Εἰδήσεις - Παρουσίαση: “Βυζαντινὴ Κάλαμος”

Παρουσίαση “Βυζαντινὴ Κάλαμος”

Ένα εργαλείο για τους Ιεροψάλτες

Μία ενδιαφέρουσα είδηση για τους γνώστες της βυζαντινής μουσικής είναι η δημιουργία ενός ειδικού λογισμικού προγράμματος που φέρει την ονομασία “Βυζαντινή Καλαμος”. Εμπνευστής του προγράμματος ο κ. Παναγιώτης Μπακάλης, Επ. Καθηγητής στο Τμήμα Υπολογιστών και Δικτύων του Πανεπιστημίου του Greenwich Λονδίνου.

Πρόκειται γία ένα πρόγραμμα αυτοματοποιημένης μεθόδου γραφής και επεξεργασίας κειμένου βυζαντινής μουσικής με ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Συνεργάζεται και απεικονίζει κείμενα βυζαντινής μουσικής στον επεξεργαστή κειμένου “Word” της “Microsoft”.

Αποτελείται από τρεις πίνακες που περιέχουν εικονίδια με όλους τούς χαρακτήρες της Βυζαντινής μουσικής, οι οποίοι εμφανίζονται στην οθόνη μαζί με τον επεξεργαστή κειμένου. Ακόμη, από μία ολοκληρωμένη συμβολοσειρά Βυζαντινών χαρακτήρων και μία Ελληνική πολυτονική γραμματοσειρά (Unicode).

Συνήθως “μέθοδοι” γραφής Βυζαντινής μουσικής αναφέρονται μόνο σε σχεδίαση των χαρακτήρων της μουσικής, δημιουργώντας τις λεγόμενες συμβολοσειρές που αποθηκεύονται σε φάκελο (fonts) στο PC. Οι “μέθοδοι” αυτοί όμως στερούνται εντελώς λογισμικού. Η γραφή της μουσικής σε αυτές επαφίεται και ακολουθεί τον καθιερωμένο τρόπο πληκτρολόγησης και της κοπιώδους απομνημόνευσης συμβολοσειράς, χαρακτήρα και πλήκτρου. Ο χρήστης πρέπει να θυμάται και να αναζητά κάθε φορά στο πληκτρολόγιο τις θέσεις όλων των συνδυασμών των χαρακτήρων (περίπου 360).

Σε αντιδιαστολή, η Βυζαντινή Καλαμος χρησιμοποεί λογισμικό πρόγραμμα που αυτοματοποιεί τον τρόπο γραφής της μουσικής, καταργώντας την πληκτρολόγηση και την χρονοβόρα απομνημόνευση.

Παρέχει έναν πολύ εύκολο τρόπο συστηματοποιημένης γραφής της μουσικής, δεν είναι απλώς μια συμβολοσειρά. Το λογισμικό της λύνει πολλά προβλήματα που μόνες τους οι συμβολοσειρές με την πληκτρολόγηση δύσκολα τα λύνουν.

Σημερα όλες οι εφαρμογές προγραμμάτων στούς υπολογιστές δέχονται και εκτελούν εντολές, ως επί το πλείστον, με το ποντίκι και την βοήθεια λογισμικού, που είναι κατά κανόνα ο φιλικότερος τρόπος επικοινωνίας του χρήστη με την εφαρμογή (user friently program).

Η Βυζαντινή Καλαμος ανήκει στην γενεά των προγραμμάτων που υιοθετούν την χρήση του ποντικιού με την βοήθεια λογισμικού. Είναι μία εφαρμογή που οι περισσότερες διεργασίες και επεξεργασίες γίνονται με αυτό. Ενα πρόγραμμα μοντέρνο και φιλικό για κάθε χρήστη.

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του όλους τούς απαραίτητους χαρακτήρες σε τρεις πίνακες στην οθόνη, τούς ελέγχει οπτικά και τούς επιλέγει με τη βοήθεια του λογισμικού με το ποντίκι, απεικονίζοντάς τους στην σελίδα του επεξεργαστή. Ετσι αποφεύγεται η καθυστέρηση και η απόσπαση του χρήστη από την διαδικασία της έρευνας σε χώρο εκτός οθόνης.

Γενικώς, η Βυζαντινή Καλαμος είναι εύχρηστη, φιλική και οικεία για κάθε επιμελή φίλο της μουσικής. Δεν απαιτεί πολλές γνώσεις υπολογιστών και απομνημόνευση πληκτρολογίου.

Εισάγει την Βυζαντινή μουσική στον χώρο της πληροφορικής, παρέχοντας την δυνατότητα γραφής, επεξεργασίας και αρχειοθέτησης μουσικών κειμένων για έκδοση μουσικών βιβλίων και παρτιτούρων χορωδιών. Μειώνει τον χρόνο επεξεργασίας των βυζαντινών κειμένων κατά πολύ σε σχέση με την γραφή χειρός.

Κανει εύκολη στον χρήστη την πολλαπλή αλλαγή μουσικών θέσεων στα μουσικά κείμενά του σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χρήσιμο αυτό πρόγραμμα μπορεί να βρη ο αναγνώστης στην ιστοσελίδα www.byzantinikalamos.com (E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και στο τηλέφωνο 00442084508630.-

***

Η συμμετοχή στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έξι Μητροπολιτών που ποιμαίνουν Μητροπόλεις οι οποίες δεν ανήκουν στην επικράτεια του Τουρκικού κράτους απασχόλησε τον τουρκικό τύπο. Χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Tercuman δημοσιεύθηκε άρθρο του πρέσβη ε.τ. Γιαλίμ Εράλπ, με τίτλο: “Άραγε επιβάλλεται στους Μητροπολίτες να έχουν τουρκική ιθαγένεια;”, στο οποίο αντιμετωπίζεται ο ισχυρισμός, ο οποίος προβλήθηκε από μερίδα του τουρκικού τύπου, ότι η ενέργεια αυτή του Πατριαρχείου αντιβαίνει στη Συνθήκη της Λωζάνης. Η αλήθεια, σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, είναι ότι ναι μεν στη Λωζάνη συζητήθηκε το θέμα του Πατριαρχείου, αλλά δεν γίνεται καμμία αναφορά σ’ αυτό μέσα στο κείμενο της Συνθήκης, οπότε από εκεί δεν υπάρχει καμμία δέσμευση.

***

Ο Γιαλίμ Εράλπ στο άρθρο που προαναφέραμε αντιμετωπίζει επίσης τον ισχυρισμό πολλών Τούρκων ότι όσοι απασχολούνται στο Πατριαρχείο πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια, επειδή το Πατριαρχείο θεωρείται τουρκικό ίδρυμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αληθές, γιατί όπως σημειώνει ο Εράλπ, δεν υποχρεούται κανείς ο οποίος εργάζεται σε τουρκικό ίδρυμα να έχη τουρκική ιθαγένεια. Αν αυτό ισχύη γενικά πολύ περισσότερο ισχύει για τους Μητροπολίτες οι οποίοι δεν υπάγονται στον τουρκικό νόμο περί Δημοσίων Υπαλλήλων. Στη συνέχεια ο Τούρκος διπλωμάτης σημειώνει: “Με τους νόμους για εναρμόνιση με την Ε.Ε. παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης εκκλησιών στην Τουρκία, εφόσον παρίσταται ανάγκη. Τώρα, λοιπόν, θα τεθή ως όρος στους Ιερείς των εκκλησιών αυτών να έχουν τουρκική ιθαγένεια; Ούτε καν μπορεί να γίνη λόγος γι’ αυτό. Αν αποπειραθούμε να υποχρεώσουμε κάθε Ιερέα να λάβη την τουρκική ιθαγένεια δια της βίας, τότε θα καταστούμε γελοίοι. Το πολύ να χορηγηθή στους Ιερείς αυτούς άδεια εργασίας”.

***

Ο δημοσιογράφος Σουκρού Κιουτσούκσαχιν, στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Hurriyet, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: “Μεταρρύθμιση για τις μειονότητες με μυστική εγκύκλιο”, στο οποίο γράφει ότι η “Δευτεροβάθμια Επιτροπή Μειονοτήτων”, που είχε συσταθεί με μυστική εγκύκλιο και πρωθυπουργική υπογραφή το 1962, καταργήθηκε σιωπηρά με άλλη μυστική εγκύκλιο που εκδόθηκε πριν από δύο μήνες. Η επιτροπή που καταργήθηκε ήταν πολύ σκληρή με τις μειονότητες. Τώρα την αντικατέστησε, με υπογραφή του Συμβούλου της Προεδρίας της Κυβέρνησης κ. Ομέρ Ντιντσέ, του “αντ’ αυτού” του Ερντογάν, μια νέα Επιτροπή που ονομάζεται “Συμβούλιο Αξιολόγησης των Προβλημάτων των Μειονοτήτων”, που έχει ως κύριο έργο, όχι την σκληρή αστυνόμευση, αλλά την βοήθεια για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες. Όλα αυτά φυσικά επιβάλλονται από την ανάγκη να προσαρμοστή η τουρκική νομοθεσία και η κρατική οργάνωση στις προδιαγραφές της Ενωμένης Ευρώπης.

***

Εκστρατεία για την καλύτερη προσέγγιση των παιδιών με την αρχαία ελληνική γραμματεία έχουν αναλάβει πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Βρετανία. Έτσι στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας μέχρι στιγμής έχουν φθάσει σε σχολεία της χώρας 200 περίπου ηχογραφημένοι ψηφιακοί δίσκοι με την μετάφραση της ’Ιλιαδας του Ομήρου.

***

Εξελέγη το νέο προεδρείο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στην Γενεύη, του οποίου νέος Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Γάλλος πάστορας Jean-Arnold de Clermont, ο οποίος διαδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Γαλλίας και νυν Ελβετίας κ. Ιερεμία. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην θέση του πρώτου αντιπροέδρου εξελέγη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

***

Από την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 και κάθε Κυριακή στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Αγίας Φιλοθέης 19, Πλάκα) τελούνται στην αγγλική γλώσσα ο Όρθρος (07.30 – 09.15) και η Θεία Λειτουργία (09.15 - 10.30) για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών των αγγλόφωνων αδελφών μας. Τον Όρθρο και την Θ. Λειτουργία τελεί ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. John Raffan.

***

110 ιερατικές στολές και 35 διακονικές απεστάλησαν από την Εκκλησία της Ελλάδος στο Πατριαρχείο Γεωργίας για τους κληρικούς και διακόνους που υπηρετούν εκεί, με δαπάνη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ορισμένων άλλων Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

***

Στα πλαίσια της κατηχητικής ποιμαντικής και ιεραποστολικής δραστηριότητάς της η ’Αποστολικη Διακονία διοργανώνει από το Ιανουάριο του 2004 Σεμινάρια Εκπαιδεύσεως στην νοηματική γλώσσα, με σκοπό την εκπαίδευση κληρικών και λαϊκών και την καλλιέργεια άμεσης δυνατότητας επικοινωνίας με τους κωφαλάλους

***

Η εφημερίδα La Croix κάνει γνωστό σχέδιο νόμου του Γαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο προβλέπει και δρομολογεί την κατάργηση της αργίας της Δευτέρας της Πεντηκοστής (Αγίου Πνεύματος) με την προοπτική τα έσοδα αυτής της ημέρας να προσφέρονται ως δωρεά προς τους αναξιοπαθούντες και τα ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα, κυρίως της τρίτης ηλικίας. Η αντίδραση των παπικών της Γαλλίας ήταν μάλλον χλιαρή και δεν κατάφερε να υποστηρίξη θεολογικά και εκκλησιαστικά την παραπάνω αργία.

***

Ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης είναι Ιερέας και δάσκαλος ταυτόχρονα σε δημοτικό σχολείο του Ηρακλείου Κρήτης με ξεχωριστές δραστηριότητες: Το σχολείο είναι συνδεδεμένο με το διαδίκτυο, έχει δική του ιστοσελίδα, συμμετέχει στο πρόγραμμα Comenius, διοργανώνει σεμινάρια για τους μαθητές του, συμμετέχει στο πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας, στο πρόγραμμα “πάμε σινεμά”, ενώ έχει υιοθετήσει ένα παιδάκι από τη Γκάνα.

***

Η βρετανική εφημερίδα Indipentent της 22ας Ιανουαρίου 2004 έκανε εκτενή αναφορά στον ορθόδοξο Κινέζο κληρικό π. Αλεξάντερ Ντου Λιφού, ο οποίος κοιμήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2003. Ήταν ένας αγωνιστής Ιερέας, που στα χρόνια της επικράτησης του κομμουνισμού στην Κίνα γνώρισε πολλές διώξεις, χωρίς ωστόσο να σταματήση να λειτουργή κρυφά και να καθοδηγή τους πιστούς. Ως το τέλος αγωνιζόταν να εξασφαλίση άδεια λειτουργίας ενός ναού στο Πεκίνο.

***

Ο ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Ακάκιος Καχιασβίλη σε συνέντευξή του ομολόγησε πως χωρίς την ορθόδοξη πίστη του δεν θα μπορούσε να πετύχη πολλά πράγματα. “Μπροστά στη μπάρα κλείνω για λίγο τα μάτια και προσεύχομαι στο Θεό να με βοηθήση να βρω τη δύναμη και να σηκώσω τα βάρη”.

***

Λειτουργεί η πιο σωστά δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα Τράπεζα Τροφίμων, η οποία συμμετέχει στο δίκτυο 187 Τραπεζών Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες συγκεντρώνουν τα πλεονάσματα των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα διανέμουν σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2375