Γεγονότα καὶ Σχόλια: Η φυγή στις πόλεις - Η πρόκληση του χριστουγεννιάτικου δένδρου...

Η φυγή στις πόλεις

Θεωρώ αξιοσημείωτο ποιμαντικά ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ από ακριτική περιοχή της Ελλάδος, που έτυχε να δώ στις 11 Δεκεμβρίου σε πρωινή εκπομπή του αάάα. Ήταν ένα τυπικό ρεπορτάζ –παρόμοιά του μεταδίδονται από πολλούς σταθμούς– αλλά μέσα στην απλότητά του και την κοινοτυπία του μου έκανε εντύπωση το πόσο έντονα έδειξε, χωρίς ιδιαίτερη αναφορά, την πνευματική ρίζα της αστυφιλίας, η οποία ερήμωσε την ελληνική ύπαιρθο.

Ο δημοσιογράφος μίλησε με αγρότες, επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς, κάποιο γιατρό και τον Δήμαρχο της πόλης. Όλοι, εκτός από τον Δήμαρχο και τον Γιατρό, εξέφρασαν το ανικανοποίητο της “παραμεθόριας” ζωής τους. Ο Δήμαρχος τόνισε την ομορφιά του τόπου του, αλλά και τα πολλά προβλήματα που επεσώρευσαν οι προηγούμενες διοικήσεις της περιοχής (“παραδοσιακή” πολιτική στάση), τα οποία ωθούν τον κόσμο στα μεγάλα κέντρα. Οι αγρότες εξέφρασαν τα παράπονά τους για το κόστος της γεωργικής παραγωγής και την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης, που απογοητεύει τους νέους και τους διώχνει από τη γη τους. Κάποιος τα έβαλε με τα ολυμπιακά έργα που απορροφούν το μεγάλο ενδιαφέρον του κράτους και δημιουργούν στην περιφέρεια την αίσθηση της εγκατάλειψης. Μια παρέα νεαρών εκπαιδευτικών εξέφρασε ωμά το επαγγελματικό ενδιαφέρον της για τον τόπο· ήταν εκεί, είπαν, απλώς για να συγκεντρώσουν τα μόρια που χρειάζονται για να μετατεθούν σε κάποια μεγάλη πόλη.

Παραφωνία, σ’ αυτήν την συμφωνία της απογοήτευσης ήταν ο Γιατρός, οποίος δήλωσε ότι η εγκατάστασή του στην συγκεκριμένη πόλη ήταν επιλογή του, γιατί εκεί βρήκε την ποιότητα ζωής που ήθελε, και ως προς την υγιεινότητα του φυσικού περιβάλλοντος και ως προς την απλότητα και καλοσύνη των ανθρώπων. Δεν τον αιχμαλώτησε η απρόσωπη συρροή του κόσμου στις μεγάλες πόλεις, που δίνει την ψευδαίσθηση της ζωής.

Βέβαια, ο Γιατρός δεν φαινόταν να αντιμετωπίζη οικονομικό ή επαγγελματικό πρόβλημα, που διώχνει πολλούς από τους τόπους τους. Όμως, η στάση του, σε συνδυασμό με τις απλές και ειλικρινείς κουβέντες των άλλων ανθρώπων, έδειξε ότι μια από τις βασικότερες αιτίες της φυγής προς τις μεγάλες πόλεις, μαζί με την αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής αποκατάστασης, είναι το ανικανοποίητο από την απλή ζωή, που στερείται τα περιττά.

Δυστυχώς, φθάσαμε στο σημείο να μας βασανίζη η απουσία των περιττών. Προφανώς, δεν αντέχουμε καμμιά σύγκριση με Αυτόν που επέλεξε να γεννηθή φτωχός στο σπήλαιο.

Η πρόκληση του χριστουγεννιάτικου δένδρου...

Αυτές τις μέρες όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στολίστηκαν με τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμό τους. Και το ερώτημα: όλος αυτός ο διάκοσμος δεν λέει τίποτε στους Ευρωπαίους συνταγματικούς νομοθέτες για τις πνευματικές ρίζες της Ευρώπης; Ή, πιο “διαφωτισμένα”: πώς ανέχονται όλη αυτή την χριστιανική πρόκληση, που εξουθενώνει τις ετερόθρησκες ευρωπαϊκές μειονότητες;... Ας ευχηθούμε να φωτισθούν στο νομοθετικό τους έργο τουλάχιστον απ’ τα λαμπάκια των χριστουγεννιάτικων δένδρων.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1833

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance