Βιβλιοπαρουσίαση: Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου: “Συνοδικά και Πατριαρχικά Κείμενα”

Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου: “Συνοδικά και Πατριαρχικά Κείμενα”Εξεδόθη από την Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) το νέο βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου μας με θέμα τις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος και τίτλο “Συνοδικά και Πατριαρχικά Κείμενα”.

Το βιβλίο περιέχει τις εξής ενότητες με τα επί μέρους κεφάλαια:

  • Α' Άρθρα: 1. Σύντομο ιστορικό των σχέσεων Οικουμενικού Πατριαρχείου - Εκκλησίας της Ελλάδος, 2. Η θεωρία της εκκλησιαστικής ενοποίησης του Ελλαδικού χώρου, 3. Ιεραρχία καταλλαγής και καθορισμού ρόλων, 4. Να τερματισθή η κρίση μεταξύ των δύο Εκκλησιών
  • Β' Αυτοκεφαλία και ο Συνοδικός Τόμος του 1850: –Α' Οικουμενικότητα και αυτοκεφαλία, 1. Οικουμενικότητα και αυτοκεφαλία, 2. Ο χαρακτήρας και η προοπτική της αυτοκεφάλου Εκκλησίας, –Β' Το κείμενο του Συνοδικού και Πατριαρχικού Τόμου του 1850, 1. Η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, 2. Η λειτουργία του αυτοκεφάλου, 3. Οι όροι της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, 4. Η ανακήρυξη της αυτοκεφαλίας, 5. Ευχές και δεήσεις, 6. Περιορισμός του Αυτοκεφάλου.
  • Γ' Η Πατριαρχική Πράξη του 1928: 1. Μερικά ιστορικά στοιχεία, 2. Το περιεχόμενο της Πατριαρχικής Πράξεως, 3. Βασικά κανονικά ζητήματα της Πατριαρχικής Πράξεως, 4. Νομοκανονική υπόσταση των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Θρόνου εν Ελλάδι, 5. Η αλληλογραφία μετά την έκδοση της Πατριαρχικής Πράξεως του 1928, 6. Το πρόσφατο Πατριαρχικό Γράμμα, 7. Παραδείγματα από την Εκκλησιαστική παράδοση.
  • Δ' Παράρτημα με τα κείμενα του Συνοδικού Τόμου του 1850 και της Πατριαρχικής Πράξεως του 1928.

Κυκλοφορεί σ’ όλα τα Θρησκευτικά Βιβλιοπωλεία. Για παραγγελίες στο τηλέφωνο της Ιεράς Μονής 2261035135.

Εν συνεχεία δημοσιεύουμε τον πρόλογο του βιβλίου που έγραψε ο Σεβασμιώτατος.

* * *

Πριν δύο χρόνια εξέδωσα ένα βιβλίο με τίτλο «Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος», στο οποίο παρουσίαζα τον τρόπο διοικήσεως της Εκκλησίας από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα, καθώς επίσης εξέθετα μερικές πτυχές αυτής της σχέσης μεταξύ των δύο Εκκλησιών και πώς διαμορφώθηκαν δια μέσου του χρόνου.

Σύγχρονα αίτια με εξανάγκασαν να ασχοληθώ και πάλι με το θέμα αυτό, δημοσιεύοντας διάφορα άρθρα στις εφημερίδες και ερμηνεύοντας τα δύο Πατριαρχικά Κείμενα, ήτοι τον Συνοδικό και Πατριαρχικό Τόμο του 1850 και την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928. Με το πρώτο κείμενο δόθηκε το αυτοκέφαλο στην κατά Ελλάδα Εκκλησία και με το δεύτερο παραχωρήθηκαν “επιτροπικώς” οι Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στην Ελλάδα, οι οποίες πολιτικά είχαν αποκληθή “Νέες Χώρες”.

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες δύο Πατριαρχικές Πράξεις, ήτοι του 1866 με την οποία δόθηκαν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος τα Επτάνησα, και η Πατριαρχική Πράξη του 1882, με την οποία δόθηκαν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος η Θεσσαλία, η Άρτα και είκοσι τρία χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Αλλά δεν μνημονεύονται εδώ σε ειδικό κεφάλαιο, απλώς γίνεται αναφορά σε μερικά σημεία, γιατί οι Μητροπόλεις αυτές αφομοιώθηκαν κατά πάντα με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνη ιδιαίτερος λόγος. Επίσης υπάρχει και η Πατριαρχική Πράξη του 1908, με την οποία δόθηκαν στην Εκκλησία της Ελλάδος οι Μητροπόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αυστραλίας, αλλά δεν γίνεται ιδιαίτερος λόγος, διότι με την Πατριαρχική Πράξη του 1922 ήρθη η προηγούμενη Πατριαρχική Πράξη, οπότε τώρα ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται στο παρόν βιβλίο καί, βεβαίως, πρέπει να υπενθυμίσω ότι η παρούσα έκδοση σχετίζεται με το βιβλίο «Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος», που εξεδόθη πριν δύο χρόνια.

Τελικά πιστεύω ότι το πρόβλημα που ανέκυψε δεν είναι τόσο νομικό όσο εκκλησιαστικό και δεν είναι τόσο προσωπικό όσο θεσμικό. Και εύχομαι να λυθή το συντομώτερο, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα για την ειρήνευση των Εκκλησιών.

Έγραφα στην Ναύπακτο την 1η Ιανουαρίου 2004, εορτή της κατά σάρκα περιτομής του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Ετικέτες: Βιβλιοπαρουσίαση

  • Προβολές: 1813

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance