Εἰδήσεις Φεβρουαρίου 2004

Διδακτικές ώρες στα Σχολεία

Ο Σεβασμιώτατος είχε ανακοινώσει στους μαθητές των Γυμνασίων - Λυκείων της Ναυπάκτου, ήδη από την ημέρα του αγιασμού, ότι είναι πρόθυμος να αναπληρώση κενά σχολικών ωρών και να έχη επικοινωνία μαζί τους κατά τις διδακτικές ώρες. Τόσο οι Καθηγητές όσο και οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόταση του Σεβασμιωτάτου.

Έτσι, στα πλαίσια της ποιμαντικής φροντίδας του για την νεότητα, επισκέφθηκε Λύκεια και Γυμνάσια της Ναυπάκτου, μετά από πρόσκληση των μαθητών και των καθηγητών τους, για να αναπτύξη διάφορα θέματα που τα απασχολούσαν, μέσα στα πλαίσια του μαθήματος των θρησκευτικών ή και άλλων μαθημάτων.

Τα θέματα εδίδοντο από τους Καθηγητές, και βεβαίως ο Σεβασμιώτατος είχε την δυνατότητα να κάνη τις ανάλογες προσαρμογές και επεκτάσεις.

Στο 1ο Λύκειο μίλησε στους μαθητές της Β' τάξεως σχετικά με την εικονομαχία. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα θρησκευτικά αίτια της διαμάχης και έδωσε τις θεολογικές προεκτάσεις της.

Στο 2ο Λύκειο μίλησε στις τρεις τάξεις, ήτοι:

Στην Γ' τάξη μίλησε για την ευθανασία (παθητική και ενεργητική), και απήντησε σε ερωτήσεις των μαθητών για τις μεταθανάτιες εμπειρίες, για τις εκτρώσεις, για την αξία της ζωής.

Στην Β' τάξη μίλησε για την θρησκεία, δηλαδή για την ετυμολογία της θρησκείας, τις διαιρέσεις μεταξύ των θρησκειών και την διαφορά της Εκκλησίας με την θρησκεία, διαφορά και διάκριση τόσο επίκαιρη στις ημέρες μας, που κυριαρχεί ο θρησκευτικός συγκρητισμός.

Στην Α' τάξη πρόκειται να ομιλήση τον Μάρτιο με θέμα τις παραθρησκευτικές οργανώσεις, οι οποίες, δυστυχώς, τόση ζημιά κάνουν, και μάλιστα σε νέους που αναζητούν κάτι πέρα από την καθημερινότητα και δεν έτυχε να γνωρίσουν την αυθεντική εκκλησιαστική ζωή.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Γ' Γυμνάσιο τις παραμονές των Χριστουγέννων και αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες στις οποίες γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Χριστός, δηλαδή γεννήθηκε σε ένα σπήλαιο και όχι σε κλινική, την Γέννησή Του ακολούθησαν σφαγές χιλιάδων παιδιών και εξαναγκάστηκε να γίνη πρόσφυγας. Συσχέτισε τα γεγονότα αυτά με σύγχρονα γεγονότα, όπως το πώς γεννιούνται τα παιδιά στον κόσμο, πώς κακοποιούνται τα παιδιά και εξαναγκάζονται να γίνονται προσφυγόπουλα. Έγινε συζήτηση κατά την διάρκεια της οποίας έγινε λόγος για την φτώχεια, τα δικαιώματα των παιδιών, την κακοποίησή τους, την προσφυγιά, τον ρατσισμό κλπ. Τέλος προέτρεψε τους μαθητές να διενεργήσουν διαγωνισμό ζωγραφικής, το έπαθλο του οποίου θα το χαρίση ο ίδιος. Για το θέμα του διαγωνισμού θα κάνουμε αναφορά στο επόμενο τεύχος.

Ήταν αποδοτική αυτή η επικοινωνία. Οι διδακτικές αυτές ώρες αποτελούν μια πολύ εποικοδομητική ευκαιρία για τα παιδιά, για να ακούσουν την διδασκαλία της Εκκλησίας, για την οποία τόσο λίγες ευκαιρίες δίδονται σήμερα.-

 

Συνάντηση με τους Εκπαιδευτικούς

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση των Εκπαιδευτικών της Επαρχίας μας με τον Σεβ. Μητροπολίτη, στα πλαίσια της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου με θέμα “οι Τρείς Ιεράρχες και η άσκηση”, συζήτηση με τους ακροατές και δεξίωση.

Συνάντηση με τους ΕκπαιδευτικούςΣτην εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πώς οι Τρείς Ιεράρχες αγάπησαν, εφήρμοσαν και δίδαξαν την άσκηση που διαθέτει ως μέθοδο η Εκκλησία, στο πώς χρησιμοποίησαν στα κείμενά τους και τις ποιμαντικές τους ομιλίες όρους από τους αθλητικούς, ιδιαιτέρως τους Ολυμπιακούς, αγώνες, και στο τί λένε οι Πατέρες για την άθληση. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα προβλήματα και την κατάπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και στην σημερινή τους κατάσταση.

Στο σημείο αυτό περιέγραψε το πώς η Εκκλησία και η Ειδική Επιτροπή για το θέμα αυτό αντιμετωπίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Μετά την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση. Μερικές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν και απαντήθηκαν:

– Υπάρχει αντίφαση μεταξύ της αντιμετώπισης των Ολυμπιακών Αγώνων από τους Τρείς Ιεράρχες και την κατάργησή τους από τον Μέγα Θεοδόσιο; – Στην αφή της ολυμπιακής φλόγας θα συμμετάσχη η Εκκλησία; – Γιατί καθώρισαν ως ημερομηνία αφής της ολυμπιακής φλόγας την 25η Μαρτίου; κ.ά.

Επειδή το θέμα ήταν ενδιαφέρον και επίκαιρο, ακολούθησαν και οι σχετικές καθ’ ομάδες συζητήσεις κατά την διάρκεια της δεξίωσης που παρετέθη μερίμνη των κυριών των Συνδέσμων Αγάπης.-

 

Τα ογδοντάχρονα του “Γυμνασίου Ναυπάκτου”

Μία εκδήλωση του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ναυπάκτου

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα ογδόντα χρόνια (1923-2003) του “Γυμνασίου Ναυπάκτου”, νυν 1ου Ενιαίου Λυκείου, ως “συμβολή στην ιστορία της Μέσης Εκπαιδεύσεως στην Ναύπακτο”.

Μετά το καλωσόρισμα από τον διευθυντή του 1ου Λυκείου κ. Απόστολο Ζορμπά και τους χαιρετισμούς των επισήμων (εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, εκπρόσωπος του Νομάρχη, Δήμαρχοι Ναυπάκτου, Πλατάνου και Πυλήνης, Προϊστάμενος Μέσης Εκπαιδεύσεως) μίλησαν κατά σειρά με τα αντίστοιχα θέματα: Μαρία Μπακαδήμα, Προϊσταμένη των Γεν. Αρχείων του Κράτους του Νομού Αιτ/νίας με θέμα “Η ίδρυση του Γυμνασίου Ναυπάκτου το 1923 μέσα στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της Β/θμιας Εκπ/σης στην επαρχία Ναυπακτίας”, Απ. Ζορμπάς, διευθυντής: “Η ίδρυση του Γυμνασίου Ναυπάκτου: Ιστορικά”, Κων. Σταυρόπουλος, μαθηματικός “Μαθητικό δυναμικό και εκπαιδευτικό προσωπικό”, Βάσω Κοτίνη και Ευθυμία Παπακωνσταντίνου, παλαιές μαθήτριες του σχολείου “αναμνήσεις από το Γυμνάσιό μας”, Γιάννης Βαρδακουλάς, συγγραφεύς λογοτέχνης “Η παιδονομία στα μετεπαναστατικά χρόνια στην Ναύπακτο” και η κ. Γεωργία Λαγού απηύθυνε έναν χαιρετισμό, στην θέση του κ. Βασιλείου Μπιρπανάγου, ο οποίος δεν μπόρεσε να συμμετάσχη στην εκδήλωση.

Την εκδήλωση πλούτισε με την σχετική έκθεση φωτογραφίας ο πολιτιστικός σύλλογος “Ναύπακτος - Πολιτιστικές Διαδρομές”.-

 

Συνεστίαση Ερυθρού Σταυρού

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία συνεστίαση και κοπή βασιλόπιττας από το Τοπικό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε εστιατόριο της Ναυπάκτου.

Προλόγισε η εκπαιδεύτρια κ. Μαρίνα Γεωργακοπούλου, και εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος, ως Πρόεδρος του Παραρτήματος, παρουσίασε τις δραστηριότητες του Παραρτήματος και ευχαρίστησε τους συνεργάτες και συντελεστές του έργου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Δήμαρχος Ναυπάκτου.

Η Ιερά Μητρόπολη συμβάλλει σημαντικά στο έργο του Ερυθρού Σταυρού στην Ναύπακτο και με την δωρεάν διάθεση χώρου στο Πνευματικό της Κέντρο για το Γραφείο του Παραρτήματος και την εξάσκηση των Εθελοντριών.

Τα έσοδα από την συνεστίαση και την κλήρωση διατέθηκαν για την ενίσχυση του έργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.-

 

Κοπή Βασιλόπιττας Συλλόγου Φίλων της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιττας του Συλλόγου Φίλων Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης.

Κοπή Βασιλόπιττας Συλλόγου Φίλων της Ιεράς Μονής ΑμπελακιωτίσσηςΟ Πρόεδρος παρουσίασε τον απολογισμό του Συλλόγου και αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και την Ιερά Μονή. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον Σεβασμιώτατο για τις άοκνες προσπάθειές του, την κατανόηση και διορατικότητά του, καθώς και στον Ηγούμενο π. Πολύκαρπο που έχει συντελέσει τα μέγιστα με την παρουσία του στην ανόρθωση της Ιεράς Μονής.

Ο κ. Γεράσιμος Κουταβάς, ο οποίος ενήργησε τον διαχειριστικό έλεγχο στον Σύλλογο παρουσίασε τα αποτελέσματα του ελέγχου και τις δραστηριότητες του Συλλόγου.

Εν συνεχεία μίλησε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ως Μητροπολίτης για την ενίσχυση και ανακαίνιση της Ιεράς Μονής και συνεχάρει τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου, ιδιαιτέρως τον π. Ιωάννη Πολύζο, Εφημέριο της Ενορίας Αμπελακιωτίσσης, ο οποίος στήριξε και στηρίζει το Μοναστήρι.

Τέλος, έγινε η κλήρωση και το δώρο κληρώθηκε στην κ. Αλίκη Ράϊκου, η οποία το δώρισε στην Μονή, για μια νέα κλήρωση. Τα έσοδα της κληρώσεως θα διατεθούν για τους σκοπούς του Συλλόγου.-

 

Οι Συνάξεις της Δευτέρας

Κάθε Δευτέρα πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως συνάξεις με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο. Ο Σεβασμιώτατος αναπτύσσει θέματα που σχετίζονται με την νηπτική θεολογία και την θεραπευτική μέθοδο της Εκκλησίας μας. Ήδη τα πρώτα μαθήματα της χρονιάς ήσαν εισαγωγικά, και αναφέρονταν στην δίψα και αναζήτηση του κάθε ανθρώπου, όπου γής, για την εύρεση του νοήματος της ζωής και την λύση των σημαντικών υπαρξιακών ερωτημάτων. Στα επόμενα μαθήματα ο Σεβασμιώτατος θα προχωρήση στην ανάλυση και παρουσίαση φιλοκαλικών κειμένων που ομιλούν για τα θέματα αυτά.

Κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή θα γίνονται συγχρόνως και τα θεία Κηρύγματα του Κατανυκτικού Εσπερινού της Κυριακής και οι συνάξεις της Δευτέρας, που έχουν αμεσότητα και μπορούν να συμμετέχουν και οι ακροατές με ερωτήματα και συζήτηση.

 * * *

Σύμφωνα με απόφαση της διοικούσης Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από την 1η Μαρτίου ε.έ. και για πρώτη φορά μετά το 1923, στην δωδεκαμελή Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συμμετέχουν έξι Μητροπολίτες επαρχιών της διασποράς, ενώ μέχρι τώρα, ως γνωστόν, συμμετείχαν αποκλειστικά Μητροπολίτες περιοχών της Τουρκίας. Οι έξι πρώτοι Αρχιεπίσκοποι - Μητροπολίτες της διασποράς που θα συμμετάσχουν στην Σύνοδο του Πατριαρχείου είναι οι εξής: Αμερικής Δημήτριος, Κρήτης Τιμόθεος, Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος, Νικαίας Ιωάννης, Προύσης Διονύσιος και Ρόδου Απόστολος.

 ***

Ο Τουρκικός τύπος έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Κούβα, εκτός από την εφημερίδα Χουριέτ, η οποία άσκησε έμμεσα κριτική, επισημαίνοντας ότι “ένας απλός πολίτης της χώρας” έγινε δεκτός στο εξωτερικό ως αρχηγός κράτους. Γι’ αυτό το γεγονός θεώρησε υπεύθυνη την Αθήνα, λέγοντας ότι ο Πατριάρχης πήγε στην Κούβα με δική της υποκίνηση και ότι με τρόπους σαν και αυτόν προσπαθεί να δημιουργήση αφορμές αναγνώρισης της οικουμενικότητας του “Πατριάρχου Φαναρίου”. Η Χουριέτ γράφει αυτά τα πράγματα παρά το γεγονός ότι ο πρώτος επίσημος που υποδέχθηκε τον Πατριάρχη στην Κούβα ήταν ο εκεί πρέσβης της Τουρκίας.

***

Καταργήθηκε δια της ψηφίσεως νόμου (3220/2004) η σχετική παράγραφος του Α.Ν. 536/1945 η οποία προέβλεπε φορολογία 35% επί των Ιερών Ναών, κατόπιν επιμόνων προσπαθειών της Ιεράς Συνόδου και του Προέδρου Αυτής Μακαρ. Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.

***

Στο 8ο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Ρωσικών λαών, που πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα στις αρχές Φεβρουαρίου 2004 προβλήθηκε η απαίτηση της Μόσχας να αναγνωρισθή ως 3η Ρώμη. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της 4ης Φεβρουαρίου, όταν στο Συμβούλιο προήδρευε ο υπεύθυνος των εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Σμολένσκ Κύριλλος, κατά την διάρκεια των διαφόρων εισηγήσεων, εκφράστηκε από Ρώσους συνέδρους η άποψη, ότι ήρθε η ώρα η Μόσχα να αναλάβη το ρόλο της 3ης Ρώμης και ότι επιπλέον αποτελεί για όλο τον κόσμο την “νέα Ιερουσαλήμ”. Στο τέλος μάλιστα της Συνεδρίασης παρουσιάστηκε ένα κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι “οι 550 εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και άλλων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών... απευθύνονται προς όλα τα έθνη της Ορθοδόξου Παραδόσεως... Χαιρετίζουν τις προσπάθειες του Πατριαρχείου της Μόσχας και της Ρωσικής Εκκλησίας της διασποράς, για να επιτευχθή μεταξύ τους πλήρης κανονική και ευχαριστιακή ενότητα. Υπάρχει μια αναγκαιότητα να προσδιορισθή ο ρόλος της Ρωσίας στην Ευρώπη και στον κόσμο ως κέντρο του Ανατολικού Χριστιανικού Πολιτισμού”.

Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στο 8ο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Ρωσικών λαών ήταν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλίας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος αντέδρασε στις ακραίες απόψεις περί 3ης Ρώμης που ακούσθηκαν στο Συνέδριο, οι οποίες θίγουν ευθέως τα πνευματικά και κανονικά προνόμια του Πατριαχείου Κωνσταντινουπόλεως, που είναι η ενοποιός κανονική δύναμη της Οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είπε επίσης ότι οι απόψεις που εκφράζονται στον ανακοινωθέν δεν απηχούν τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, γι’ αυτό δεν μπορούσε να τις προσυπογράψη. Μετά από διάλογο με τον Μητροπολίτη Σμολένσκ αποφασίστηκε όλοι οι εκπρόσωποι των άλλων Εκκλησιών να γραφούν στο ανακοινωθέν ως παρατηρητές, που δεν έλαβαν μέρος στην απόφαση.

***

Η εφημερίδα Ντέιλι Νιούς της Νέας ’Υόρκης φιλοξένησε εγκωμιαστικό άρθρο του Τσάρλσ Μπέλ, για την προσωπικότητα και το έργο του προκαθημένου της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής κ. Δημητρίου. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο πενταετές έργο του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος, όπως γράφει, κατάφερε να επουλώση τις πληγές του παρελθόντος και παράλληλα να καθοδηγή το ποίμνιό του συνδέοντάς το με τις εθνικές παραδόσεις σε αγαστή σύπνοια με τον αμερικανικό πολιτιστικό και κοινωνικό περίγυρο.

***

Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Δημήτριος συναντήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2004, στον “Τουρκικό Οίκο” της Νέας Υόρκης, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν, στον οποίο προέβαλε το αίτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με καθεστώς πλήρους αυτονομίας. Ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι για κάτι τέτοιο επιβάλλεται η πραγματοποίηση βημάτων και από την Ελλάδα στο θέμα των θρησκευτικών δοξασιών των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, υπογραμμίζοντας ότι “η βάση επί του προκειμένου, είναι η αρχή της αμοιβαιότητας”. Αυτή η αρχή, βέβαια, θα έπρεπε να αλλάξη πολλά πράγματα υπέρ των Ελλήνων Ρωμηών της Πόλης.

***

Την δραστηριότητά του για το έτος 2003 κοινοποίησε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ναυπάκτου “Οι Άγιοι Ανάργυροι”. Ο Σύλλογος, την χρονιά που πέρασε, πραγματοποίησε τρεις προγραμματισμένες αιμοληψίες και συγκέντρωσε 1401 μονάδες αίμα. Από αυτές εξυπηρετήθηκαν όλες οι ανάγκες των συμπολιτών μας χωρίς να γίνη καμμιά διάκριση. Το Π.Γ.Ν. Ρίου Πατρών κάλυψε 188 συμπολίτες μας με 390 μονάδες αίμα, το Π. Γ. Ν. Παίδων “Αγία Σοφία” στην Αθήνα κάλυψε 5 περιστατικά με 10 μονάδες αίμα και το υπόλοιπο κάλυψε τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα της Μεσογειακής Αναιμίας. Ο Σύλλογος επίσης, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποίησε τον καθιερωμένο ετήσιο αιματολογικό έλεγχο σε όλους τους αιμοδότες σε συνεργασία με το Π.Γ.Ν Ρίου Πατρών. Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τους υπευθύνους του Συλλόγου, είναι ικανοποιητικά.

***

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου η ετήσια συνέλευση - απολογισμός του Συνδέσμου Αγάπης του Αγίου Δημητρίου. Την συνέλευση ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος, ενώ είχε κληθή και ομίλησε ο Πανασ. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Σαγματά, για τον νεοφανή άγιο Λουκά τον ιατρό. Περισσότερα για την εκδήλωση θα γράψουμε στο επόμενο τεύχος.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1647

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance