. Γεώργιο Παπαβαρνάβα, οι οποίοι έκαναν μια συνοπτική και περιεκτική παρουσίαση των θεμάτων που συζητήθηκαν και των πορισμάτων που εξήχθησαν στα συνέδρια τα οποία παρακολούθησαν ως εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Συγκεκριμένα ο π. Ι. Σπυρόπουλος ενημέρωσε τους Κληρικούς για τη ΙΕ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας και ο π. Γ. Παπαβαρνάβας για το Ε´ Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

***

Ένα σημαντικό έργο, αυτό της διαμόρφωσης των προπυλαίων, περατώθηκε στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, χάρη στην δωρεά του Συλλόγου Φίλοι της Μονής Αμπελακιωτίσσης. Εκτενέστερη αναφορά θα κάνουμε στο επόμενο τεύχος.

Εγκόλπιο Ημερολόγιο 2004 της Ι. Μητροπόλεως

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο τσέπης για το 2004 της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Το ημερολόγιο-ατζέντα της Ιεράς Μητροπόλεως έχει προσεγμένη και ξεχωριστή μορφή, είναι ανθεκτικότατο, πρακτικότατο, περιλαμβάνει απαραίτητο προσευχητάριο και μικρή διοικητική σύνοψη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το ημερολόγιο του 2004 είναι αφιερωμένο στον αθλητισμό, όπως τον αντιμετωπίζει η Εκκλησία.

Εκτός από την ωφέλεια των κειμένων που περιέχει, την χρησιμότητά του, την αναμνηστική του αξία κλπ., αγοράζοντάς το βοηθάτε την Ι. Μητρόπολη να ανταπεξέλθη στις ποικίλες ποιμαντικές της ανάγκες. Τιμάται 5 €.

***

Στις 25 Ιανουαρίου 2004 θα γίνουν στην Αβάνα τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου, του πρώτου ορθόδοξου ναού που κτίζεται στην Κούβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο. Ο Κουβανός ηγέτης έδωσε την άδεια για την ανέγερση του ναού πριν από δύο περίπου χρόνια, μετά από αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε ένδειξη τιμής για τη Μητέρα Εκκλησία και τον Ελληνισμό, για τον οποίο τρέφει μεγάλο θαυμασμό. Σύμφωνα με το Δήμαρχο της Αβάνας Ευσέβειο Λεάλ, ο οποίος εκφράζει τις απόψεις του Φ. Κάστρο, “η Αβάνα για να είναι μια ιστορική πόλη, θα πρέπη να έχη ορθόδοξο ναό που θα λειτουργή με το βυζαντινό τυπικό, καθώς η Ορθοδοξία είναι η μήτρα της Χριστιανοσύνης”. Στην γρήγορη αποπεράτωση του ναού ήταν καθοριστική η συμβολή του πρέσβη της Ελλάδος στην Κούβα κ. Γεωργίου Κωστούλα και του Μητροπολίτου Παναμά, Κ. Αμερικής, πάσης Καραϊβικής, Κολομβίας και Βενεζουέλας Αθηναγόρα. Τα θυρανοίξια θα τελέση Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, παρουσία του Φιντέλ Κάστρο και πλήθους επισκεπτών από την Ελλάδα. Ο τρούλος του Αγίου Νικολάου είναι ένα από τα πρώτα σημεία που αντικρίζουν οι επισκέπτες που φθάνουν στο λιμάνι της Αβάνας.

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στον Σύνδεσμο Παραπληγικών στην περιοχή Ατάκιοϋ της Κωνσταντινούπολης, ρωτήθηκε από Τούρκους δημοσιογράφους, εάν ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και αν αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα. Ο Παναγιώτατος απάντησε: “Εμείς δεν θέλουμε κάτι το ιδιαίτερο. Ζητάμε τα δικαιώματά μας στον τομέα αυτό. Εκείνο που ζητάμε είναι να μη γίνεται διάκριση εναντίον μας. Διότι, μέχρι τώρα, ενώ γίνονται διευκολύνσεις όσον αφορά τη λειτουργία θρησκευτικών σχολών και θρησκευτικής παιδείας για τους μουσουλμάνους πολίτες, δεν υπάρχει η ίδια δυνατότητα για μας τους Χριστιανούς πολίτες αυτής της χώρας. Επί 32 χρόνια έχουμε στερηθεί τη δυνατότητα αυτή και επιθυμούμε επανόρθωση”. Η παραπάνω δήλωση δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα Radikal στις 2-11-2003.

***

Η εφημερίδα Turkiye έγραψε στις 3-11-2003, ότι σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους υψηλού επιπέδου του τουρκικού ’Υπουργείου Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Τσελίκ, ότι βλέπει θετικά το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, έγιναν σχόλια ότι η Τουρκία πραγματοποιεί μονόπλευρα βήματα. Τα σχόλια αυτά ενόχλησαν το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ., γι’ αυτό αρμόδιος εκπρόσωπός του δήλωσε: “Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα λέγονται περί μονόπλευρων βημάτων από την Τουρκία. Τα βήματα αυτά είναι προς την κατεύθυνση των συμφερόντων και των δύο χωρών και είναι σύγχρονα και δημοκρατικά μέτρα που απαιτούνται από την Ε.Ε.”.

***

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος δέχθηκε στις 6 Νοεμβρίου το απόγευμα σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ Georgi Parvanof, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του κ. . Parvanof στη χώρα μας, η οποία, όπως είπε, συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ του ελληνικού και του βουλγαρικού λαού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η μεγάλη συνεισφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ιστορία των δύο λαών.

***

Πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγ. Ιωάννη του Ρώσσου (Ν. Προκόπι Ευβοίας) από 2 έως 5 Νοεμβρίου το Ε´ Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Θέμα του Ε´ Συμποσίου ήταν η λειτουργική χρήση των αγιογραφικών αναγνωσμάτων. Στο Συμπόσιο αυτό την Μητρόπολή μας εκπροσώπησαν ο Αρχιμ. π. Αντώνιος Βαζούρας και ο Πρωτ. π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ήταν εισηγητής κατά τη δεύτερη μέρα του Συμποσίου, με θέμα: “Τα αγιογραφικά αναγνώσματα των Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών”.

***

Η ΙΕ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας στην Αλίαρτο Βοιωτίας, από 21 έως 23 Οκτωβρίου 2003. Η συνδιάσκεψη ασχολήθηκε με το πρόβλημα των αιρέσεων σε επίπεδο Ενορίας και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισής του. Την Μητρόπολή μας στο Συνέδριο αυτό εκπροσώπησε ο Πρωτ. π. Ιωάννης Σπυρόπουλος.

***

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτη Μολδαβίας κ. Δανιήλ παραβρέθηκε στον εορτασμό της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, καθώς και στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο Ιάσιο, από 11 έως 16 Οκτωβρίου, για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του π. Δημητρίου Στανιλοάε. Με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων ο Αρχιεπίσκοπος εκφώνησε ομιλία στη Θεολογική Σχολή του Ιασίου αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου Ρουμάνου θεολόγου.

***

Συνεχίζεται η λειτουργία του "Λαϊκού Πανεπιστημίου" υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι εισηγήσεις της τρίτης θεματικής ενότητάς του, που θα γίνουν στην αίθουσα "Ι. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουν γενικό τίτλο: “Η συμβολή της Εκκλησίας και του Ιερού Κλήρου στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας”. Φορέας της διοργάνωσης είναι η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας. Την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 θα πραγματοποιηθή η πρώτη εισήγηση, με θέμα: “Ορθοδοξία και νεοελληνική ταυτότητα”, με εισηγητή τον Πρωτ. π. Γεώργιο Μεταλληνό, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003, θα πραγματοποιηθή η δεύτερη εισήγηση, με θέμα: “Η Ορθόδοξος Εκκλησία και η επίδρασή της στην νεοελληνική κοινωνία και νομοθεσία”, με εισηγητή τον κ. Σπυρίδωνα Τρωϊάνο, ομότιμο Καθηγητή του Εκκλ. Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

***

Η Επιτροπή Ιστορικών Επιστημών του Βατικανού απεφάσισε τη διοργάνωση μιας σειράς μαθημάτων για νέους από όλη την Ευρώπη, με στόχο την καλύτερη εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών. Τα πρώτα μαθήματα διεξήχθησαν κατά το μήνα Σεπτέμβριο στη Σικελία με τη συμμετοχή και Ελλήνων φοιτητών.

***

Στις 855 έφθασαν οι οικογένειες της Θράκης που επιδοτούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος για το τρίτο παιδί και το ποσό έφθασε συνολικά στα 200.070 ευρώ. Επίσης το σύνολο των υποτροφιών που δίνει η Εκκλησία της Ελλάδος σε Έλληνες πτυχιούχους για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και σε αλλοδαπούς που σπουδάζουν στην Ελλάδα έφθασε τις 104 και το χορηγούμενο ποσό έφθασε στα 476.256 ευρώ.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1924