Γεγονός καὶ Σχόλιο: Κυτταρική και νοερά μνήμη

Σε ένα προηγούμενο σημείωμά μου είχα εκθέσει σύντομα τις σύγχρονες ανακαλύψεις επιστημόνων ερευνητών για την αγωγή των εμβρύων και ότι τα έμβρυα έχουν μια επικοινωνία με το περιβάλλον, ακούνε και θυμούνται, καθώς επίσης οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας το επηρεάζουν σημαντικά στην μετέπειτα ζωή του.

Πέρα όμως από τις πληροφορίες που λαμβάνουν τα έμβρυα από το περιβάλλον, συγχρόνως σε αυτά υπάρχει και η λεγομένη κυτταρική μνήμη, για την οποία, έκανε πολύ λόγο και ο αείμνηστος π. Ιωάννης Ρωμανίδης. Τα κύτταρα του οργανισμού του ανθρώπου και των εμβρύων έχουν το λεγόμενο μνημονικό σύστημα, που θα καθορίση την εξέλιξη του ανθρώπου ως προς τις ασθένειες και γενικά την εξέλιξη του οργανισμού. Βεβαίως, όπως έχουν αποδείξει και επιστήμονες, τα γονίδια δέχονται και επιδράσεις και επιρροές από το περιβάλλον.

Όμως είναι γνωστόν από την Θεολογία μας ότι ο άνθρωπος και επομένως και τα έμβρυα έχουν και την λεγομένη νοερά-καρδιακή μνήμη. Η ψυχή του ανθρώπου είναι λογική και νοερά, κατά την διδασκαλία του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Και ενώ η λογική θα αναπτυχθή στην πορεία της ζωής του ανθρώπου, αφού από την νηπιακή και παιδική ηλικία αναπτύσσεται διαδοχικά η λεκτική σκέψη, ο νούς υπάρχει και λειτουργεί από την αρχή της ζωής του ανθρώπου. Βέβαια, δεν υπάρχουν ακόμη οι παραστάσεις από τον περιβάλλοντα κόσμο, αλλά όμως ο νούς δεν εμποδίζεται να έχη την μνήμη και την αναφορά του προς τον Θεό.

Αυτό σημαίνει ότι η νοερά μνήμη υπάρχει πάντοτε μέσα στην ψυχή του ανθρώπου, έστω κι αν δεν έχει αρχίσει ακόμη να λειτουργή η λεκτική σκέψη, έστω κι αν ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι κατεστραμμένος. Ο άνθρωπος έχει αναφορά προς τον Θεό. Ο αείμνηστος π. Παΐσιος έλεγε ότι όταν τα νήπια γελάνε, χωρίς να υπάρχη ιδιαίτερος λόγος, τότε βλέπουν τον φύλακα άγγελό τους.

Επομένως η επικοινωνία των εμβρύων και των νηπίων με τον Θεό, τους αγίους και τους αγγέλους είναι καλύτερη και ισχυρότερη από την επικοινωνία που έχουν οι μεγαλύτεροι - οι λογικοί άνθρωποι. Η συμμετοχή των νηπίων μέσα στην λατρεία είναι σημαντική και ως προς το σημείο αυτό. Οπότε, η χαρά και το κλάμα τους κατά την διάρκεια μιας ακολουθίας μπορεί να συνδέεται με όραση πνευματικών καταστάσεων που εμείς αγνοούμε.

Αυτό αυξάνει τις υποχρεώσεις των γονέων όταν εξασκούν αγωγή στα παιδιά τους, κυρίως όταν βρίσκονται στην νηπιακή τους ηλικία. Θα πρέπει να δημιουργούν κατάλληλο περιβάλλον στο σπίτι τους, θα πρέπει να συνδέσουν τα παιδιά τους με την Εκκλησία, να τα μαθαίνουν να προσεύχωνται, να ψάλλουν και βέβαια θα πρέπει να προσέχουν να μη σκοτίζεται ο νούς τους, που τότε είναι καθαρός. Γιατί τελικά ο νούς των παιδιών σκοτίζεται από το σκοτάδι του περιβάλλοντος. Εδώ βρίσκεται και η μεγάλη ευθύνη των Χριστιανών γονέων και γενικά της χριστιανικής οικογενείας.

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 1744

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance