Γραπτά Κυρήγματα: Κυριακή 10 Αυγούστου

Εωθινό Η´ Ιων. κ´ 11-18

Γραπτά Κυρήγματα: Κυριακή 10 Αυγούστου, Εωθινό Η´ Ιων. κ´ 11-18Στο Εωθινό Ευαγγέλιο που ακούσαμε σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, γίνεται λόγος για την εμφάνιση του Αναστάντος Χριστού στην Μαρία την Μαγδαληνή, που επισκέφθηκε τα ξημερώματα τον τάφο του Χριστού, σύμφωνα με την περιγραφή του Ευαγγελιστού Ιωάννου. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι πρώτα είδε τους αγγέλους μέσα στον τάφο και στην συνέχεια είδε τον Αναστάντα Χριστό. Θα δούμε μερικά ενδιαφέροντα σημεία αυτών των εμφανίσεων.

Κατ’ αρχάς πρέπει να σημειωθή ότι η Μαρία η Μαγδαληνή είχε μεγάλο ζήλο και αγάπη για τον Χριστό. Ο Χριστός της είχε βγάλει επτά δαιμόνια και ήταν μία καθαρή ύπαρξη. Αυτά που γράφουν μερικοί άθεοι λογοτέχνες, που αποδίδουν στην Μαρία την Μαγδαληνή αμαρτωλά αισθήματα προς τον Χριστό είναι βλάσφημα και αρρωστημένα, και βεβαίως δείχνουν τις εμπαθείς και αρρωστημένες καταστάσεις αυτών που τα γράφουν. Η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν αγία γυναίκα, είχε φθάσει σε μεγάλη πνευματική κατάσταση και έτσι αξιώθηκε να δη τον Αναστάντα Χριστό. Άλλωστε, είναι γνωστόν ότι ο Χριστός εμφανίσθηκε σε αυτούς που είχαν φθάσει σε ένα μεγάλο επίπεδο πνευματικής ζωής και ήσαν ικανοί να Τον δούν.

Ο ζήλος και η μεγάλη αγάπη της προς τον Χριστό εκφράστηκε με το κλάμα. Γράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ότι στεκόταν μπροστά στον τάφο του Χριστού και έκλαιγε. Τότε, είδε δύο αγγέλους, που ήταν ντυμένοι στα λευκά και την ρώτησαν γιατί έκλαιγε. Και όταν εκείνη τους είπε ότι κλαίει γιατί έκλεψαν τον Χριστό και δεν ξέρει που τον έβαλαν, απότομα στράφηκε πίσω και βλέπει τον ίδιο τον Χριστό, ο οποίος την ερώτησε γιατί έκλαιγε και ποίον ζητούσε. Η Μαρία η Μαγδαληνή αισθανομένη ότι αυτός είναι η κηπουρός του τόπου εκείνου του ζήτησε αν εκείνος έβαλε κάπου αλλού το σώμα του Χριστού να της το πη για να πάη να το πάρη. Και τότε ο Χριστός την φώναξε με το όνομά της, «Μαρία» . Τότε ανεγνώρισε τον Χριστό και της έδωσε εντολή να πάη και να ανακοινώση στους μαθητάς ότι θα ανέβη στον Πατέρα Του, που είναι και Πατέρας των μαθητών, στον Θεό Του, που είναι και δικός τους Θεός. Στην συνέχεια, η Μαρία έγινε απόστολος των Αποστόλων, λέγουσα «εώρακα τον Κύριον» .

Η περίπτωση της Μαρίας της Μαγδαληνής δείχνει μια πορεία προς τον Αναστάντα Χριστό, που πρέπει να γίνη και δική μας πορεία. Πρόκειται για μια μέθοδο που ακολούθησαν οι άγιοι της Εκκλησίας μας και πραγματικά είναι εμπειρία της Εκκλησίας.

Μνημείο δεσποτικό είναι η Εκκλησία και ειδικώς η αγία Τράπεζα πάνω στην οποία τελείται η αναίμακτη μυσταγωγία. Όποιος έχει μεγάλη αγάπη προς τον Χριστό και κάθεται μέσα στην Εκκλησία και στην θεία Λειτουργία και μάλιστα εκφράζει την αγάπη του με το κλάμα, που είναι κλάμα μετανοίας, γιατί θέλει να αποκτήση κοινωνία με τον Χριστό, αλλά και κλάμα αγάπης, διότι η μετάνοια γίνεται μέσα στο κλίμα της αγάπης, τότε θα αξιωθή να δη τους φωτοειδείς αγγέλους που θα τον παρηγορούν. Τότε εκεί θα παρευρίσκεται και ο Χριστός. Η Μαρία η Μαγδαληνή στράφηκε εκείνη την ώρα χωρίς να της το πη κανείς, αλλά είχε μια μεγάλη έλξη, μια μεγάλη αίσθηση και είδε τον Χριστό, που ακόμη δεν τον ανεγνώρισε, τον κατάλαβε ως κηπουρό. Έτσι και εμείς θα δούμε μέσα στην Εκκλησία αγίους, αγγελοειδείς ανθρώπους, που θα μας παρηγορήσουν, οπότε σε κάποια στιγμή θα μας πλησιάση ως άλλος φλογερός και δυνατός ήλιος, ο Χριστός, που θα ελκύση την προσοχή μας στον εαυτό Του. Και όπως η Μαρία άκουσε το όνομά της, αλλά μέσα από την φωνή μεταδόθηκε και θεία ενέργεια και δι’ αυτής ανεγνώρισε τον Χριστό, έτσι θα ακούσουμε και εμείς το όνομά μας, θα λάβουμε την ενέργεια του Θεού και δι’ αυτής θα Τον αναγνωρίσουμε. Αλλά ακόμη και τότε δεν θα μας αφήση να Τον αγγίξουμε, δηλαδή δεν θα μας δώση την πληρότητα της κοινωνίας Του, γιατί θέλει να αυξήση τον πόθο για την μεγαλύτερη πορεία και ανάβαση.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι Εκκλησία της Αναστάσεως και Εκκλησία των αναστημένων ανθρώπων και γι’ αυτό είναι Εκκλησία των εκπλήξεων και των εμπειριών. Όποιος ζη μέσα στην Εκκλησία πραγματικά και όχι επιφανειακά συναντά διαρκώς εκπλήξεις, αναβάσεις πνευματικές, φωτοχυσίες λαμπρές.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Ετικέτες: ΓΡΑΠΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

  • Προβολές: 2018

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance