Μνήμη Εὐεργετῶν - Ἀπολογισμὸς Ἱδρυμάτων

14 Δεκεμβρίου 2003

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στην ανακαινισμένη Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους Ευργέτες - Δωρητές της επαρχίας μας, και ταυτόχρονα ο δημόσιος απολογισμός των Ιδρυμάτων - Κληροδοτημάτων, για το έτος 2003.

Μνήμη Εὐεργετῶν - Ἀπολογισμὸς ἹδρυμάτωνΤο πρωΐ τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Ευεργετών: Σεραφείμ, Χριστοφόρου και Δαμασκηνού των Αρχιερέων, Ανδρέα Ανδρεόπουλου, Ανδρέα Τσάρα, Νικολάου Τσάρα, Ανδρέα Κοζώνη, Κωνσταντίνου Κοζώνη, Γεωργίου Καπορδέλη, Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη-Νόβα, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημητρίου Ασημακοπούλου, Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους, Επαμεινώνδα Αρβανίτη, Αικατερίνη Αρβανίτη, Ευθυμίου Βαρδακουλά, Λεωνίδα και Πολυξένης Τσώνη, Αλτάνης Φλωροπούλου, Αθηνάς Πλατή, Λάμπρου Τζαβέλλα, Ιωάννου Φούτζηλα, Λεωνίδα Χαραλάμπους, Παρασκευής Γαρμανή, Βασιλικής Ξανθοπούλου και Ιουλίας Κοζώνη. Μετά το πέρας του μνημοσύνου προσφέρθηκε κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού.

Ακολούθησε ενημέρωση για την πορεία και τα προβλήματα των Ιδρυμάτων στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα. Στο Προεδρείο κάθισαν ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του συνόλου σχεδόν των Ιδρυμάτων, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Ιωάννης Νταουσάνης, ως Αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων, ο κ. Γιάννης Ράπτης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κολοκύθα και οι κ. Απόστολος Ζορμπάς, Γιάννης Βαρδακουλάς, Αντώνιος Μασγάλας, Αθανάσιος Νοχός και Αντώνιος Πούλος.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε από τον μηχανικό κ. Βασίλειο Βούκλιζα με διαφάνειες η πρόοδος των εργασιών στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Έγινε από τον Σεβασμιώτατο η γενική καί, όπου χρειάστηκε, αναλυτικότερη, ενημέρωση για τα Ιδρύματα, παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν, ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτών και τέλος δόθηκαν οι υποτροφίες και τα βραβεία στους νέους της πόλεώς μας.

*

Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας για την Αίθουσα, όπως λειτουργεί σήμερα και με όσα θα γίνουν την επόμενη χρονιά, είπε ότι είναι, αν όχι η καλύτερη, τουλάχιστο από τις καλύτερες του Νομού, αλλά και των άλλων Νομών. Για να υπάρχη αυτή η ευπρεπής Αίθουσα δαπανήθηκαν τα τελευταία χρόνια 264.123 ευρώ και θα δαπανηθούν για βελτιώσεις ακόμη 146.735 ευρώ. Ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι, ώστε η Αίθουσα να ισολογίζη τουλάχιστον τα λειτουργικά της έξοδα, τα οποία είναι δέκα φορές περισσότερα από τα έσοδα από τις διάφορες εκδηλώσεις.

Ακολούθως έγινε αναφορά στο Καπορδέλειο-Ξύκειο Ίδρυμα και τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, η οποία, όταν ολοκληρωθή, θα φιλοξενή 60 γέροντες. Οι οικοδομικές εργασίες έχουν προχωρήσει με την σημαντική δωρεά του κ. Ιωάννη Ξύκη, αλλά και την εθελοντική προσφορά και εργασία του μηχανικού και Δημάρχου Αντιρρίου κ. Γ. Κολοβού, του μηχανικού Π. Λαγαρού, του κ. Γ. Κουταβά. Τα έργα γίνονται με αυτεπιστασία, κατόπιν αποφάσεως του Εφετείου, και έως τώρα έχουν δαπανηθή 385.000 ευρώ, ποσόν ελάχιστο για το μέγεθος των εργασιών που έχουν γίνει. Την συμπίεση του κόστους επεσήμανε και ο κ. Κολοβός στην τοποθέτησή του.

Ξύκειο - Καπορδέλειο Όπως αναφέρθηκε αναζητούνται τρόποι αξιοποίησης και των υπολοίπων 28 στρεμμάτων του Ιδρύματος, ενώ γίνονται και συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για την ένταξη της Μονάδας σε κάποιο πρόγραμμα, ώστε να λειτουργήση μελλοντικά.

Πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά την εφετινή χρονιά με το Ίδρυμα Νόβα, γιατί από την μικρή τοκοφορία δεν υπήρξαν έσοδα ικανά για να δοθούν υποτροφίες. Για να μπορή το Ίδρυμα να εκπληρώνη τους σκοπούς του στο μέλλον γίνεται έρευνα αγοράς ακινήτου από το ενοίκιο του οποίου θα υπάρχουν σταθερά έσοδα.

Τον απολογισμό του Ιδρύματος Κολοκύθα έκανε ο κ. Γιάννης Ράπτης. Κύριος σκοπός του Ιδρύματος είναι η χορήγηση υποτροφίας για συνέχιση σπουδών στο Εξωτερικό. Το πρόβλημα και σε αυτό το Ίδρυμα προέρχεται από την πτώση των επιτοκίων και αναζητούνται τρόποι αύξησης των αποδόσεων.

Ακολούθησε συζήτηση, η οποία περιστράφηκε κυρίως στα προβλήματα που παρουσιάζονται σε τέσσερα Ιδρύματα, ήτοι του Κοζώνη, του Ανδρεόπουλου, του Τσώνη και του Παπαχαραλάμπους.

Υπάρχει πρόβλημα με την αξιοποίηση των δύο οικοπέδων του Παπαχαραλαμπείου Ιδρύματος. Το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αφού το 1/3 της εκτάσεως άνήκει στους κληρονόμους του αείμνηστου Παπαχαραλάμπους και πρέπει να γίνει επαφή μαζί τους για την αγορά του δικού τους μεριδίου ή την αποζημίωσή τους.

Η διαδικασία που προβλέπεται (πράξη αναλογισμού) δεν είναι απλή και θα απαιτηθεί χρόνος τουλάχιστον 18 μηνών για την ολοκλήρωσή της από τη στιγμή που θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Πάντως ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι έχει επικοινωνία με το Δήμαρχο και άναμένει τις αποφάσεις του. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος εξεφρασε την αίσιοδοξία του για λύση του προβλήματος μέσα στο 2004 ή τις αρχές του 2005.

Πρόβλημα υπάρχει και με την αξιοποίηση του δεύτερου ορόφου του Κληροδοτήμαρος Ανδρέα Κοζώνη. Σήμερα χρησιμοποιείται άπό το Δήμο Ναυπάκτου ως χώρος φύλαξης υλικού. Στους δυνατούς τρόπους αξιοποίησής του προτείνεται η σύναψη δανείου για τις απαραίτητες εργασίες και ακολούθως η εκμετάλλευσή του ή διαφορετικά να γίνει δημοπρασία - προκήρυξη ενδιαφέροντος ώστε να υπάρξει μισθωτής υπό όρους.

Βέβαια, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο η καλύτερη λύση θα ήταν ο χώρος να δοθή στο Δήμο για να εξυπηρετήση τις ανάγκες του αλλά τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκκρεμότητα υπάρχει και με το κτίριο του Ιδρύματος Τσώνη, στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Πολεοδομία. Από όλες τις πλευρές αναγνωρίζεται η ανάγκη μετεγκατάστασης της υπηρεσίας αυτής ώστε ο χώρος να απελευθερωθή και να χρησιμοποιηθή αποκλειστικά ως πνευματικό - πολιτιστικό κέντρο του Δήμου.

Προβληματισμός υπάρχει και για το κτήμα του Ιδρύματος από διαφαινόμενες προθέσεις καταπατήσεως που εμφανίζονται.

Για το Κληροδότημα Άνδρεόπουλου όλοι συμφώνησαν ότι δεν πραγματώθηκε η βούληση του διαθέτη για την προικοδότηση νέων γυναικών μετά την αλλαγή του σκοπού του Κληροδοτήματος. Για τον λόγο αυτό προτείνεται ο Δήμος να εντάξη στον προυπολογισμό του ως αντιστάθμισμα της χρήσης του κτιρίου από φορείς ή ιδιώτες.

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν τα βραβεία και οι υποτροφίες στους δικαιούχους.

Αναλυτικά δόθηκαν οι εξής υποτροφίες:

Ίδρυμα Γαβριήλ Οικονόμου:

Ποσόν υποτροφίας κατ’ άτομον 440,21 ευρώ.

Δικαιούχοι: Από το 1ο ΤΕΕ: Μπακούλας Ιωάννης, Καινάρης Ιωάννης, Κάκκος Σπυρίδων, Κονιστής Βασίλης. Από το 2ο ΤΕΕ: Λαουρδέκης Γεώργιος, Μπέκος Ιωάννης, κουμπούρας Χρήστος.

Ίδρυμα Ανδρέα Τσάρα:

Ποσόν υποτροφίας κατ’ άτομον 2.201,3 ευρώ.

Δικαιούχοι: Καρκαβίτσας Πολύκαρπος, Βελαώρας Σπύρος, Ζάρρας Παναγιώτης, Σύψας Φοίβος, Ζέλιος Ευθύμιος, Δημαράς Σεραφείμ.

Κληροδότημα Ανδρέα Κοζώνη:

Ποσόν οικονομικής ενίσχυσης: 88 ευρώ μηνιαίως.

Δικαιούχοι: Μπερτσιάς Νικόλαος, Νικολόπουλος Παναγιώτης.

Ίδρυμα Χαρ. Κολοκύθα:

Ποσόν υποτροφίας κατ’ άτομον 600 ευρώ μηνιαίως.

Δικαιούχος: Ράπτη Κωνσταντίνα.

Βραβεύτηκαν επίσης και δύο μαθητές κάθε τάξης από όλα τα Σχολεία της Ναυπάκτου οι οποίοι την περυσινή χρονιά είχαν την υψηλότερη βαθμολογία.

Γ.Λ.

  • Προβολές: 1902

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance