Skip to main content

Μαθητικός Διαγωνισμός Τριῶν Ἱεραρχῶν 2021 - Προκήρυξη

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2021

«Νεομάρτυρες: Φῶτα τοῦ Γένους κατά τήν Τουρκοκρατία»

Μαθητικός Διαγωνισμός Τριῶν Ἱεραρχῶν 2021

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, συμμετέχοντας στον εορτασμό των διακοσίων (200) ετών από την Επανάσταση του 1821, και με την ευκαιρία της ετήσιας εορτής των Τριών Ιεραρχών, προκηρύσσει μαθητικό Διαγωνισμό, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, με τους παρακάτω όρους.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

  1. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές-μαθήτριες όλων των τάξεων των Λυκείων και των Γυμνασίων (δημόσιων και ιδιωτικών) της Ναυπακτίας και του Αγίου Βλασίου (Τριχωνίδος, πρ. Παρα­καμπυλίων) και στους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου που είναι κάτοικοι του Δήμου Ναυπακτίας και συγκεκριμένα της περιοχής του πρώην Δήμου Χάλκειας (Τρικόρφου Ναυπακτίας, Γαυρολίμνης, Άνω και Κάτω Βασιλικής, Καλαβρούζας και των συνοικισμών τους) και της περιοχής του πρώην Δήμου Παρακαμπυλίων (Αγίου Βλασίου) αλλά φοιτούν σε Σχολεία εκτός της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, οι οποίοι μπορούν να εργασθούν ατομικά ή σε ομάδες.

  2. Θέμα του Διαγωνισμού είναι: «Νεομάρτυρες: Φῶτα τοῦ Γένους κατά τήν Τουρκοκρατία»
    Το θέμα του Διαγωνισμού είναι κοινό, αλλά θα αξιολογηθούν ξεχωριστά οι μαθητές του Γυμνασίου από τους μαθητές του Λυκείου και βεβαίως θα υπάρχουν ξεχωριστά βραβεία για κάθε βαθμίδα (Γυμνάσιο-Λύκειο).

  3. Ο κάθε διαγωνιζόμενος, αφού διαβάσει τα βασικά κείμενα του Διαγωνισμού πού είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως, μπορεί να εμπνευστεί και να δημιουργήσει:
    –ένα ΘΕΑΤΡΙΚΟ
    –ένα ΔΙΗΓΗΜΑ
    –ένα ΠΟΙΗΜΑ (σε παραδοσιακό ή ελεύθερο στίχο)
    –μία ΖΩΓΡΑΦΙΑ ή ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ
    Οι εργασίες να είναι αδημοσίευτες, δακτυλογραφημένες ή χειρόγραφες.
  4. Τα κείμενα που θα αποτελέσουν την βάση του διαγωνισμού είναι οι βίοι των Νεομαρτύρων, εκ των οποίων ενδεικτικά η Ιερά Μητρόπολη επέλεξε τους εξής: αγίου Δημητρίου απο την Σαμαρίνα, αγίου Γεωργίου Νεαπολίτη, αγίου Νικολάου παντοπώλη από το Καρπενήσι, αγίας Χρυσής Αλμωπίας, αγίας Αργυρής, αγίου Ιωάννη από το Γεράκι, του αγίου Γεωργίου εν Ιωαννίνοις, καθώς και επιλεγμένα αποσπάσματα από τις Διδαχές του Νεομάρτυρα και Ιερομάρτυρα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

    Νεομάρτυρες είναι οι Μάρτυρες που μαρτύρησαν για την πίστη του Χριστού μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) μέχρι την απελευθέρωση (1821 και 1912) και η Εκκλησία τους αναγνώρισε ως Αγίους.

    Οι βίοι πού επιλέχθηκαν είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως:  http://parembasis.gr, στην ενότητα με θέμα «ΜΑΘΗ­ΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2021 - ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ».

    Εκτός από τα βασικά κείμενα, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να βρουν στην ίδια ιστοσελίδα και διαβάσουν το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ που περιλαμβάνει τρία βοηθητικά κείμενα που αφορούν στους Νεομάρτυρες.

    Οποιαδήποτε από τα βασικά κείμενα του Διαγωνισμού μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να τα αναζητήσει τυπωμένα ή να ζητήσει απο την Ιερά Μητρόπολη να αποσταλούν στο προσωπικό του email (βλ. στοιχεία επικοινωνίας στο τέλος του παρόντος).

  5. Τα έργα θα παραδοθούν στην Ιερά Μητρόπολη, δια μέσου της Διεύθυνσης του κάθε Σχολείου ή απευθείας στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021.
  6. Οι διαγωνιζόμενοι θα αναγράφουν ευκρινώς τα εξής απαραί­τητα στοιχεία τους: Ονοματεπώνυμο, Όνομα Πατέρα, Σχολείο και τάξη, και τηλέφωνο επικοινωνίας. Προαιρετικά ταχυδρο­μική Διεύθυνση και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail).  

  7. Τα γραπτά έργα των διαγωνιζομένων θα τα αξιολογήσει ειδική επτα­μελής Επιτροπή, που έχει ορίσει η Ιερά Μητρόπολη, αποτελούμενη από τρεις θεολόγους και τρεις φιλόλογους και έναν εκπρόσωπο της Ι. Μητροπόλεως.

    Τις ζωγραφιές ή αγιογραφίες θα τις αξιολογήσει ειδική τριμελής Επιτροπή που θα αποτελείται από δύο καλλιτέχνες-ζωγράφους και έναν εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως.

     Θα ληφθεί μέριμνα, ώστε οι αξιολο­γητές να μην γνωρίζουν τα στοιχεία των διαγωνιζομένων.

  8. Θα δοθούν έπαθλα στα καλύτερα έργα κάθε κατηγορίας γραπτού κειμένου για κάθε βαθμίδα (Γυμνάσιο-Λύκειο) και για την ζωγραφική-αγιογραφία. Συνολικά θα δοθούν τα εξής έπαθλα:

    ΛΥΚΕΙΟ:

    Θεατρικό: 1 βραβείο
    Διήγημα: 1 βραβείο
    Ποίημα: 1 βραβείο
    Ζωγραφιά: 2 βραβεία, 1ο και 2ο

    Τα ίδια ακριβώς έπαθλα θα δοθούν κατά αντιστοιχία και στα παιδιά του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.

    Κατά την κρίση της Επιτροπής, θα δοθούν έπαινοι και σε άλλα έργα που θα διακριθούν, ενώ και σε κάθε διαγωνιζόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή του, θα δοθεί αναμνηστικό συμμετοχής.

  9. Η βράβευση θα γίνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, την παραμονή της Εορτής των Τριών Ιεραρχών (Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2021) μετά τον Πανηγυ­ρικό Εσπερινό της Εορτής (ο Εσπερινός αρχίζει στις 5:00 μμ και τελειώνει στις 6:30 μμ).

    Η πραγματοποίηση της τελετής βράβευσης θα εξαρτηθεί, όπως είναι ευνόητον, από τα τυχόν υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν τότε. Δηλαδή, σε περίπτωση απα­γόρευσης συναθροίσεων, η Ιερά Μητρόπολη θα αποφασίσει τότε αν η βράβευση θα μετατεθεί ή αν θα ανακοινωθεί δια των ηλεκτρονικών μέσων ενημερώσεως.

  10. Τα έργα των μαθητών που θα βραβευθούν θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου (http://parembasis.gr).

Στοιχεία επικοινωνίας: Για κάθε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως: Γ. Αθανασιάδη-Νόβα 1, πλατεία Λιμένος, Ναύπακτος (τηλ: 2634027207 – 6972506503 π. Καλλίνικος Γεωργάτος, ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Από την Ιερά Μητρόπολη

  • Προβολές: 2364