Γραπτά Κυρήγματα: Κυριακή 17 Αυγουστου

Εωθινό Θ´ Ιωάν. κ´ 19-31

Γραπτὰ Κυρήγματα: Κυριακὴ 17 Αυγούστου, Εωθινό Θ´ Ιωάν. κ´ 19-31Το Εωθινό που διαβάστηκε σήμερα είναι πολύ γνωστό γιατί το πρώτο τμήμα του το διαβάζουμε στην Εκκλησία κατά τον εσπερινό της Αγάπης, την πρώτη ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού και μάλιστα όπου υπάρχει η δυνατότητα διαβάζεται και σε πολλές γλώσσες, καθώς επίσης διαβάζεται ολόκληρο το κείμενο την Κυριακή του Θωμά, επειδή αναφέρεται σε εκείνον.

Στο Ευαγγελικό αυτό ανάγνωσμα περιγράφονται δύο εμφανίσεις του Χριστού στους μαθητάς Του. Η πρώτη εμφάνιση έγινε το απόγευμα της πρώτης ημέρας της Αναστάσεως, ενώ απουσίαζε ο Θωμάς και η δεύτερη εμφάνιση έγινε την επομένη Κυριακή, μετά από οκτώ ημέρες, με την παρουσία του Θωμά.

Στην πρώτη εμφάνισή Του ο Χριστός στους μαθητάς Του εδωσε τρία μεγάλα δώρα. Το πρώτο είναι η ειρήνη. Τους είπε «ειρήνη υμίν» . Είναι μία ειρήνη εσωτερική, που με την Χάρη του Θεού ελευθερώνει τον άνθρωπο από τις εσωτερικές αμφιβολίες, την ταραχή, τον φόβο, την ανασφάλεια. Είναι η ειρήνη της Αναστάσεως και τέτοια ειρήνη δημιουργεί στην ψυχή χαρά, γι’ αυτό λέγεται «εχάρησαν οι μαθηταί ιδόντες τον Κύριον» . Το δεύτερο δώρο είναι η αποστολή στον κόσμο. Τους έδωσε την δύναμη να αποσταλούν σε όλο τον κόσμο. Τους είπε: “Καθώς εμένα απέστειλε ο πατέρας μου, έτσι και εγώ αποστέλλω εσάς στον κόσμο”. Απόστολος ο Χριστός, Απόστολοι οι μαθητές του Χριστού. Αλλά η αποστολή αυτή των μαθητών στον κόσμο δεν ήταν να κάνουν ό,τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι, αλλά να κάνουν αυτό που δεν μπορούν οι άλλοι να κάνουν, ήτοι να συγχωρήσουν τις αμαρτίες τους. Και αυτό είναι το τρίτο δώρο που τους έδωσε. Έτσι, τους έδωσε το άγιον Πνεύμα να συγχωρούν αμαρτίες. Οπότε, όποιοι δέχονται αυτήν την αποστολή τους θα αποκτούν την εμπειρία της συγχωρήσεως των αμαρτιών τους, ενώ όσοι δεν θα τους δέχονται δεν θα συγχωρούνται οι αμαρτίες τους.

Όποιος βλέπει τον Αναστάντα Χριστό λαμβάνει αυτά τα τρία δώρα, ήτοι ειρηνεύει ο ίδιος, υπερβαίνει τον θάνατο, οπότε γίνεται ευεργετικός άνθρωπος στην κοινωνία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν μάλιστα λαμβάνη και το αποστολικό αξίωμα, δηλαδή την ιερωσύνη του Χριστού, δια της Εκκλησίας, τότε ευεργετεί τους ανθρώπους ποικιλοτρόπως με την συγχώρηση των αμαρτιών τους.

Στην δεύτερη εμφάνισή Του μετά από οκτώ ημέρες, παρόντος του Αποστόλου Θωμά, ο Χριστός έδειξε την φιλανθρωπία Του και την αγάπη Του, αφού δέχθηκε να ψηλαφηθή από τον Θωμά, και βέβαια έδωσε στην συνέχεια την μεγάλη πίστη που είναι καρπός της εμπειρίας της Αναστάσεως. Κατά την διδασκαλία των Πατέρων μας ο Θωμάς δεν ήταν άπιστος Απόστολος, όπως εμείς νομίζουμε και εννοούμε την απιστία, αλλά ήθελε να προχωρήση από την πίστη εξ ακοής στην πίστη εκ θεωρίας. Η πίστη εξ ακοής είναι η πίστη που συνδέεται με τις πληροφορίες που μας δίνουν οι άλλοι. Οι Μαθητές διαβεβαίωναν τον Απόστολο Θωμά ότι είδαν τον Χριστό, όμως εκείνος δεν αρκέστηκε στην πίστη αυτή αλλά ήθελε να προχωρήση στην πίστη εκ θεωρίας, ήθελε να δη προσωπικά τον Χριστό. Οπότε ο Χριστός τον άφησε μια ολόκληρη εβδομάδα να είναι κατηχούμενος και στην συνέχεια εμφανίσθηκε για να του δώση την πίστη εκ θεωρίας. Τότε ο Θωμάς είπε: «ο Κύριός μου και ο Θεός μου» .

Η Ανάσταση του Χριστού, αγαπητοί μου αδελφοί, που πανηγυρίζουμε κάθε Κυριακή, είναι η πληρότητα της ζωής, είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να αποκτήση ο άνθρωπος στην ζωή του. Είναι μύηση σε ένα μυστήριο, που είναι ταυτόχρονα μυστήριο αναγεννήσεως της υπάρξεώς μας. Μια τέτοια αλλοίωση δημιουργεί ειρήνη, πίστη, χαρά μέσα σε όλη μας την ύπαρξη. Η οικονομία και η αγάπη του Θεού, όμως, μας κάνει ώστε να μυούμαστε σταδιακά μέσα σε αυτό το γεγονός ίσως γιατί δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά να το αντέξουμε. Δεχόμαστε τον λόγο των αυτοπτών μαρτύρων της Αναστάσεως του Χριστού, παραμένουμε σε αυτό και ύστερα μπορούμε να αποκτήσουμε και προσωπική εμπειρία της Αναστάσεως. Ο εκκλησιασμός μας κάθε Κυριακή και η ακρόαση των λόγων των συγχρόνων αποστόλων θα μας δώσουν την βεβαιότητα της υπάρξεως του αναστημένου Χριστού.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Ετικέτες: ΓΡΑΠΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

  • Προβολές: 1800

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance