Απολογισμός του Συνδέσμου Αγάπης Αγίου Δημητρίου

Απολογισμός του Συνδέσμου Αγάπης Αγίου ΔημητρίουΤην Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου, η ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου ’Αγαπης της ’Ενοριας. Το πρόγραμμα της συνέλευσης περιελάμβανε( σύντομο απολογισμό των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου κατά το έτος 2003 και ομιλία του ’Αρχιμ. Νεκταρίου ’Αντωνοπουλου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Σαγματά Βοιωτίας, με θέμα( “Αρχιεπίσκοπος Λουκάς (1877-1961)( ο μεγάλος χειρούργος ιατρός που αναδείχθηκε άγιος Ποιμένας”.

Στον απολογισμό η Πρόεδρος του Συνδέσμου πρεσβ. Παρθένα Βαμβίνη αφού αναφέρθηκε με συντομία στις βασικές δραστηριότητες του Συνδέσμου, δηλαδή, στον καλλωπισμό και την ευπρέπεια του Ιερού Ναού, στις ομάδες διακονίας του Ενοριακού Κέντρου, στην ετοιμασία και διανομή γεύματος σε μοναχικούς ανθρώπους και γενικότερα στις διάφορες δραστηριότητες του ευαίσθητου τομέα της πρόνοιας, ευχαρίστησε τους Ιερείς και τους Επιτρόπους της Ενορίας για την άριστη συνεργασία, καθώς και όλες τις ενορίτισσες, οι οποίες είτε είναι μέλη του 15μελους συμβουλίου, είτε όχι, συμμετέχουν με μεγάλη προθυμία στις ποικίλες δραστηριότητές του. Το “πρακτικό” έργο του Συνδέσμου Αγάπης συμπληρώνεται με τον πνευματικό ανεφοδιασμό που προσφέρει η Ενορία στα μέλη του, εκτός των άλλων, και μέσα από δύο συνάξεις, ανοικτές για όλες τις γυναίκες της Ενορίας, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας. Στον απολογισμό ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην διευθύντρια και τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, οι οποίοι με κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα συνεργάσθηκαν με τον Σύνδεσμο, όσες φορές τους ζητήθηκε, καθώς και στον Διευθυντή, τους δασκάλους και τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, οι οποίοι ανέπτυξαν πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, στις οποίες ζήτησαν την συνεργασία του Συνδέσμου, η οποία φυσικά τους παρασχέθηκε.

Τέλος, ανακοινώθηκε ο οικονομικός απολογισμός του 2003, σύμφωνα με τον οποίο το σύνολο των εσόδων του Συνδέσμου Αγάπης ήταν 20.740,84 ευρώ, τα έξοδα 18.915,89 και το υπόλοιπο για το νέο έτος 1.824,95 ευρώ. Από τα έξοδα 13.389,43 ευρώ δόθηκαν στην πρόνοια, 3.226,83 για τον καλλωπισμό του Ναού και 2.299,63 ευρώ για την λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου.

Το κύριο μέρος της συνέλευσης όμως ήταν η ομιλία του π. Νεκταρίου Αντωνοπούλου, με θέμα τον νεοφανή Ρώσο άγιο Λουκά τον Ιατρό. Το πρόσωπο του νεοφανούς αγίου Λουκά, με την εμπνευσμένη παρουσίασή του από τον π. Νεκτάριο, δημιούργησε μεγάλη αίσθηση σε όλες τις γυναίκες της Ενορίας και σε όλους τους προσκεκλημένους που παρηκολούθησαν την ομιλία στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του αγίου Δημητρίου. Άκουσαν από τον π. Νεκτάριο για έναν άνθρωπο του καιρού μας με καλλιτεχνικές δεξιότητες και ευαισθησίες -ήταν ζωγράφος- με ενδιαφέρον για τις φιλολογικές επιστήμες, ιδιαίτερα την θεολογία, την φιλοσοφία και την ιστορία, που έγινε όμως γιατρός γιατί αισθανόταν έντονα μέσα του, ότι δεν είχε το δικαίωμα να κάνη αυτό που άρεζε στον ίδιο, αλλά αυτό που θα ωφελούσε τους πάσχοντες. Η μεγάλη αίσθηση της ευθύνης, η εργατικότητά του και η αγάπη του στους πάσχοντες τον ανέδειξαν ως τον μεγαλύτερο, κατά την άποψη ορισμένων, χειρούργο της Ρωσίας κατά τον 20ο αιώνα. Μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες, που δημιούργησε για την Εκκλησία η επανάσταση των Μπολσεβίκων, ο γιατρός έγινε Ιερέας και κατόπιν Επίσκοπος, χωρίς να πάψη να χειρουργή και να διδάσκη στους φοιτητές της Ιατρικής τοπογραφική ανατομία και χειρουργική, παρά τις ταλαιπωρίες που υπέστη με φυλακίσεις και εξορίες. Κοιμήθηκε το 1961 και η κηδεία του συνδέθηκε με ένα ειρηνικό ξέσπασμα του λαού, που αρνήθηκε τις απαγορεύσεις της εξουσίας από αγάπη προς τον άγιο κεκοιμημένο Ποιμένα του.

Την συνέλευση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος ευχαρίστησε για την ωραία οργάνωση τις κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης, που εργάζονται, όπως είπε, πολύ δυνατά, με μεράκι, αγάπη και έμπνευση. Ευχαρίστησε, επίσης τους Ιερείς του Ναού και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την καλή συνεργασία μεταξύ τους, αλλά και με τον Σύνδεσμο. Κατόπιν αναφέρθηκε στον π. Νεκτάριο Αντωνόπουλο με τον οποίο, όπως είπε, είναι γνώριμοι από χρόνια και τον συνδέουν μαζί του πολλά πράγματα. Ήταν για ένα μικρό διάστημα κληρικοί κάτω από τον ίδιο Επίσκοπο, τον Μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερώνυμο· ο γέροντας του π. Νεκταρίου, μακαριστός Αρχιμ. Νικόδημος Μπανταλούκας, ήταν Γιαννιώτης, γείτονας στο πατρικό σπίτι του Σεβασμιωτάτου· η Ιερά Μονή Πελαγίας, που καθοδηγεί πνευματικά ο Σεβασμιώτατος, πριν εγκατασταθεί σ’ αυτήν η σημερινή αδελφότητα, ήταν Μετόχι της Ιεράς Μονής Σαγματά, της οποίας Ηγούμενος είναι ο π. Νεκτάριος. Τους συνδέει επίσης, ο μακαριστός γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο οποίος αγαπούσε ιδιαιτέρως τον π. Νεκτάριο. Σχολίασε, επίσης, ο Σεβασμιώτατος την σχέση του π. Νεκταρίου με το όνομα Λουκάς. Ως εργαζόμενος στην περιοχή Θηβών συνδέεται με τον Ευαγγελιστή Λουκά (του οποίου ο τάφος είναι στη Θήβα), με τον όσιο Λουκά τον Στειριώτη και τώρα με τον σύγχρονο Λουκά τον Ιατρό. Επισήμανε, τέλος, ότι ο σύγχρονος Λουκάς ο Ιατρός είναι μια απόδειξη ότι η αγιότητα μπορεί να επιτευχθή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, διότι είναι η μέθεξη της χάριτος του Θεού, που επιτυγχάνεται ακόμη και μέσα σε διωγμούς και βάσανα, όπως έγινε με τους νεομάρτυρες στην Τουρκοκρατία και τους σύγχρονους μάρτυρες της Ρωσίας.

Αισθητή ήταν η παρουσία του αγίου Λουκά στην εκδήλωση με το ιερό Λείψανό του που είχε τεθεί σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.-

  • Προβολές: 2778