Ο επαρχιακός Τύπος

Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Τον προηγούμενο Μήνα (Ιανουάριο) η μηνιαία Εφημερίδα της Επαρχίας μας «η Πυλήνη», της οποίας ιδιοκτήτης, εκδότης και διευθυντής είναι ο κ. Ιωάννης Ζωϊτάκης, σε μια σεμνή τελετή, στην οποία συμμετείχαν οι συνεργάτες της Εφημερίδος, χωρίς φανφάρες και επιδείξεις, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα και συγχρόνως εόρτασε τα δέκα χρόνια (1994-2004) από την έκδοσή της.

Στην σεμνή αυτή τελετή, ύστερα από πρόσκληση συμμετείχα, ευλόγησα την πίτα και ευχήθηκα τα δέοντα για την επέτειο της δεκάχρονης παρουσίας της στην τοπική μας κοινωνία. Στο πρόσωπό τους τίμησα τον σοβαρό επαρχιακό Τύπο. Μεταξύ των άλλων είπα και τα ακόλουθα:

«Θεωρώ λοιπόν ότι η Εφημερίδα "η Πυλήνη", την οποία διαβάζω κάθε φορά που εκδίδεται, είναι μια τέτοια Εφημερίδα που όχι μόνον απαιτεί κόπους και θυσίες για να εκδοθή, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει και θέματα της καθημερινότητας, κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις και θα μπορούσα να υπογραμμίσω, κύριε Διευθυντά και αγαπητοί συνεργάτες, ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται, γίνονται με επιστημονικό και νηφάλιο τρόπο, με αξιοπρέπεια και θα μπορούσα ακόμη να πω με υπευθυνότητα, καί, να μου επιτρέψετε να πώ, χωρίς αλαζονεία. Γιατί κάθε εξουσία και η λεγόμενη Τέταρτη Εξουσία δημιουργεί μια αλαζονεία, και νομίζει κανείς ότι όταν πιάνη το μολύβι στα χέρια του μπορεί να κρίνη τους πάντες και τα πάντα χωρίς να ενημερώνεται προηγουμένως. Η Εφημερίδα σας εργάζεται με πνεύμα διακονίας, ποιμαντικής διακονίας –καί οι συνεργάτες σας– χωρίς να έχουν αυτή την αλαζονεία που παρατηρούμε σε άλλα έντυπα τα οποία κυρίως είναι σε μεγάλες πόλεις».

Μεταφέρεται αυτή η πληροφορία και γίνεται αυτό το σχόλιο στην εφημερίδα της Μητροπόλεώς μας, αφ’ ενός μεν για να τιμηθή για μια ακόμη φορά η επαρχιακή αυτή εφημερίδα, που κάνει το έργο της με σεμνότητα και αξιοπρέπεια, αλλά και για να δοθή η ευκαιρία να υπογραμμισθή ότι όλοι όσοι ασκούν αυτήν την εξουσία πρέπει να διακρίνονται και να διαπνέονται από τα ίδια στοιχεία τα οποία περιέγραψα προηγουμένως, ήτοι την σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, την θετική προσφορά, την ανιδιοτέλεια και την έλλειψη της αλαζονείας.

Γενικώς πρέπει να σημειωθή, όπως πολλοί έχουν παρατηρήσει, ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν μόνον δικαιώματα και έργο τους δεν είναι να ελέγχουν μόνον την εξουσία, αλλά θα πρέπη να μη λησμονούν ότι και αυτά είναι φορείς εξουσίας, άρα και κρινόμενοι, οπότε δεν πρέπει να διακρίνωνται από το πάθος της αλαζονείας. Και εδώ ενθυμούμαι το περιστατικό σύμφωνα με το οποίο ο Σωκράτης με τα λερωμένα πέδιλά του πατούσε με πάθος επάνω στα χαλιά του Πλάτωνος. Και όταν ρωτήθηκε από τον τελευταίο γιατί το κάνει αυτό είπε: «Πατώ τον εγωισμό του Πλάτωνος». Τότε ο Πλάτων ανταπήντησε: «Πατάς τον εγωισμό του Πλάτωνος με τον εγωισμό του Σωκράτους».

Επίσης τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πρέπει να γνωρίζουν ότι τόσο οι ιδιοκτήτες και εκδότες τους όσο και οι δημοσιογράφοι δεν κρίνουν μόνο τα δημόσια πρόσωπα, αλλά και αυτοί είναι δημόσια πρόσωπα και επομένως είναι κρινόμενοι.

Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω μερικές από τις συμβουλές ενός παλαιού Διευθυντού Ιταλικής Εφημερίδος, του Πιέρο Οτόνε προς τους συναδέλφους του, όπως:

  1. «Να γράφεις πάντα την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνον την αλήθεια.
  2. Να επικαλείσαι τις πηγές σου. Εάν η πηγή σου θέλει να παραμείνει ανώνυμη, να είσαι δύσπιστος.
  3. Να επαληθεύεις αυτά που σού λένε. Αν δεν μπορείς να τα επαληθεύσεις, να παίρνεις αποστάσεις.
  4. Να μη δυσφημείς τον συνάνθρωπό σου και να αποφεύγεις φράσεις του τύπου: "Ο τάδε έκλεψε κατά τα φαινόμενα" ή "Λέγεται ότι ο δείνα διέπραξε την δολοφονία".
  5. Μήν υποχρεώνεις τον αναγνώστη σου να διαβάζει ένα σωρό άσχετα πράγματα, πριν αρχίσει να καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται».

Το έργο το οποίο επιτελούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στις επαρχίες είναι μεγάλο, γιατί αναδεικνύουν τα τοπικά θέματα και προωθούν λύσεις. Όμως το έργο αυτό πρέπει να εξασκήται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ειλικρίνεια, ανυστεροβουλία. Και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Όταν μερικοί εκκλίνουν από τον σκοπό αυτό, τότε γίνονται μεγάλες ζημιές στις τοπικές κοινωνίες, γιατί δημιουργούνται συγχύσεις. Τα τοπικά έντυπα πρέπει να κάνουν θετικό έργο και όχι αρνητικό. Να σέβονται τους θεσμούς. Να υποδεικνύουν, βέβαια, τα δέοντα, χωρίς να παραγνωρίζουν τα καλά στοιχεία, αλλά δεν πρέπει να υπονομεύουν τους θεσμούς χάριν ενός κακώς εννοουμένου λαϊκισμού.

Εύχομαι και πάλι στην «Πυλήνη», στον Διευθυντή της και τους συνεργάτες της ό,τι είπα στην εορταστική της εκδήλωση: “Σάς συγχαίρω πρώτα-πρώτα για τα 10 χρόνια και εύχομαι και η νέα χρονιά να είναι δημιουργική, και άλλα τόσα χρόνια να εορτάσουμε, προς Δόξαν του Θεού και θα έλεγα για το καλό της Κοινωνίας μας, γιατί όλα τα πράγματα έχουν μέσα τους μια διακονία. Θερμά συγχαρητήρια και να είστε όλοι καλά”.

  • Προβολές: 1884

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance