Skip to main content

Γραπτὰ Κηρύγματα: Πείνα και αφθονία

Κυριακή 10 Αυγούστου (Η Ματθαίου)

Ο πολλαπλασιασμός των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων (ψαριών) είναι το θαύμα που ακούσαμε σήμερα στο Ευαγγέλιο, το οποίο είναι γνωστό σε όλους τους Χριστιανούς, και είναι από τα πιο γνωστά γεγονότα από την ζωή του Χριστού. Είναι αδύνατον να μπορέση κανείς να χορτάση πέντε χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς να υπολογισθούν τα γυναικόπαιδα, με πέντε ψωμιά και δύο ψάρια και μάλιστα να μείνη και περίσσευμα.

Η πείνα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας. Υπάρχουν ολόκληροι πληθυσμοί στον πλανήτη της γης που υποφέρουν από την έλλειψη των αναγκαίων για την συντήρησή τους, και συγχρόνως άλλοι λαοί που πετάνε τρόφιμα από περισσεύματα τα οποία δεν μπόρεσαν να καταναλώσουν. Σε αυτό δεν ευθύνεται ο Χριστός ούτε πρέπει να αναμένουμε τον Χριστό να έρχεται για να επαλάβη το θαύμα αυτό, αλλά είναι έργο των Χριστιανών, οι οποίοι πρέπει να ενδιαφέρωνται για τους ανθρώπους που υποφέρουν και βασανίζονται. Ο Χριστός με το θαύμα αυτό μας έδειξε ότι πρέπει και εμείς να ενδιαφερόμαστε για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας και να μας συγκινή το πρόβλημά τους.

Φυσικά, αυτό πρέπει να είναι και το ενδιαφέρον των Κυβερνήσεων κάθε χώρας, αλλά και το ενδιαφέρον των λεγομένων πλουσίων λαών προς λαούς που στερούνται ακόμη και των πιο αναγκαίων. Δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας να καταναλώνωνται μεγάλα ποσά για καλλυντικά και για είδη πολυτελείας, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από την πείνα και την ποικιλότροπη στέρηση. Αν οι Κυβερνήσεις δεν ενδιαφερθούν για το θέμα αυτό, τότε είναι αποτυχημένες.

Η Εκκλησία, με τους αξίους ποιμένες της, κάνει ο,τι μπορεί στο θέμα αυτό. Υπάρχουν φορείς που έχουν διοργανωθή και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, που όσο αυξάνουν οι ανάγκες της οικογένειας, τόσο και μεγαλώνει. Δεν πρόκειται μόνον για πείνα, αλλά και για το ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ο άνθρωπος να ανταποκριθή στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Η Εκκλησία λειτουργεί διάφορα Ιδρύματα, αλλά και με τα Φιλόπτωχα Ταμεία της βοηθά όσο μπορεί τους ανθρώπους. Όμως, το πρόβλημα δεν λύεται με φιλανθρωπίες. Το Κράτος πρέπει να γίνη πιο κοινωνικό και να στρέψη την προσοχή του στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους.

Θα πρέπη να ενδιαφερθούμε όλοι μας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, και να κάνουμε καλή διαχείριση των υλικών αγαθών. Αυτό φαίνεται από το ότι πολλοί συνάνθρωποί μας δίνουν προτεραιότητα στην πολυέξοδη διασκέδαση, στην αγορά υλικών αγαθών που δεν είναι και τόσο απαραίτητα και έτσι στερούνται άλλων αγαθών που είναι αναγκαία για την ζωή τους. Βλέπουμε οικογένειες που παίρνουν δάνεια για διακοπές, κάνουν μεγάλα οικονομικά ανοίγματα για να αποκτήσουν πολλά χρήματα, μιμούνται αυτούς που έχουν την δυνατότητα να ζουν πιο άνετα, και στην συνέχεια πέφτουν σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια.

Επομένως, ο Χριστός εξακολουθεί και σήμερα να κάνη αυτό το θαύμα, από την άποψη ότι όταν θεραπεύωνται τα πάθη της φιλοδοξίας, της φιληδονίας και της φιλαργυρίας, με την δύναμη του Χριστού, τότε υπάρχουν και τα αναγκαία υλικά αγαθά για την συντήρησή μας, αλλά και βοηθούμε εκείνους που έχουν ανάγκες.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

ΓΡΑΠΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

  • Προβολές: 3109